Arhīvs
26. Aprîlis, 2024. Alīna, Sandris, Rūsiņš, Geraldine
Pāru kaujas
rezultâti

Individuāla pieeja

Latvijā veselīgs dzīvesveids ir mazāk nekā pusei iedzīvotāju, lai gan teorētiskas zināšanas par to ir vairāk nekā trijām ceturtdaļām. Daļai golferu labi zināmais Vilnis Baltiņš juniors to apstiprināja, iepazīstinot ar Sabiedrības veselības institūta veikto pētījumu.

Tātad kopumā sabiedrība ir informēta, kā dzīvot veselīgi, taču katram ir vajadzīga sava pieeja, žurnālistiem stāstīja institūta valdes loceklis Baltiņš. Pētījumā konstatēts, ka 37-42% iedzīvotāju ir veselīgs dzīvesveids, turpretim 76% zina, kā dzīvot veselīgi.

Institūta pētījumā tika iekļauti jautājumi, kas ļautu novērtēt cilvēku teorētiskās zināšanas, kā īstenot veselīgu dzīvesveidu, kā arī tādi, kas ļautu noskaidrot, vai viņi to praksē dara. Respondenti tika iedalīti svara grupās, taču konstatēts, ka neatkarīgi no cilvēku svara zināšanas par to, kādi pasākumi būtu jāveic, lai dzīvotu veselīgi, visiem ir gandrīz vienādas.

Pētījuma dati liecina, ka cilvēki, kuriem ir lielāks svars, mazāk īsteno veselīgu dzīvesveidu - par veselīgu dzīvesveidu rūpējas 47% cilvēku ar pazeminātu svaru  un tikai 37% cilvēku, kuri ir aptaukojušies.

Visliktākā situācija esot pareiza uztura uzņemšanā un pārtikas iegādē - lai gan par pareizu uzturu ir informēti 93% aptaujāto, zināšanās praksē pielieto tikai 20%. Līdzīgā mērā cilvēki arī informēti par to, cik ēdienreizes ir nepieciešamas - 84% zina, cik biežām ir jābūt ēdienreizēm, tomēr to ievēro tikai 23%. Analoģiski arī jautājumā par veselīgiem produktiem - 84% aptaujas dalībnieku atzina, ka ir par to informēti, taču tikai 24% tiešām iegādājas veselīgu pārtiku.

Tātad sabiedrība ir informēta, kā veselīgi dzīvot, bet cilvēkiem ir jāmāca, kā pareizi darīt, nevis tas, kas jādara, lai būtu veselīgs dzīvesveids, rezumēja Baltiņš. Viņš minēja, ka katram cilvēkam ir nepieciešama sava treniņa un uztura programma, jo visiem viena un tā pati pieeja neder tādēļ, ka jāņem vērā svars, augums, dzimums un vecums.

Pēc pāris mēnešiem ievērot veselīgu dzīvesveidu golferiem kļūs daudz vienkāršāk - vismaz pagaidām sinoptiķi nesola nekādus būtiskus šķēršļus pavasara ceļā.

Pēdējās izmaiņas , 03.02.2011.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē