Arhīvs
26. Aprîlis, 2024. Alīna, Sandris, Rūsiņš, Geraldine
Pāru kaujas
rezultâti

Salst arī bumbas

Līdz pirmajām spēlēm vietējos golfa laukumos vēl kāds krietns mēnesis jāpagaida. Arī pēc sezonas sākuma laika apstākļi vēl var likt krietni padrebināties, tādēļ, iespējams, noderēs padomi "ziemas golfam". Nullei tuvāki grādi var padarīt stīvākas ne tikai spēlētāju kustības, bet arī izmainīt inventāra iespējas.

Lai gan tas ne vienmēr ir acīmredzams, auksts laiks ietekmē golfa bumbiņas. Sitiena brīdī pēc saskares ar nūjas galvu tās neļaujas deformācijai, tādēļ mazinās lidojuma distance, atgādina "Titleist" viceprezidents George Sine. Būtiska ietekme ir tieši bumbiņas temperatūrai, nevis apkārtējās vides siltumam vai aukstumam.

Ideāla augstas saspiežamības (kompresijas) bumbiņas temperatūra ir 25-26 grādi. Līdzko bumbiņas temperatūra kļūst zemāka, mazinās distance, turklāt tā zūd proporcionāli grādu kritumam. Sine mudina, dodoties laukumā, bumbiņas glabāt tādā iesaiņojumā, kas uzturētu to temperatūru.

Eksperimentētāji vienmēr ir bijuši un būs, taču Sine iesaka neaizrauties ar bumbiņu sildīšanu, piemēram, mikroviļņu krāsnī. Bumbiņas dažādas sastāvdaļas atšķirīgi reaģē uz strauju sasilšanu, tādēļ rezultāts var izrādīties pretējs cerētajam.

Savukārt pēc "Top-Flite" vecākā viceprezidenta Tom Kennedy teiktā jūtami cietākas bumbiņas sāk palikt ar viencipara skaitļiem rakstāmā temperatūrā. Viņš iesaka šādos laika apstākļos lietot zemas saspiežamības (kompresijas) bumbiņas, kam ir mīkstāks kodols un elastīgāks apvalks.

Tajā pat laikā jāatceras, ka noteikumi aizliedz spēles laikā izmantot jebkādas mākslīgas ierīces. Izņēmums ir roku sildītājs, taču tā siltums ir likumīgs tikai paša spēlētāja miesas komfortam. Ja cerībā uz papildus metriem šādā sildītājā ievieto bumbiņas, sods ir diskvalifikācija.

Kādā temperatūrā jārēķinās ar iespēju sasist bumbiņu drumslās? Kennedy saka, ka tādā laikā, kad gaiss atdziest zem -30 grādiem, neviens golfu nespēlē.

"Golf Magazine" ieteiktās "aukstās" bumbas:

Callaway Big Bertha Blue; Maxfli Noodle; Nike Mojo; Titleist DT Solo; Top-Flite Infinity Buttery Feel; Precept Laddie.

Pēdējās izmaiņas , 10.02.2005.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē