Arhīvs
17. Maijs, 2024. Herberts, Dailis, Umberts
Pāru kaujas
rezultâti

Uzturs ietekmē rezultātu

Kas golfa spēlētājam mugurā, un kāda nūja rokās, var redzēt ikkatrs, kas vien to vēlas. Taču, ko katrs ēdis un dzēris, labākajā gadījumā atceras viņš pats. Tomēr pareizu uztura sistēmu uzskata par trešo nozīmīgāko faktoru labu rezultātu sasniegšanā aiz apgūtās meistarības un piemērota inventāra. Pēdējos 10 gados PGA tūrē ir notikušas kardinālas izmaiņas golferu ēšanas tradīcijās, un arī tiem, kuri spēlē savam priekam, ir iespēja padomāt, vai uz šķīvja nelikt ko citu, uzskata tāds golfa dižgars kā Greg Norman un grāmatas "Sports Nutrition Guidebook" autore Nancy Clark.

Sportistiem jau sen ieteica ieturēt pilnvērtīgas maltītes, taču golfā reti kurš tam pievērsa uzmanību. Iespējams, nebūdams straujš sporta veids, golfs tik jūtami nenoslogo organisma enerģētiskās sistēmas, tādēļ noderīgu ēšanas paradumu ietekme nav tik acīmredzama. Tomēr golfs dienā prasa ne mazāk par 2000 kaloriju, un īpaši enerģiski spēlētāji var sadedzināt arī 3500 kaloriju.

Golfā fundamentāla loma ir arī tradīcijām, un 19.bedrītes atvars reizēm pēc tā apmeklēšanas liek justies vēl šaubīgāk nekā iepriekšējo 18 bedrīšu izspēles laikā. Profesionāļiem nav nekādu šaubu - pēc liekā svara zaudēšanas viņu rezultāti ir uzlabojušies. Pareiza uzturvielu izvēle un optimāls šķidruma patēriņš var palīdzēt jebkuram spēlētājam, jo šiem faktoriem ir būtiska loma enerģijas uzkrāšanā un patēriņā.

Spēlējot 18 bedrītes, ēšana/neēšana un dzeršana/nedzeršana pilnīgi noteikti palīdz vai kavē sasniegt labāku rezultātu, uzskata Norman.

Pirmkārt, uzmanību iesaka pievērst tauku daudzumam ēdienkartē. Papildus visām veselības problēmām, ko rada organismā uzkrājušies tauki, riepas arī traucē pareizi izpildīt vēzienu. Liekā svara nodzīšana palīdzēs arī laukumā ilgāk nezaudēt spēkus un uzlabos svinga tehniku. Uzņemtie tauki arī palēnina vielmaiņas procesus, liekot laukumā justies lēnākam un sapītam.

Universālu ēdienkartes recepti Norman nesteidzas ieteikt, norādot, ka katrs cilvēks ir īpašs, un tikpat īpašai jābūt pieejai sportiskas diētas veidošanā. Taču galvenās vadlīnijas ir samazināt patērējamo tauku daudzumu, tajā pašā laikā neaizmirstot par produktiem, kuros ir daudz šķiedrvielu, vitamīnu un minerālvielu. Iesaka lietot pārtiku ar muskuļu darbībai nepieciešamā kālija paaugstinātu saturu, piemēram, banānus. Nepieciešami ir arī A un C vitamīni, kas arī ir sastopami daudzos dārzeņos un augļos.

Jāņem vērā, ka īpašās ēdienkartes sportistiem, un arī golferiem, ne tuvu nav tas pats, kas dažādās zema kaloriju skaita diētas svara zaudēšanai. Nepietiekams daudzums olbaltumvielu negatīvi ietekmē ķermeņa muskuļu sistēmu, bet kalcija devas ierobežošana radīs problēmas kaulos. Savukārt nepietiekams dzelzs daudzums veicina mazasinību un līdz ar to arī ātru spēku zudumu.

Brīdina arī neaizrauties ar uztura piedevām, kas sola nodrošināt visu nepieciešamo vitamīnu un minerālvielu kompleksu. Noderīgāka būs pilnvērtīga ēdienkarte ar dažādiem dārzeņiem, augļiem, pilngraudu produktiem, kā arī liesa gaļa un piena produkti ar zemāku tauku saturu. Cilvēka uzturs ir pārāk sarežģīta un arī ne pilnībā izprasta lieta, lai kvalitatīvus produktus varētu pilnvērtīgi aizstāt ar sauju tablešu.

Ne mazāk svarīgi par optimālu ēdienkarti ir neaizmirst ik dienu uzņemt organismā ne mazāk par diviem litriem ūdens. Turklāt jādzer gan pirms spēles, gan tās laikā. Organisms ūdeni zaudē arī vēsākā laikā, un atūdeņošanās ietekmē ne tikai muskuļu darbību, bet arī koncentrēšanās spējas un līdzsvara izjūtu. Spēles laikā iesaka dzert pa 100-200 gramiem ūdens ik pēc 15-20 minūtēm, bet īpaši karstā laikā deva jāpalielina.

Ēdienkartes sastādīšanā jāievēro tradicionālā pārtikas piramīda, vairāk patērējot graudaugus, dārzeņus un augļus, kā arī mazākā daudzumā piena produktus un gaļas izstrādājumus. Tā kā pilnībā bez taukiem neiztikt, tie jāizvēlas īpaši rūpīgi. Tikai retumis vajadzētu ēst produktus, kas satur piesātinātu taukus - sviestu, krējumu, olu dzeltenumus. Tos vislabāk aizstāt ar olīveļļu, rapšu vai saulespuķu eļļu.

Saprotams, mainīt ēšanas ieradumus nav patīkami, taču nelielas izmaiņas gatavošanas receptēs ļauj samazināt tauku daudzumu, saglabājot iecienīto garšu. Piemēram, lietojot salātos krējumu ar zemāku tauku daudzumu, kaitīgā holesterīna līmeni var samazināt par 90 procentiem, bet ieteicamā kalcija daudzumu divkāršot. Trekno salātu mērču vietā iesaka lietot citronu sulu, etiķi vai olīveļļu.

Saldumu izvēlē labāk dot priekšroku žāvētiem augļiem (rozīnēm, datelēm, vīģēm, plūmēm, aprikozēm), kas noder arī golfa laukumā, jo satur barības vielas, ko organisms ātri spēj pārvērst enerģijā.

Pēdējās izmaiņas , 17.02.2004.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē