Arhīvs
26. Aprîlis, 2024. Alīna, Sandris, Rūsiņš, Geraldine
Pāru kaujas
rezultâti

Vistuvākie kaimiņi

Slēpotājiem labi zināmā Otepe jau vairākus gadus vasarā ir nopietns golfa centrs, taču Tallinas un tās apkaimes laukumu plašākās publicitātes dēļ šķiet līdz šim nedaudz palicis ēnā. Pirms Saulgriežiem Otepē vairāku dienu garumā risinājās Mediju golfa līgas posms, un turnīra dalībnieki pārliecinājās, ka Latvijai tuvākā ārzemju golfa laukuma piedāvājums var izraisīt atkarību un vēlēšanos tur atgriezties.

Ierodoties golfa laukumā, pārņem nedaudz dīvainas sajūtas, jo neviļus jāšaubās par savas atmiņas uzticamību. Pirms trim gadiem nāca vēsts par nodegušo lielisko kluba māju, bet tagad tā stāv stiklos un akmeņos vizoša, spoži cēla un nesatricināma. "Otepää Golf Club" laukuma vadītāja Kristi Laur vien pasmejas un saka, ka vēsture nemānās, un lielā ēka visā savā pilnībā atsākusi darboties tikai šogad jūnija vidū.

Jebkuram spēlētājam pieejamais un cenā iekļautais serviss te patiesi ļauj svinēt dzīvi - plašs ainavisks skats no kalna pār laukumu baudāms gan no ziemeļnieciski atturīgi elegantā restorāna un tā terases, gan kluba mājas saunas un atsevišķas norobežotas terases ar ieeju no ģērbtuvēm. Nesenās problēmas pašlaik golferiem pat nākušas par labu, jo turpat blakus ir gan lielā kluba māja ar restorānu, ģērbtuvēm, lielu konferenču zāli un dažādām citām telpām patīkamākai dzīvei, gan recepcija atsevišķā ēkā ar pilna servisa pro veikalu un nelielu atpūtas zonu.

Golfs Otepē ir daudz fiziskāka spēle, un ne viens vien pie pašmāju plakanuma pieradis laiskāks vai nepacietīgāks staigātājs apsvērs iespēju PAR 73 laukumā braukt ar kartu, jo paugurainais apvidus vietām pagaros pārgājienus starp bedrītēm padara par fizisku treniņu, un uz dažiem tee godu pirmajam sākt spēli aizelsušies ne tik veiksmīgie partneri atvēl ar lielāko prieku. Vienā no šādiem kāpumiem turpinājums ir 600 metru PAR 5 bedrīte no dzeltenajiem tee, taču kopumā distance laukumā nav lielākais izaicinājums, bet gan prasme izvēlēties pareizo spēles taktikas risinājumu un pašam to izpildīt.

Iespējams, lai nemocītu fiziski ne tik norūdītus golferus, laukums ir mazākas kļūdas diezgan piedodošs ar visai platiem fērvejiem un zemu semirafu. Laukuma kvalitāte neliek vilties, un šķietami netaisnu bumbiņas neveiksmīgu pozīciju var piedzīvot tikai kāda iepriekš bezrūpīgi attieksmē pret zālienu spēlējuša golfera dēļ.

Grīnu ātrums pirmsjāņu nedēļā bija pat nedaudz pārsteidzošs, un savaldīt bumbiņu uz tiem nebija viegli. Iespējams, arī tādēļ, ka grīni krāsā dažviet ir paraibi, un nolasīt tos kļūst sarežģītāk, it īpaši golferiem ar mazāku pieredzi. Lielākā daļa grīnu ir ar pamatīgu reljefu un arī ne tik pamanāmiem slīpumiem. Pāris grīnu bija nedaudz drebelīgi, bet kopumā bumbiņa paklausīgi ripo atbilstoši fizikas likumiem, pat tad, ja spēlētājam tas izrādās pārsteigums.

Spēlējot Otepē pirmo reizi, noteikti ir vērts palūgt recepcijā izdrukāt grafisko informāciju par laukumu, jo vairākās bedrītēs sitiens uz grīnu jāizdara pēc intuīcijas un attālākiem orientieriem, bet grīna izvietojums ir tikai aptuveni nojaušams. Paļaušanās uz pliku veiksmi var nest negaidītas un ne visai tīkamas atklāsmes par dīķu un bunkuru iesaistīšanos spēlē. Kā jau jebkuru laukumu, arī Otepi labāk iepazīt saulainā laikā, lai golfa ceļotājs pilnībā izbaudītu apkārtējās neskartās dabas ainavas. Ilgstošās lietavās varētu gadīties arī pārliecināties, ka zāle pašķīst, un tas varētu ietekmēt gan rezultātu, gan baudījumu no spēles.

Dažās mežam tuvākās izsitiena vietās odu armija spēli spēj paātrināt daudz veiksmīgāk par īgniem māršaliem, kādu Otepē šķiet, nemaz nav. Lai gan insekti nav visuresoši, pret odu uzmācību uzņēmīgākiem spēlētājiem pirms došanās spēlēt būtu vērts apdomāt, kā pasargāt savu miesu un nervus. Mediju turnīrā vislabāk ar visiem izaicinājumiem tika galā Jānis Janševics, divu raundu summā par divu sitienu tiesu apsteidzot sīvāko konkurentu karikatūristu Gati Šļūku.

Lai cik skaista vieta būtu Otepe, tā nav pasargāta no dzīves šībrīža realitātēm, stāstīja Laur. Igaunijā golferu ir vairāk nekā trīs tūkstoši, tātad krietni vien vairāk nekā viņu dienvidu kaimiņiem, tomēr attīstības tendences visiem golfa laukumu īpašniekiem nav diez cik iepriecinošas, jo spēlētāju skaits nepieaug. Otepe pašmāju spēlētāju piesaistīšanā lielākoties orientējas uz tuvējo Tartu, taču tā nav Tallina, ko visi izjūt kā valsts biznesa centru. Otepē gan nezaudē ticību, ka pašreizējais pusotrs simts kluba biedru drīzumā augs augumā.

Kā jau allaž, cenšoties piesaistīt spēlētājus, viņus lutina un vilina ar dažādiem īpašajiem piedāvājumiem. Piemēram, kluba restorānā dienas piedāvājums par 2,5 EUR bija cenai patiesi pārsteidzošā kvalitātē, un varētu godam pretendēt uz vietu nebūt ne lēta itāļu restorāna ēdienkartē.

Laur paļaujas, ka lielākā skaitā šovasar apraudzīt kaimiņus ieradīsies arī latvieši, un diez vai bez pamata, jo Otepi no Rīgas šķir trīs stundu brauciens. Īpaši viņa cer uz pusceļā starp Rīgu un Otepi nostiprinājušos Valmieras golfa kopienu, ar ko labprāt veidotu ciešākas sadarbības saites. Laur iedrošina Latvijas golferus atbraukt uzspēlēt, un var piekrist viņai, ka neilgais ceļojums ir tā vērts. Golfa laukuma vadība ir gatava palīdzēt piemeklēt katra gribēšanai un iespējām atbilstošas naktsmītnes, sākot no ekskluzīvām viesu mājām un SPA viesnīcām, līdz bērnu nometnēm, kur arī ir nodrošināts viss pamatā nepieciešamais.

Jau pašlaik Otepe ir pamanīta, un Mediju kluba spēlētāji sava turnīra laikā nebūt nebija vienīgie latvieši laukumā. Iespējams senās degšanas likstas un ziņas par iepriekšējo īpašnieku bankrotu savulaik raisīja Latvijas golferos racionālu piesardzību, kam vairs nav pamata. Nākamoreiz atgriezties Otepē mudinās arī sakoptā vide, kas iedveš skandināvisku mieru un sakārtotību, palīdzot uz brīdi atslēgties no laicīgajām ikdienas gaitām.

Pēdējās izmaiņas , 24.06.2012.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē