Arhīvs
26. Aprîlis, 2024. Alīna, Sandris, Rūsiņš, Geraldine
Pāru kaujas
rezultâti

Bez dīvāna soģu terora

Īsi pirms "US Masters" sākuma Karaliskais un Antīkais Sentendrjūsas klubs (R&A) un ASV Golfa asociācija (USGA) precizēja noteikumu punktu, kas paredzēja diskvalifikāciju golferiem, kuri par izdarīto noteikumu pārkāpumu uzzināja tikai labu laiku pēc sacensību raunda. Visbiežāk šādas situācijas sekoja pēc acīgu TV skatītāju sūdzībām.

Par izmaiņām noteikumos R&A un USGA vienojās otrdien, bet ceturtdien abu organizāciju vadība to publiski paziņoja pus stundu pirms "US Masters" sākuma.

Augstas izšķirtspējas (HD) televīzijas atīstība, kā arī video atkārtojumu iespēju dažādošana un tuvplānu palielinājumi ļāva līdzjutējiem, sēžot mājas dīvānā, saskatīt kļūdas, ko golferi paši varēja pat nepamanīt. Turnīru rīkotāji sūdzības neatstāja bez ievērības, vēlāk diskvalificējot spēlētāju par nepareiza rezultāta parakstīšanu, jo par pārkāpumu soda punkti, protams, nebija pieskaitīti.

Pēc izmaiņām Nolēmumā 33-7/4.5 sacensību komitejai turpmāk būs tiesības pēc videoatkārtojuma izskatīšanas vienkārši pieskaitīt spēlētāja rezultātam soda punktus, ja nefiksētais pārkāpums noticis ne vairāk kā vienā bedrītē, un golferis pārkāpis Noteikumu sev nezināmu faktu dēļ, un to nav varējis uzzināt pirms rezultātu kartītes iesniegšanas.

Vienlaicīgi R&A atgādina, ka par noteikumu ignorēšanas dēļ izdarītiem pārkāpumiem rezultāta kartītes iesniegšanā arvien paliek spēkā diskvalifikācija. Zināt noteikumus arvien paliek golfera pienākums, taču R&A un USGA atzīst, ka dažos retos gadījumos var būt pamats uzskatīt, ka spēlētājs nav nojautis pārkāpuma faktiskos apstākļus.

Vai spēlētājam pienākas diskvalifikācija par parakstītu nepareizu rezultātu, vai viņa pārkāpums attiecināms uz retajiem izņēmumiem, pilnībā paliek sacensību Komitejas ziņā. Lūk, kādu piemēru R&A piedāvā skaidrojumā par Noteikumu jauno interpretāciju:

Spēlētājs rafā pie grīna sit īsu čipu. Tobrīd ne viņam, ne sāncenšiem nerodas aizdomas, ka izdarīts dubultsitiens un pārkāpts Noteikums 14-4. Pēc rezultāta kartītes parakstīšanas un nodošanas īpaši lēnā video atkārtojumā redzams, ka sitienā nūja bumbu skārusi divas reizes. Šādā gadījumā Komitejai būtu atbilstoši atcelt diskvalificējošu sodu un attiecīgajā bedrītē piemērot viena sitiena sodu atbilstoši Noteikumam 14-4.

R&A vecākā izpildamatpersona Peter Dawson uzsvēra, ka noteikumiem jābūt taisnīgiem un adekvātiem. "Tas nebija viegls labojums. Tāds spēles stūrakmens kā rezultātu kartīte ir jāsabalansē ar sodu taisnīgu piemērošanu," viņš paskaidroja. Dawson uzskata, ka atsevišķos gadījumos noteikumos paredzētā diskvalifikācija bija neproporcionāli bargs sods.

Tāpat kā līdz šim spēlētāju varēs diskvalificēt par nevērību pret noteikumiem, taču ar tehnoloģiju palīdzību atklāts neapzināts pārkāpums nozīmēs tikai atbilstoša soda pieskaitīšanu. Turklāt pēc sacensību noslēguma video sūdzības vairs netiks pieņemtas, un vēlāk pamanīts pārkāpums neko vairs neizmainīs.

Padraig Harrington, kurš iepriekš arī ticis diskvalificēts pēc TV skatītāja ziņojuma, pauda pārliecību, ka ieviestās izmaiņas padarīs spēlētājus vienlīdzīgākus noteikumu priekšā. Kameras gandrīz vienmēr seko labākajiem, un nereti uz grīna esošās līderu bumbiņas tiek pievilktas televīzijā līdz basketbola bumbas izmēriem, kas ļauj saskatīt pat visniecīgāko tās kustību.

Pēdējās izmaiņas , 08.04.2011.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē