Arhīvs
19. Aprîlis, 2024. Vēsma, Fanija
Pāru kaujas
rezultâti

Golfam dod olimpiskās cerības

Funkcionāri turpina izteikt atšķirīgus viedokļus par golfa iekļaušanu olimpisko spēļu programmā, tomēr Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) ir likusi noprast, ka tas nav nekas nereāls. Golfs un vēl četri sporta veidi septembrī tika iekļauti SOK īpašajā sarakstā kā tuvākie pretendenti uz olimpisko statusu.

Arī Latvijai vēl ir laiks, lai nepaliktu skatītājos gadījumā, ja golfa vagons tiešām tiks piekabināts olimpiskajam vilcienam. Izrādot īpašas simpātijas golfam, regbijam, karatē, skvošam un skrituļošanai, SOK tomēr atgādināja, ka izmaiņas olimpisko spēļu programmā nekādā gadījumā neīstenosies agrāk par 2012.gadu. Šomēnes SOK par savu labvēlību informēja iepriekš minēto piecu sporta veidu vadošās organizācijas.

Kā liecina izmaiņas pasaules ranga virsotnē un notikumi Raidera kausa izcīņā, ASV golferiem nebūt nav garantētas vadošās lomas olimpiskajā projektā.

Kopš 1904.gadā Sentlūisā (ASV) pēdējo reizi golfā sadalīja olimpiskās medaļas, neviens īpaši nemēģināja atgūt spēlei olimpisko statusu. Ne jau vienīgi golfs ir izbijis olimpiskais sporta veids – savi olimpiskie čempioni ir arī alpīnismā, makšķerēšanā un virves vilkšanā. Tikai 1992.gadā ūdens nedaudz saviļņojās, kad viens otrs amerikāņu nometnē ierunājās par iespēju iekļaut ASV publikai tik iecienīto golfu 1996.gada Atlantas olimpisko spēļu dienaskārtībā.

Par labu pārmaiņām olimpisko spēļu programmā amatpersonas sliecas pirmkārt jau biznesa apsvērumu dēļ. Golfa spēja piesaistīt ļoti iespaidīgus finanšu līdzekļus ļautu papildus nopelnīt ne tikai SOK, bet arī daudziem citiem, kuri iesaistītos šajā olimpiskajā projektā.

Turklāt golfa popularitāte pasaulē turpina pieaugt, piesaistot arvien vairāk spēlētāju un skatītāju, tā kā SOK būs pietiekami nopietni argumenti. Arī augsta līmeņa profesionāļi ir pietiekami daudzās valstīs, lai saglabātu sacensību intrigu.

Taču tieši ar dalībniekiem var rasties lielākās problēmas, jo profesionāļi neslēpj, ka ir pieraduši cīnīties ne tikai par prestižu, bet arī par iespēju ievērojami papildināt savu maku, kas ar olimpiskajiem principiem lāga nesaskan.

Nav arī skaidrs, cik vērts līdzjutēju acīs būs olimpiskā čempiona tituls golfā. Cita pietiekami naudīga sporta veida tenisa pieredze liecina, ka nav nemaz tik viegli pārliecināt pasaules zvaigznes izbrīvēt pāris brīvas nedēļas un cīnīties par savas valsts prestižu, upurējot iespēju nopelnīt citur. Arī iespēja izcelties ar publicitāti nebūt nav garantēta, jo spožāko zvaigžņu olimpiādēs netrūkst ne tikai tenisā, bet arī basketbolā.

Tomēr, lai cik biezā miglā tītas būtu golfa olimpiskās izredzes, SOK lika noprast, ka tās ir vērtējamas nesalīdzināmi augstāk nekā boulinga, ūdensslēpošanas, biljarda un sporta deju piekritējiem.

Pēdējās izmaiņas , 30.09.2004.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē