Arhīvs
26. Aprîlis, 2024. Alīna, Sandris, Rūsiņš, Geraldine
Pāru kaujas
rezultâti

Spēle uz diviem karogiem

Vēloties padarīt kompaktāku turnīra sacensību daļu, bet cerības uz uzvaru līdz pat pēdējai bedrītei saglabāt pēc iespējas lielākam dalībnieku skaitam, trešdien pasaulē sevi oficiāli pieteica "PowerPlay" golfs (PPG) - deviņu bedrīšu spēle ar diviem karogiem uz grīna. Sava tūre ar iespaidīgām naudas balvām būs profesionāļiem, bet amatieriem visā pasaulē paveras iespēja izmēģināt ko jaunu.

Ar zināmu šova un atrakcijas piešprici jaunā spēles veida ieviesēji paļaujas uz televīzijas interesi, ko veicinās formāta nepronozējamība, kungu un dāmu kopīga spēlēšana, kā arī naudas balvas un spožāko golfa zvaigžņu līdzdalība. Par PPG patronu kļuvis Gary Player, bet jaunās tūres dalībnieku vidū ir gan "US Open" čempioni Graeme McDowell un Paula Creamer, gan Eiropas Ryder kausa kapteinis Colin Montgomerie.

Šogad paredzēts sarīkot trīs turnīrus, un pirmais no tiem risināsies 30.maijā "Celtic Manor Resort", Velsā, kur citu spēlētāju vidū būs pasaules ranga septītais numurs Paul Casey, Ian Poulter un John Daly. Turnīru tiešraidē rādīs "Sky Sports" un citas televīzijas.

Jaunajam formātam jāpadara spēli aizraujošāku un pievilcīgāku jaunatnei, turpretim profesionāļiem interesi vairos debijas turnīrā paredzētais 560 000 dolāru balvu fonds, no kura uzvarētājam tiks 161 000 dolāru. Sadarbībā ar sporta mārketinga gigantu IMG šoruden būs vēl divi "PowerPlay" profesionāļu turnīri Āzijā un ASV.

Tikmēr "PowerPlay" aktivitātes nav palikušas nepamanītas arī Latvijā - "Viesturos" apsver iespējas jau šosezon sniegt golferiem iespēju pašiem izmēģināt roku spēlē, kur veiksmīgi jāsabalansē dzīšanās pēc diviem zaķiem vienlaicīgi.

Spēles pamatā ir cīņa par stableford punktiem, un paša spēlētāja ziņā ir izvēlēties, vai spēlēt uz grūtas pozīcijas melno karogu un pretendēt uz vairāk punktiem, vai arī par mērķi izvēlēties gaišo karogu, kas izvietots vieglāk pieejamā grīna vietā.

Izņemot dažas specifiskas lietas, "PowerPlay" golfā ir spēkā visi R&A izdotie golfa noteikumi.

Pirmajās astoņās bedrītēs spēlētājam obligāti jāizvēlas trīs melnie karogi, taču tieši kurās bedrītēs to darīt, paliek viņa ziņā. Vienīgais, ka par to jāpaziņo pirms sitiena izdarīšanas no tee, un marķierim attiecīgā bedrīte spēlētāja rezultāta kartītē jāiezīmē.

Spēlējot handikapa spēli, par neto PAR vai sliktāku rezultātu golferis saņem vienlīdz daudz stableford punktu gan par spēli uz melno, gan balto karogu. Taču neto bērdiji, īgli un albatrosi melnā karoga pozīcijā ir divkāršā punktu vērtē.

Vēl grūtāka izvēle paredzēta pēdējās bedrītes izspēlē - atšķirībā no iepriekšējām bedrītēm spēlētājam atņem trīs punktus, ja, spēlējot uz melno karogu, viņa rezultāts ir neto bugijs vai sliktāks rezultāts. Tātad golferim jāizvēlas, vai spēlēt uz rezultāta saglabāšanu un izvēlēties balto karogu, vai riskēt ar reālu iespēju zaudēt, bet tiekties pēc melnā karoga punktiem.

"PowerPlay" tūrē, kuras priekssēdētājs būs bijušais PGA Eiropas tūres šefs Ken Schofield, nākamgad ieplānoti jau septiņi turnīri. Sākt zīmēt rozā idilli gan vēl pāragri, jo par tūres sponsoru kļuvis SAAB - Zviedrijas autobūves koncerns, kas pagājušajā nedēļā paziņoja par ražošanas apturēšanu nenomaksātu parādu dēļ.

Interesanti, ka "PowerPlay Golf" projektā nozīmīgas investīcijas veikusi "Convers Sports Initative" grupa, kuras priekšsēdētājs ir Krievijas banku magnāts un "Latvijas Krājbankas" lielākais īpašnieks Vladimirs Antonovs. Viņš ir iesniedzis pieteikumu Zviedrijas varas iestādēm, lai kļūtu par SAAB akcionāru, un atbilde gaidāma dažu nedēļu laikā. Tiesa, Zviedrijas izlūkdienests neuzskata Antonovu par īsto cilvēku SAAB glābšanai, lai gan martā viņš pauda gatavību investēt autobūves koncernā 50 miljonus eiro.

Savukārt ieguldīt naudu jaunā golfa pasākumā Antonovu pamudinājis sabiedriskās domas pētījums, kurā lielāka atsaucība prognozēta īsāka formāta golfa spēlei, un 84% jauno golferu atzinums, ka viņiem šis sporta veids ar lielāku azarta devu būtu pievilcīgāks.

PowerPlay golfa noteikumi

Pēdējās izmaiņas , 15.04.2011.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē