Arhīvs
26. Aprîlis, 2024. Alīna, Sandris, Rūsiņš, Geraldine
Pāru kaujas
rezultâti

Federācija NGL ideju atdod entuziastiem

Latvijā nu jau ir tik daudz turnīru, ka federācija nevēlas uzņemties galvenā rīkotāja lomu Nacionālās golfa līgas (NGL) vai tai līdzīgu sacensību organizēšanā. LGF ir ar mieru atbalstīt, tostarp arī finansiāli, atsevišķu turnīru rīkošanu spēcīgākajiem golferiem, taču galvenā loma šādu sacensību izveidošanā un sponsoru piesaistīšanā būtu jāuzņemas pašiem idejas iniciatoriem, uzskata LGF ģenerālsekretārs Aldis Puisītis.

Ne visi reitinga galvgaļa spēlētāji atzinīgi vērtē pašreizējo sacensību sistēmu, kad praktiski vienīgā iespēja tikties vienā turnīrā ar spēkā līdzīgiem konkurentiem ir reitinga mačos, kur pēc izlozes dažkārt jāspēlē blakus meistarībā ievērojami vājākiem pretiniekiem. Tādējādi 'aci pret aci' spēcīgākie golferi netiekas, un tas mazinot sacensības garu.

Federācijā jautājums par NGL tika izskatīts un atlikts tieši sezonas daudzo sacensību dēļ. Ja reizi nedēļā ir reitinga turnīrs, un notiek arī citi mači, kalendārs jau veidojas pietiekami blīvs, un zūd jēga NGL veida sacensībām, uzskata Puisītis. Kopš NGL izveidošanas laikiem situācija Latvijas golfā ir būtiski mainījusies, atzina LGF ģenerālsekretārs. Nav vairs tā, ka darbojas tikai viens laukums, un arī sacensību intensitāte ir pavisam cita.

LGF uzmanības lokā galvenokārt ir reitinga turnīru rīkošana, sacīja Puisītis, piebilstot, ka gadījumā, ja uzņēmīgi spēlētāji atrastu sponsorus šādām 'vareno sacensībām', LGF nebūtu problēmu, piemēram, rast finansu līdzekļus balvām.

Izvērtējot nu jau plaukumam tuvojošos sezonu, Puisītis atzina, ka ir vērojami uzlabojumi sacensību norisē, piemēram, spēlētāju disciplīnas jautājumos un piesakoties turnīriem. Arī temps esot uzlabojies, un spēle ritot raitāk nekā senāk.

Taču ir atklājušās arī nepilnības, piemēram reitinga noteikšanas sistēmā, pauda LGF ģenerālsekretārs. Skaidrs, ka reitinga sistēmā ir nepieciešamas korekcijas, taču loģisku iemeslu dēļ tas nenotiks sezonas gaitā, atzina Puisītis. Nav iespējams noteikumus mainīt spēles [sezonas] laikā, tādēļ šogad visiem golferiem vēl būs iespēja reitinga pozīciju uzlabošanā papildus stabilai meistarībai ņemt palīgā arī veiksmi.

Pašlaik spēkā esošā reitinga sistēma paver lielākas iespējas pakāpties augstāk ar vienu atsevišķu rezultātu, bet tāds nozīmīgs meistarības rādītājs kā stabilitāte rādītājus nekādi neietekmē, sacīja Puisītis, piebilstot, ka vienu reizi sezonā labi iziet laukumu var izdoties arī objektīvi ne pārāk spēcīgam spēlētājam.

Junioriem gatavojoties startam EJGT posmā Somijā, Puisītis atzina, ka izskanējusī kritika par jauno spēlētāju uzrādītajiem pieticīgajiem rezultātiem ir pamatota, un pirmkārt tas attiecas uz puišiem. Ar zēniem Latvijas golfā ir daudz problēmu, un viena no tām ir fakts, ka jauniešiem golfs nav galvenais mērķis. Turklāt Raivim Kalniņam, kas šosezon junioriem izvirzījies līderos, un spēlēs arī Somijā, ir jau 17 gadu.

Situācija meitenēm ir daudz labāka, sprieda Puisītis, sakot, ka pieredzējušām spēlētājām kļūst arvien grūtāk konkurēt ar jaunietēm.

Komentējot lēmumu nesūtīt savu meitu Kristu Puisīti uz EJGT posmu Somijā, LGF ģenerālsekretārs norādīja, ka personiski šādus braucienus neuzskata par lietderīgiem, un ne jau finansiālu iemeslu dēļ. Krista tagad ir 'uz viļņa' un viņai galvenais ir vienu vai divus mēnešus saglabāt šādu līmeni un nostabilizēties psiholoģiski. Turpretim Somijā spēcīgā konkurencē var gūt psiholoģisku traumu, kas var ļoti nelabvēlīgi un uz ilgu laiku ietekmēt spēli.

"Uzskatu, ka uz šādiem turnīriem jāsūta single HCP spēlētāji," norādīja Puisītis, piebilstot, ka jauniešiem trieciens no viņu vienaudžu daudz spēcīgākās spēles ir ievērojami lielāks nekā pieaugušajiem. Ja HCP ir 10, tad arī starptautiskos turnīros varot cerēt uz nepieciešamo stabilitāti.

Latvijā ir pietiekami daudz augsta līmeņa turnīru, lai pietiktu jauniešu meistarības celšanai - Latvijas čempionāts, "Latvian Open", un arī EJGT tūres noslēguma posms "Ozo Golf", norādīja Puisītis. Starptautiskas pieredzes gūšanai junioriem noderīgas būs EJGT sacensības "Ozo Golf", kur tomēr būšot vieglāk spēlēt sava laukuma dēļ.

Pēdējās izmaiņas , 03.06.2003.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē