Arhīvs
27. Aprîlis, 2024. Tāle, Raimonda, Raina, Droztala, Klementīne
Pāru kaujas
rezultâti

PGA pret dopingu

Fiziskās formas arvien lielākā nozīme profesionālajā golfā ir pamudinājusi PGA jau nākamajā sezonā ieviest dopinga analīzes. Lai visi zinātu, ko nozīmē gaidāmās pārmaiņas, PGA pirms dopinga testu uzsākšanas plāno septiņus mēnešus ilgu izglītošanas programmu.

Pirmos dopinga testus PGA profesionāļiem veiks jūlijā, lai noteiktu iespējamu steroīdu un citu aizliegtu vielu lietošanu.

Par pirmo pārkāpumu plānots vainīgo diskvalificēt uz gadu, otrā iekrišana garantēs piecu gadu atvaļinājumu, bet trešā reize būs pēdējā tūres spēlētāja karjerā. Paredzēti arī naudas sodi līdz 500 000 dolāru.

Taču golfa speciālisti atzīst, ka dopinga jautājums te ir sarežģītāks nekā citos sporta veidos. Golfs tomēr ir pašregulējošs sporta veids, kur ētikai un spēlētāja godaprātam ir īpaša vieta. Vai pozitīvu dopinga analīžu īpašnieks saņems tādu pat attieksmi kā spēlētājs, kas blēdās un uzrāda nepareizu rezultātu?

Golferim ar sagrautu reputāciju faktiski nav turpmāko karjeras izredžu, tādēļ ne visi ir sajūsmā par PGA plāniem, jo pozitīvas dopinga analīzes var "nopelnīt" kaut vai ar nepārbaudītas kvalitātes uztura piedevām vai deguna pilienu neapdomīgu lietošanu, un golferi vismaz līdz šim nav pieraduši sīki sekot visām šīm lietām.

No PGA tūres komisāra Tim Finchem teiktā gan var saprast, ka kokaīna un marihuānas lietošanas gadījumā sankcijas nebūs tik bargas kā muskuļu pumpētājiem ar steroīdu palīdzību. Plašajā golfā aizliegto preparātu sarakstā ir 10 kategorijas no anaboliskiem aģentiem, hormoniem un stimulantiem līdz narkotikām, beta bloķētājiem un maskēšanas aģentiem, kas palīdz slēpt aizliegtu vielu lietošanu.

Par gaidāmajām dopinga analīzēm jau iepriekš pajokoja PGA Eiropas tūres vadītājs George O'Grady, norādot, ka pietiktu pārbaudīt tikai Tiger Woods. "Ja viņš ir tīrs, tad kāda jēga pārbaudīt pārējos," teica O'Grady.

PGA sezona sāksies janvārī ar "Mercedes-Benz Championship" un noslēgsies novembrī. Kalendārā iekļauto 48 oficiālo turnīru kopējais balvu fonds ir 278 miljoni dolāru.

Pēdējās izmaiņas , 14.11.2007.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē