Arhīvs
26. Aprîlis, 2024. Alīna, Sandris, Rūsiņš, Geraldine
Pāru kaujas
rezultâti

Studenti prasa pārmaiņas

Neapmierinātību ar ASV studentu sporta (NCAA) sistēmu paudusi tā galvenā sastāvdaļa - jaunie sportisti, kas studē Amerikas augstskolās. Lielāko nepatiku pret sistēmu, kurā viņiem atvēl tikai darba zirgu lomu, izsaka komerciāli pievilcīgākajos sporta veidos - amerikāņu futbolā un basketbolā iesaistītie, taču kopējā NCAA sistēmā būtiska loma ir arī golfa programmām.

Vairāk nekā 300 sportojošo studentu parakstīja petīciju NCAA, prasot lielākus līdzekļus atvēlēt tiem, kas sistēmu uztur. Lai gan NCAA ir stingri amatierisma noteikumi, amerikāņu futbols NCAA ir miljarda dolāru industrija, kur spēlētāji nedrīkst saņemt atlīdzību.

Pārmaiņu saucēji neprasa maksāt algas, taču grib panākt sporta stipendiju būtisku pielikumu, labāku medicīnisko nodrošinājumu, kā arī drošības fondu, no kura segt mācību izmaksas, ja traumas dēļ karjeru sportā nākas beigt pirms augstskolas absolvēšanas. Līdzko NCAA sportists pēc skolas beigšanas vairs nebūtu saistīts ar amatierismu, viņam pienāktos arī nauda no personiskā drošības fonda.

NCAA vadība pagaidām ir izvēlējusies noklusēšanas taktiku, acīmredzot gaidot, kā turpināsies situācijas virzība.

Studenti atzīst, ka pašlaik sistēmā nav retums sportistam saņemt labumus nelikumīgos darījumos. Bijušie NCAA sportisti ir gatavi situāciju mainīt, un caur tiesām panākt, lai viņu vārdus un tēlus nevarētu bez atlīdzības izmantot videospēlēs un uz formas kreklu uzdrukām. Spēlētāji arī negrib samierināties, ka jautājumā par NCAA televīzijas tiesību naudu viņiem atvēlēta tikai pelnītāju loma.

Situācija ir raisījusi arī ASV Kongresa uzmanību, jo daži skaļāki skandāli nav nākuši par labu NCAA prestižam. Piemēram, kāds Kalifornijas universitātes komandas spēlētājs pastāstījis radio, ka viņam vairs nav palicis naudas uzturam, un, pārnācis mājās, atrada pie durvīm pārtikas paciņu. Par to valstī piektās spēcīgākās NCAA komandas spēlētāju diskvalificēja uz vienu spēli par neatļauta labuma pieņemšanu, bet tajā pat laikā stadionos pārdeva kreklus ar viņa vārdu.

Pēdējās izmaiņas , 26.10.2011.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē