Arhīvs
26. Aprîlis, 2024. Alīna, Sandris, Rūsiņš, Geraldine
Pāru kaujas
rezultâti

Lietotu nūju pirkšana

Centienos piepildīt spēlētāju rožainos sapņus, inventāra ražotāji golfa žurnālos un internetā nemitīgi piedāvā savus jaunākos modeļus, kuru cena dažkārt var likt aizdomāties. Taču ne vienmēr ir nepieciešams pamatīgi tērēties. Lietotas nūjas ir īpaši prātīgs risinājums iesācējiem, kā arī tiem, kuri neplāno spēlēt daudz, un rūpīgi apsver savas naudas vērtību. Jau spēlētu nūju iegādē ir savas nianses, un speciālistu ieteikumos ir vērts ieklausīties.

Galvas: Jāpārbauda nūju galvas, īpašu uzmanību pievēršot to seju nodilumam. Ilgu laiku spēlētām nūjām sejas vidū var būt spožāks izdiluma plankums. Tās vairs nav pirkšanas vērtas nūjas, jo nespēs tik labi pārvaldīt bumbu. Jāpārliecinās arī, vai sejas gropēm joprojām ir asas un neizdilušas maliņas. Nav vērts pirkt arī nūjas, kuru seju virsmās redzami robi, jo šādi defekti var ietekmēt bumbas lidojumu. Nerūsējošā tērauda vudi ir izturīgāki pret laika zobu nekā nūjas, kurās izmantots mīkstāks alumīnijs.

Kāti: Jāpārliecinās, vai grafīta kāti vietām nav izdiluši, vai arī mehānisku bojājumu rezultātā sašvīkāti vai izroboti. Tas var ietekmēt nūju stingrumu. Jāpārbauda kāta vērpe, griežot galvu un kātu pretējos virzienos. Ja nav lielas pretestības, tas norāda uz nūju novecošanos. Metāla kāti jāaplūko no gala gluži kā bises stobrs, lai redzētu, vai tie nav saliekti un vēlāk locīti atpakaļ. Ja vien nav īpašu vēlmju, nav ieteicams, lai komplektā, piemēram, būtu dzelži ar dažādiem kātiem. Vienādi kāti ļaus labāk izjust un prognozēt atšķirības sitienos ar līdzīgām nūjām.

Rokturi: Jāaplūko, vai rokturos nav plīsumu, plaisu un nodiluma pazīmju. Ja nevilina nepieciešamība nule kā iegādātām nūjām nekavējoties meklēt jaunus rokturus, no šāda piedāvājuma jāatsakās, vai defekti vismaz jāņem vērā cenas noteikšanā.

Komplektācija: Ieteicams sarindot nūjas vienu pie otras, lai izvērtētu, vai tās tiešām ir no viena oriģinālā komplekta. Nav vērts pirkt komplektu, kurā ir apvienotas nūjas ar atšķirīgu modeļu kātiem, vai neproporcionāli mainīgiem nūju garumiem. Jaukta komplekta iegāšanās gadījumā jārēķinās arī, ka var būt izjaukts nūju sejas leņķu maiņas pakāpeniskums.

Cenas: Ja iespējams, vēlams pārbaudīt, cik maksā jauns šādu nūju komplekts. Nav izslēgts, ka identisks jauns komplekts var maksāt lētāk, turklāt ne jau veco nūju saimnieka apšaubāmās morāles dēļ. Ja kāds ir iegādājies komplektu, ko pēc gada vai diviem labā stāvoklī vēlas pārdot, saprotams, ka viņš negribēs krasi nolaist cenu. Taču ražotājs tajā pašā laika var būt būtiski samazinājis cenu, vēloties atbrīvoties no veciem krājumiem, lai tirgū piedāvātu jaunus modeļus.

Izmēģinājumi: Var vērtēt nūjas pēc izskata, taču praktiski nav iespējams noteikt to īsto kvalitāti bez vismaz dažiem vēzieniem. Pat, ja nav iespējams uzsist pa bumbiņu, jāpārbauda savas sajūtas vismaz vēzienā. Tomēr vēl jo labāk būtu pirms nūju iegādāšanās ar tām uzspēlēt, jo daudz kas ir atkarīgs arī no tīri individuālām sajūtām.

Arī mazāk zināmu ražotāju nūjas var būt labas. Taču tādu slavenu ražotāju kā, piemēram, "Titleist" prestižs nodrošina kvalitāti, kas laika gaitā tik viegli nezūd, tādēļ labāk pirkt lietotas nūjas ar vārdu.

Pēdējās izmaiņas , 30.01.2004.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē