Arhīvs
27. Aprîlis, 2024. Tāle, Raimonda, Raina, Droztala, Klementīne
Pāru kaujas
rezultâti

HCP ar revīzijām

Tā kā Latvijas Golfa federācija ir iekļāvusies Eiropas Golfa asociācijā (EGA), arī pie mums ir spēkā EGA handikapa sistēmas noteikumi. Praktiski tas nozīmē ikgadēju handikapa pārskatīšanu un spēlēšanu HCP turnīros ar katra laukuma slope rādītājam piesaistītu individuālā handikapa indeksa pārrēķinu.

Spēlei laukumā golfera spēles handikapu nosaka pēc sekojošas EGA formulas:

Playing HCP = Exact Handicap x (Slope rating/113) + (Course rating – laukuma PAR)

Piemēram, ja tiek spēlēts „Ozo” laukumā no dzeltenajiem tee (slope 131, course rating 71,6), un handikaps (handikapa indekss) ir 14,6, spēles handikapu aprēķina pēc formulas 14,6 x (131/113) + (71,6 – 72). Tātad šajā gadījumā spēles handikaps ir 16,5.

Course rating norāda sitienu skaitu, kas laukumā normālos apstākļos nepieciešams HCP 0 (scratch) golferim.

Piemēram, “Ozo” laukumu, vērtējot pēc tā sarežģītības pakāpes, HCP 0 golferim būtu jāizspēlē ar 75,3 sitieniem (baltie tee), 71,6 sitieniem (dzeltenie tee) vai 69,6 sitieniem (zilie tee). Dāmām attiecīgi ar 75,5 sitieniem (zilie tee) un 71,9 sitieniem (sarkanie tee).

Slope ir rādītājs, kas raksturo laukuma sarežģītību, un ir robežās no 55 līdz 155. Piemēram, no dzeltenajiem tee “Viesturu” laukuma slope kungiem ir 127, “Ozo Golf Club” tas ir 131 un Salienas Kluba laukumam 126.

Standarta handikaps (handikapa indekss), ko Latvijas golferi ir pieraduši uzskatīt par konkrētu vērtību spēlei jebkurā laukumā, attiecināms tikai uz laukumu ar slope skaitli 113.

Pēc EGA noteikumiem ik gadu jāveic spēlētāju HCP revīzija. Lai veiktu revīziju, nepieciešami vismaz 4 rezultāti handikapa aprēķināšanai. Ja četru spēļu nav, golfera HCP ir izmantojams tikai sociālā golfā, bet ne oficiālās sacensībās.

EGA noteikumi paredz HCP iedalīt piecās kategorijās:

I

līdz 4,4

II

4,5 – 11,4

III

11,5 – 18,4

IV

18,5 – 26,4

V

26,5 – 36,0

EGA noteikumi paredz augstāko handikapu kā HCP 36 gan kungiem, gan dāmām. Izņēmumi tiek pieļauti tikai klubu līmenī, kur HCP var būt arī augstāks par 36.

Pirmās kategorijas handikapu īpašnieki HCP izmaiņas reģistrē tikai sacensībās, bet pārējām kategorijām handikapa uzskaitei der arī spēles, ko Latvijā pieņemts saukt par ‘spēli laukumā’. Lai reģistrētu handikapa izmaiņas ar ‘spēli laukumā’, uz rezultātu kartiņas vajadzīgs gan paša spēlētāja, gan marķiera paraksts.

Ikgadējā HCP revīzija paredzēta, lai handikaps objektīvāk atainotu golfera spēles prasmi un ļautu taisnīgāk noteikt vietu sadalījumu turnīros ar handikapa pielietošanu. Paredzams, ka jau šosezon EGA noteikumi attieksies uz visiem reģistrētajiem Latvijas golferiem, taču par spēles handikapa aprēķināšanu mačiem viņiem pašiem nebūs jālauza galva - to paveiks tā laukuma personāls, kur sacensības notiks.

Tā kā pērn visiem Latvijas lielajiem laukumiem veica EGA sertificētu slope uzmērīšanu, skaitļu bāze visiem nepieciešamajiem aprēķiniem ir sagatavota.

Plašāk ar EGA handikapa noteikumiem var iepazīties http://www.ega-golf.ch/030000/documents/EGA_Hcp_Int.pdf

Pēdējās izmaiņas , 12.03.2009.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē