Arhīvs
26. Aprîlis, 2024. Alīna, Sandris, Rūsiņš, Geraldine
Pāru kaujas
rezultâti

Līdz TOP 50 vēl pietrūkst

Pirmo reizi Latvijā veiktā plašākā pētījumā par dažādu sporta veidu popularitāti iekļuva arī golfs, kas izveidotajā reitingā vienu otru apsteidza, bet necik augstu nepakāpās. Par šādu pētījumu metodoloģiju vienmēr iespējams diskutēt, tomēr kopējā aina rangā varētu būt daudzmaz objektīva.

Golfs reitingā ir ierindots 56. vietā - augstāk par kērlingu, skvošu un ūdensslēpošanu, bet aiz frisbija, bridža un beisbola. Pētījumā gan nav analizēta sporta veidu pievilcība sponsoriem, ņemot vērā korporatīvo interesi par katru sportisko nodarbi, kas golfu varētu pavirzīt krietni augstāk.

Turklāt jāņem vērā, ka faktiski golfam Latvijā ir tikai knaps gadu desmits, no kura vien dažas pēdējās sezonas informācijas plūsmas priekšplānā bija mūsu golferu sportiskie sasniegumi. Tātad pagaidām var priecāties, ka golfam ir milzu izaugsmes potenciāls, ko, cerams, pārāk neiedragās kopējā ekonomikas situācija.

Pētījumu mārketinga aģentūra "ASAP Promo" veica sadarbībā ar Latvijas Olimpisko komiteju un tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centru SKDS, lai noteiktu sabiedrības attieksmi pret sportu un iesaistīšanos sporta aktivitātēs.

Sporta veida vietu popularitātes rangā noteica pēc trim apakšindeksiem, kuros apkopoja 19 parametrus. Trīs apakšindeksi noteikti pēc Latvijas iedzīvotāju līdzdalības sporta veidā; sporta veida auditorijas, kā arī sporta veida statistikas, kas iegūta no Izglītības un zinātnes ministrijas un sporta veidu federācijām par dalībnieku un sacensību skaitu.

Būtiski, ka līdzdalību sporta veidā noteica pēc diviem indikatoriem - aktīvās jeb faktiskās līdzdalības, kā arī pasīvās līdzdalības, kas nozīmē sekošanu sporta veidam medijos vai sacensību apmeklēšanu skatītāja lomā. Summējot visus rādītājus, maksimāli sporta veids varēja gūt no viena punkta (visos parametros zemākie rādītāji) līdz 59 punktiem (visi maksimālie rādītāji).

Pēc visu datu apkopošanas pirmajā trijniekā ierindojās futbols, basketbols un hokejs, apsteidzot tuvākos sekotājus volejbolu un vieglatlētiku.

Sīkākus pētījuma rezultātus rīkotāji piedāvā uz komerciāliem nosacījumiem, taču universāls apkopojums pieejams arī publiski rīkotāju mājaslapā. Pētījumu tā rīkotāji sola turpināt, lai noskaidrotu sporta veidu popularitātes dinamiku.

Latvijas sporta veidu TOP 10:

1. Futbols (ar minifutbolu un pludmales futbolu) 56 punkti

2. Basketbols 55

3. Hokejs 53

4. Volejbols (ar pludmales volejbolu) 52

5. Vieglatlētika 52

6. Spēka sporta veidi 49

7. Riteņbraukšana (ar treku un BMX) 48

8. Teniss 45

9. Motosports 44

10. Slidošanas sporta veidi 44

..56. Golfs 11

Pēdējās izmaiņas , 16.12.2009.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē