Arhīvs
29. Marts, 2024. Aldonis, Agija, Ranta, Gudrūna
Pāru kaujas
rezultâti

Otrais tituls maratona vietā

Sezonas pavasara posms veiksmīgs izdevies Ivaram Gruntem, kurš maijā izcīnīja karjerā otro Latvijas senioru čempiona titulu un golfs.lv pastāstīja, ka cīņa par uzvarētāja lauriem bija gan smaga, gan ļoti nopietna. Grunte neslēpj, ka golfa spēle viņam nav bumbiņu sišana treniņlaukumā, toties čempions uzsvēra labas fiziskās sagatavotības nozīmi, kas izšķirošos brīžos palīdzēja arī sezonas pirmajā lielajā čempionātā.

Abus raundus senioru čempionātā Grunte aizvadīja stabili, ar rezultātu 76-76 finišējot trīs sitienus priekšā tuvākajam konkurentam igaunim Raivo Velsberg. Pēc sacensību pirmās dienas Velsberg bija līderis ar viena sitiena pārsvaru pār Grunti. Arī otrajā raundā lielāku pārsvaru pār konkurentu ilgstoši neizdevās nodrošināt ne vienam, nedz otram titula pretendentam un trīs bedrītes pirms finiša bija neizšķirts.

Grunte pēdējās trīs bedrītes "Ozo" laukumā izspēja ar bērdiju-bērdiju-bugiju, savukārt Velsberg rēķinā bija PAR-bugijs-bugijs. Čempions nešaubās, ka nosvērt uzvaras kausus savā labā viņam palīdzēja laba fiziskā sagatavotība un apdomīga spēles stratēģija, lieki neriskējot un izvairoties no taktiskām avantūrām.

Pirms senioru čempionāta Grunte gatavojās Rīgas maratonam, lai tur pieveiktu 10 km distanci, un golfa laukumā viņš pārliecinājās, ka ieguldījums fiziskajā formā bija ļoti vērtīgs. Tas palīdzēja mentāli nepazaudēt savu spēli, kad uz saguruma fona mēdz patraucēt dažādas sīkas lietas, kas ne tik daudz ir spēles tehnikas nepilnības, cik spēku trūkuma izraisītas kļūdas. Grunte pieļauj, ka tieši tas bija izšķiroši galotnē cīņā par pirmo vietu, jo Velsberg visā turnīra gaitā apliecināja lieliskas spēles prasmes, kuras ziemas mēnešos kaldinātas siltajās austrumu zemēs.

Spēles taktikā Grunte necentās par visām varītēm noteikti ar GIR atbilstošu sitienu skaitu trāpīt uz grīna, tā vietā labāk cenšoties pirmkārt sist taisni. Ja arī bumbiņa tādā situācija paliek mazliet pirms grīna, tik un tā saglabājas iespējas labam rezultātam bedrītē. Tieši pēc šāda scenārija pēdējā raundā Grunte ieguva izšķirošo pārsvaru 17.bedrītē. Pēc vējainos apstākļos piesardzīga draiva Grunte otro sitienu veica ar savu slaveno "āžakāju" un bumbiņa apstājās pāris metru no karoga, lai gan piesardzīgā taktika paredzēja, ka bumbiņa varētu palikt pirms grīna. Turpretim Velsberg pārsita pāri grīnam un igauņa izcilās prasmes ripināšanā vairs nespēja viņu glābt. Rezultātā Gruntes bērdijs pret Velsberg bugiju pavēra jau drošākas iespējas čempionu titulam palikt pašu mājās.

Spēlējot vienā flaitā, abi uzvarētāja lauru pretendenti cīnījās īsteni sportiskā golfa garā, uzteicot viens otru par labajiem sitieniem. Grunte galotnē pataupīja savus nervus un necentās skaitīt līdzi kopējo rezultātu vai sekot sāncenša bumbiņas attiecībām ar bedrīti, tā vietā koncentrējoties savam kārtējam sitienam. Viņš gan atzīst, ka nevarēja būt drošs par uzvarētāja noteikšanu duelī ar Velsberg, jo bija jārēķinās arī ar Vili Krištopanu, kurš spēlēja citā flaitā. Tāpat kā uzvarētājs arī Krištopans otrajā kārtā nospēlēja ar 76 sitieniem, bet pirmajā dienā zaudēja pārāk daudz, lai izdotos pakāpties augstāk par 3.vietu ar summā iespēlētu +13 virs PAR.

Latvijas atklātajā senioru čempionātā Grunte izbaudīja īstu sacensību garu, kura viņam pietrūkst iknedēļas viendienas turnīros. Uzvarētājs uzteica Latvijas Golfa federāciju par teicami sarīkotām sacensībām un tagad ar sportisku apetīti gaida Latvijas amatieru čempionātu jūnija beigās, kur cer iekļūt TOP 20. Savukārt jūlija sākumā Māra Gulāna un Andra Keisela sabiedrībā Grunte dosies uz Polijas senioru čempionātu, kas allaž tiek rīkots ar pamatīgu vērienu. Polijas senioru čempionātā Grunte spēlē jau ilgus gadus un par sacensību līmeni ir gandarīts, jo turnīrs pulcē arī ļoti augsta līmeņa goferus.

Ne tik ļoti Grunti vilina "Latvian Open", jo trīs dienu spēlēšana no tālākajām izsitienu vietām divkārtējam senioru čempionam šķiet nesamērīgs izaicinājums. Senioru čempionātā spēle bija no zilajiem tee, bet tas nebūt nepadarīja dzīvi vieglāku, jo daudzās bedrītēs bija pamatīgi jākalkulē nūjas izvēle, atzīst Grunte. Par mītu viņš uzskata pieņēmumu, ka spēle no tuvākām starta vietām automātiski nozīmē labāku rezultātu, jo lielākie izaicinājumi golferim arvien ir viņam galvā.

Latvijas senioru čempionāts, pēc Gruntes domām, pašlaik varētu būt atradis savu optimālo risinājumu. Pozitīvi viņš vērtē gan turnīra rīkošanu pavasara pusē, kad golferi vēl ir vairāk izbadējušies pēc spēlēšanas, gan divu dienu formātu, kas pamudina pieteikties plašāku spēlētāju loku. Arī čempionāta norise vienā 18 bedrīšu laukumā ir labs variants - pēc eksperimentiem ar tālu braukāšanu pašmāju sacensībās Grunte nekāro.

Sportiskie turnīri nebūs vienīgie, ko Grunte šosezon gaida īpaši. Kā sacensību organizators viņš cer uz lielisku "TGS Golf party", kas "Ozo" laukumā būs septembra sākumā. Kopā ar Baltijas valstu kolēģiem juristiem rīkotajā turnīrā golferiem būs iespēja gan draudzīgā gaisotnē sacensties, gan ar savu dalību palīdzēt SOS bērnu ciematiem, kas atbalsta bez vecāku gādības palikušos bērnus. Sportisks mērķis šosezon Gruntem ir arī ārpus golfa - jāizcīna Latvijas senioru čempiona lauri tenisā, jo pērn līdz uzvarai palika viens solis.

Pēdējās izmaiņas , 31.05.2019.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē