Pasaule
28. Marts, 2024. Gunta, Ginta, Gunda
Pāru kaujas
rezultâti

Caur Āziju uz jaunu supertūri

Bijušais pasaules ranga līderis Greg Norman kļuvis par vadītāju Saūda Arābijas atbalstītajā uzņēmumā "LIV Golf Enterprises", kura mērķis ir izveidot jaunu golfa superlīgu. Sākums būs Āzijas tūrē, kur 10 gados ieguldīs 200 miljonu dolāru 10 jaunu turnīru izveidošanā.

"LIV Golf Enterprises" galvenais akcionārs ir Saūda Arābijas Sabiedrisko investīciju fonds (PIF), kas nule kā pārņēma arī Anglijas futbola Premjerlīgas klubu "Newcastle United". 

Āzijas tūrē jaunjā 10 turnīru sērijā, kas sāksies 2022.gadā, sacensības lielākoties notiks Āzijas valstīs, tomēr golferu ceļš vedīs arī uz Vidējiem Austrumiem un Eiropu. Tādējādi Āzijas tūre varētu būtiski pārklāties ar Eiropas tūri, kas savu viedokli par jauno pavērsienu vēl nav paudusi. 

Galvenā loma Āzijas tūrē paredzēta turnīram ar 5 miljonu dolāru balvu fondu Saūda Arābijā. Lai gan balvu fonds saūdarābiem būs mazliet pieticīgāks nekā vidēji ASV PGA tūrē, sagaidāms, ka tas tāpat būs gana pievilcīgs spēcīgākajiem profesionāļiem. 

Pēc neoficiālas informācijas, organizatori jau ir uzrunājuši astoņus pasaules klases golferus, kuri februārī būtu gatavi dosies uz Saūda Arābiju, taču ASV PGA tūres dalībniekiem vēl jāsaņem atļauja uzspēlēt citā tūrē. Vai ASV PGA tūre piekritīs spodrināt alternatīvas sacensību sērijas slavu, ir liels jautājums, jo Saūda Arābijas turnīrs vairs nebūs daļa no Eiropas PGA tūres. 

ASV un Eiropas tūres pērn novembrī vienojās par stratēģisku aliansi, apjaušot, ka varētu realizēties superlīgas projekts un izjaukt lietu pašreizējo kārtību. 

Tikmēr profesionālajā golfā alternatīvā superlīga vēl arvien vairāk ir baumu objekts, lai gan organizatori jau esot uzrunājuši vairākus spēlētājus. Apņemšanos sarīkot finansiāli dāsnu sacensību sēriju 48 golferu lokam pirmais pauda Londonā bāzētais uzņēmums "Premier League Golf", bet vēlāk kļuva zināms, ka līdzīgu projektu gatavojas finansēt Saūda Arābija ar PIF naudu.

Pret Saūda Arābijas izvēršanos sportā gan iebilst cilvēktiesību organizācijas, tomēr Anglijas futbola norises liecina, ka tas notikumu gaitu būtiski neietekmē. 

Tikmēr austrālietis Norman uzskata, ka Āzijas tūre ir dusošs milzis ar varenu potenciālu, un golferiem pasaulē radīsies jaunas lieliskas karjeras iespējas.

Pēdējās izmaiņas , 31.10.2021.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē