Arhīvs
3. Maijs, 2024. Gints, Uvis, Krustiņš, Einards
Pāru kaujas
rezultâti

Match-play un handikapi

Tik vērienīgas sacensības kā 3K klubu match-play turnīrs dāmām saasinājis jautājumu par handikapa uzskaiti, jo vēlme HCP turnīros spēlēt taisnīgas konkurences apstākļos ir gluži loģiska. Tādēļ radies jautājums, vai pēc mača spēlē uzskaitīta rezultāta ir iespējama handikapa koriģēšana.

Tā kā 3K turnīrā piedalījās arī golferes, kuras ļoti reti parādās sacensībās lielajos laukumos, kur pēc sasniegtajiem rezultātiem tiek veikta HCP korekcija, viņas spēlēja ar sākotnējo handikapu HCP 40, lai gan tas nebūt adekvāti neatspoguļo viņu meistarības līmeni.

Savukārt 3K turnīrs notika trijos lielajos laukumos, it kā radot iespēju spēlētājām handikapu beidzot koriģēt. Tomēr izskatās, ka šāda doma nonāk pretrunā ar Noteikumiem sitienu spēles un mača spēles atšķirīgo nosacījumu dēļ.

Handikapa pārrēķins notiek pēc gūtajiem stableford punktiem, tātad uz sitienu spēles bāzes. Savukārt zemāk publicētais Noteikumu punkts norāda uz match-play un sitienu spēles nesavienojamību, jo abos formātos spēles noteikumos ir būtiskas atšķirības.

Šāds pavērsiens gan nemazina paša jautājuma aktualitāti. Paturot prātā, ka pēc pāris nedēļām notiks “DnB Nord” bankas klubu kausa izcīņa, daļa spēlētāju var zaudēt interesi par sacensībām, kur nav izredžu uz panākumiem, jo jāspēlē pret konkurentiem ar neatbistošu HCP.

Iespējams, rīkotājiem tomēr būtu vērts uzklausīt ieteikumu šādos apstākļos tomēr prasīt no spēlētāja dalību vairākos kvalifikācijas raundos, lai golferis neatbilstoša handikapa dēļ nesaņemtu 10 vai vēl vairāk sitienu priekšrocību.

Iespējas mainīt handikapu citā veidā Latvijā pagaidām vēl nav attīstītas, kas arī ir loģiski, ņemot vērā spēles relatīvi īso attīstības vēsturi šeit. Piemēram, Anglijā, Skotijā un Velsā spēlētāja handikapu drīkst mainīt (parasti uz pazemināšanas pusi) ar kluba handikapa komitejas lēmumu, ja tiek uzskatīts, ka golfera HCP neatspoguļo viņa patieso spēles līmeni.

Paturot prātā mača spēlē sasniegtos rezultātus, HCP var izmainīt ikgadējā handikapu pārskatīšanā. Šāda prakse, piemēram, ir Anglijas Golfa savienības apvienotajos klubos.

Izraksts no Golfa Noteikumiem

Handikapi

Golfa Noteikumi nereglamentē handikapu piešķiršanu un koriģēšanu. Šādi jautājumi ir nacionālo federāciju pārziņā un tādēļ attiecīgi adresējami.

33-1. Nosacījumi; Noteikuma atcelšana

Komitejai jānosaka nosacījumi, pēc kuriem tiek izspēlētas sacensības.

Komitejai nav tiesību atcelt Golfa noteikumus.

Zināmi īpaši Noteikumi sitienu spēlē tik būtiski atšķiras no tiem, kas regulē mača spēli, ka abu spēles veidu apvienošana nav realizējama un nav atļauta. Šādos apstākļos izspēlēta mača rezultāts nav spēkā un sitienu spēles sacensībās sāncenši tiek diskvalificēti.

Pēdējās izmaiņas , 04.09.2009.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē