Arhīvs
27. Aprîlis, 2024. Tāle, Raimonda, Raina, Droztala, Klementīne
Pāru kaujas
rezultâti

Profesionālā golfa ilūzijas

Visaugstākā līmeņa PGA un LPGA turnīru atspoguļojums televīzijā, kā arī dažkārt Latvijā masu medijos sastopamie apraksti, mudina uzskatīt, ka pietiek kļūt par profesionālu golferi, lai turpmāk par dienišķo iztiku vairs nebūtu jāraizējas. Taču patiesība ir visai tālu no rožainām ilūzijām. Daudzu miljonu reklāmas līgumi un prēmijas, kas rakstāmas vismaz ar sešiem cipariem, labākos gaida tikai profesionālās hierarhijas virsotnē, bet zemāka ranga golferiem arī profesionāļa statusā jākalkulē, lai sezonas beigās mīnusi nebūtu lielāki par plusiem.

ASV biznesa izdevuma "Business Week" veiktais pētījums gaisina mītu par profesionālo golfu kā bezgalīgas labklājības garantiju. Tiem golferiem, kuri spēlē zemāka ranga līgās, jācīnās ne tikai golfa laukumā. "Business Week" analizēja situāciju Ziemeļamerikā, vērtējot dažāda līmeņa sacensību seriālu pirmā simtnieka spēlētājus, taču nav pamata cerībām, ka Eiropā viss varētu būt pavisam savādāk.

Tikai PGA profesionāļi vidēji turnīrā nopelnīja vairāk par 10 000 dolāru. Līdzdalība šāda līmeņa mačos piesaista arī reklāmdevēju interesi, ko sezonā var pārvērst aptuveni 100 000 dolāru. Pieticīgāk jādzīvo LPGA sasniegušām golferēm, kuras sezonā golfa laukumā var nesaņemt vairāk par pārdesmit tūkstošiem dolāru. Arī spēlētāju ienākumi no reklāmas līgumiem zemāka ranga sacensību seriālos rūk ģeometriskā progresijā, spiežot meklēt sponsorus, kurus vadītu tikai filantropiski mērķi.

Turpretim dalības maksām ir tendence pieaugt, mazinoties rīkotāju iespējām sacensībās gūt ienākumus no citiem avotiem. Ja PGA nav dalības maksu, tad atsevišķos zemāka ranga profesionāļu mačos (NGA tūrē) tikai par došanos laukumā var palūgt noskaitīt teju tūkstoti dolāru.

Jārēķinās arī ar izdevumiem par transportu - ceļošana no viena turnīra uz otru ar lidmašīnu prasa ap pus tūkstoti dolāru mēnesī. Tā kā golferis nevar atļauties mērdēt sevi badā, normāls un veselīgs uzturs arī ievērojami papildina izdevumu tāmi.

Profesionāļiem gan ir arī savas priekšrocības, jo vismaz par nūjām un citu inventāru nav jāmaksā, ja vien nav vēlēšanās tikt pie kāda unikālas un līgumos neparedzētas lietas.

No "Business Week" aptaujātajiem pro tikai PGA golferi kopumā bija apmierināti ar dzīvi, taču arī piebilda, ka ceļošana kopā ar ģimeni un bērniem var padarīt finansiālo situāciju itin saspringtu. LPGA līmenī ne tās spožākās golferes uz turnīriem bieži mēdz ceļot ar savu auto, pēc iespējas apmetoties pie draugiem un paziņām.

Zemākā ranga profesionāļiem golfs ne vienmēr ir vienīgais ienākumu avots. Kamēr PGA ir tikai sapnis, golferi bieži vien no turnīra uz turnīru ceļo kopā, lai samazinātu izdevumus. Zemākā ranga turnīru rīkotāji mēdz piedāvāt spēlētājiem iespēju nedēļas nogali pavadīt viesģimenēs.

Taču nebūt ne vienmēr optimistiskā finanšu situācija nav pietiekams iemesls, lai mazinātu interesi kļūt par profesionāli golfā. Tūkstošiem cilvēku būtu ar mieru mainīties lomām, lai gūtu iespēju tikt laukumā un spēlēt profesionāļu konkurencē, atzīst Bill Holstead, kurš ir izcīnījis vietu "Senior PGA" tūrē.

Pēdējās izmaiņas , 24.02.2004.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē