Arhīvs
26. Aprîlis, 2024. Alīna, Sandris, Rūsiņš, Geraldine
Pāru kaujas
rezultâti

Veselība: Sāpes apakšdelmā

Golfs ir ne tikai prāta spēle, jo jūtama slodze ir arī muskuļiem, kas nepareizas tehnikas un pārpūlēšanās gadījumā var sagādāt ne mazums nepatīkamu izjūtu. Golfs.lv iespēju robežās stāstīs arī par to, kā fiziski gatavoties spēlei un novērst radušās veselības problēmas. Šoreiz par apakšdelmiem, ko sezonas sākumā ir viegli pārpūlēt.

Sāpes apakšdelmā elkoņa tuvumā ir tipiska kaite golfā, ja tiek pārpūlēti apakšdelma muskuļi. Visbiežāk tas notiek, ja tiek spēlēts pārāk daudz pēc ilgstošas pauzes, taču apakšdelmus var pārpūlēt arī neregulāri vai pārāk intensīvi treniņi.

Papildus risku rada arī nepietiekami spēcīgi vai neelastīgi apakšdelmu muskuļi. Traumā var iedzīvoties arī nepareizas tehnikas dēļ, piemēram, čipošanā pārmērīgi iesaistot plaukstas locītavu, vai vēzienā nepareizi pārnesot ķermeņa svaru.

Nepareiza izmēra nūju rokturi arī rada papildus slodzi apakšdelma muskuļiem. Pārāk mazu rokturi rokas cenšas noturēt pārāk cieši, bet lieli rokturi liek nūjai sitiena brīdī plaukstās sagriezties. Nūja sagriežas arī ja sitienā netiek trāpīts ar tās centru.

Ja nācies iedzīvoties apakšdelma traumā, labākais no ātrākajiem risinājumiem ir ledus komprese. Hronisku sāpju gadījumā komprese jātur pus stundu, bet akūtām sāpēm pietiks ar 10 minūtēm. Akūta savainojuma gadījumā palīdzēs arī vieglas pirkstu un plaukstas locītavu kustības. Ideālā gadījumā jāļauj traumai sadzīt pirms atkārtotas fiziskas slodzes.

Ja nav iespējams gaidīt pilnīgu sāpju izzušanu, tomēr nebūtu ieteicams spēlēt divas dienas pēc kārtas. Ja savainojumu veicina nepareiza spēles tehnika, jāmēģina vispirms tikt galā ar šo problēmu.

Līdzko sāpes ir pārgājušas, jāsāk apakšdelma muskuļu nostiprināšana un iestaipīšana. Visnoderīgākais vingrinājums ir paņemt rokā ne pārāk smagu hanteli, un, atbalstot apakšdelmu uz krēsla taisna roku balsta, ar plaukstas locītavas kustībām pārmaiņus lēni griezt hanteli pa labi un pa kreisi. Tādā pašā stāvoklī ar plaukstas kustību hanteli cilā uz augšu un uz leju, neatraujot apakšdelmu no krēsla balsta. Kustības gala punktā skaita līdz seši. Vingrinājumu veic 15 reizes. Kad to var izdarīt bez piepūles, ņem par pus kilogramu smagāku hanteli un vingrinājumu skaitu samazina līdz 10, vēlāk pakāpeniski atkal atgriežoties pie 15 reizēm.

Apakšdelmu stiprināšanas vingrinājumus iesaka veikt četras līdz piecas reizes nedēļā. Atvieglojumu savainojuma gadījumā vai traumas profilaksei var sniegt arī elkoņa sargs, ko izmanto tenisisti.

Pēdējās izmaiņas , 21.02.2003.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē