Arhīvs
26. Aprîlis, 2024. Alīna, Sandris, Rūsiņš, Geraldine
Pāru kaujas
rezultâti

Latvija Eiropas topā

Neraugoties uz pagaidām pieticīgajiem rādītājiem citās statistikas pozīcijās, Latvija ir izvirzījusies Eiropas golfa topā pēc junioru īpatsvara, vēsta KPMG. Vismaz katrs ceturtais golfa spēlētājs Latvijā ir juniors, un priekšā mums ir tikai turki, kuru formālā piederība Eiropai ne vienmēr ir absolūta.

KPMG veiktajā pētījumā Latvija raksturota ar 28% junioru īpatsvaru golfā, savukārt Turcijas rādītājs sasniedz pat 51%. Tuvākie sekotāji ir Rumānija (24%), Grieķija (21%) un Čehija (15%).

Ar Turciju un tajā pat laikā arī Lielbritāniju Latviju vieno vēl viena līdzīga pozīcija - lai gan pašiem varētu šķist, ka dāmas mūspusē golfa spēlēšanā ir visnotaļ aktīvas, daiļā dzimuma golferes, neskaitot juniores, ir tikai 14% no visa golferu kopskaita. Tajā pat laikā Vācijā, Austrijā un Šveicē dāmas veido vienu trešdaļu vai pat nedaudz vairāk no golfa sabiedrības.

No Baltijas valstīm KMPG apskatā vienīgi Igaunija ir apzīmēta kā izaugsmes valsts, turklāt tikai pēc laukumu skaita attiecībā pret valsts iedzīvotāju skaitu. Savukārt pēc iedzīvotāju iesaistīšanās golfā tiklab Igaunija kā arī Lietuva un Latvija pieskaitītas pirmstāvokļa valstīm ar mazāk nekā 0,2% līdzdalību.

Kā īstenu golfa izaugsmes valsti sevi apliecinājusi Čehija, kur pēdējos 10 gados spēlētāju skaits ir vairāk nekā seškāršojies. Arī absolūtos skaitļos čehu temps ir iespaidīgs, sasniedzot golferu skaita pieaugumu par 40 000 jaunu spēlētāju. savukārt Slovākijā pēdējos 10 gados spēlētāju skaits pieaudzis no 921 līdz 6000 golferiem.

Kopējās tendences Eiropā raksturo neliels spēlētāju skaita pieaugums par 1-2% gadā. Ja Anglijā un Velsā golferu skaits pat sarucis, to kompensē stabils pieaugums Vācijā, Nīderlandē un Spānijā.

Par vienmērīgu golferu sadalījumu Eiropā arī vēl priekšlaicīgi runāt. Apvienotajā Karalistē, Īrijā, Vācijā un Zviedrijā koncentrējas vairāk nekā puse spēlētāju (56%).

KPMG pētnieki rezumē, ka golfam Eiropā saglabājas ir plašs izaugsmes potenciāls, jo ASV arvien ir prāvu soli priekšā. Lai arī ekonomikas lejupslīde ir nobremzējusi attīstību, golfs tajā pat laikā ir kļuvis pievilcīgāks ar jaunām zvaigznēm un iegūto olimpisko statusu, kas savukārt veicina mediju ieinteresētību.

Lai veicinātu turpmāku izaugsmi, KPMG iesaka kopīgi sadarboties valstu valdībām, tūrisma organizācijām un golfa federācijām. KPMG iesaka golfu padarīt populārāku kā visiem pieejamu ģimenes spēli - lai gan formāli šādi lozungi dzirdēti arī senāk, tikai retā Eiropas golfa laukumā seko konsekventa ilgtermiņa rīcība. Speciālisti iesaka padarīt kluba mājas par ģimenēm pievilcīgāku vietu, kā arī veicināt golfa programmu attīstību skolās.

Pēc golferu skaita Latvija ar 775 reģistrētiem spēlētājiem un trim laukumiem Eiropā ir 25.vietā. Mums ir vidēji 743 834 iedzīvotāju uz vienu golfa laukumu, kamēr vidēji Eiropā šis rādītājs ir gandrīz 10 reižu labāks (87 793). Uzskatīt sevi par pagalam atpalikušiem gan arī nav pamata - neraugoties uz daudz lielāku laukumu skaitu, vēl mazāka iedzīvotāju līdzdalība golfā ir arī Polijā un Ungārijā.

Pēdējās izmaiņas , 22.11.2010.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē