Arhīvs
25. Aprîlis, 2024. Līksma, Bārbala, Marks, Markus
Pāru kaujas
rezultâti

Reitingiem reitingu noteiks spēlētāji

Atceroties pērnās sezonas kaislības reitingu dēļ, šogad rangu veidotāji piedāvās sistēmu, kam jāpasargā no bojāejas kaismīgāko taisnības aizstāvju nervu šūnas. Vienlaicīgi pastāvēs būtībā trīs reitingi, un no pašu spēlētāju vērtējuma būs atkarīgs, kurš no tiem laika gaitā izpelnīsies neformālā līdera godu, pastāstīja LGF reitinga un HCP lietu ministrs Mareks Nemme. Oficiālais sistēmas teorētiskais skaidrojums sekos vēlāk šomēnes, taču būtisku izmaiņu rangu sistēmā vairs nebūs.

Ko vērtēt augstāk - punktu reitingu vai HCP reitingu, bet, iespējams, lokāli elitāro "Ecco" tūres rangu - objektīvi varēs izvērtēt tikai pēc sezonas dzirnakmeņu griešanās sākuma. Katrs golfs.lv lasītājs ir laipni aicināts par šo tēmu izteikt savu viedokli, atbildot uz nedēļas jautājumu, kā arī iegriežoties forumā.

Viens no rangiem būs jau pazīstamais punktu reitings, kam salīdzinājumā ar pagājušo sezonu ir veiktas būtiskas izmaiņas, tajā pašā laikā saglabājot vairākas fundamentālas vērtības. Paliek spēkā turnīra svara sistēma, ko nosaka spēcīgāko divdesmitnieka līdzdalība. Taču jaunajā sistēmā ir izslēgta iespēja vienam vai diviem spēcīgiem golferiem ar izkalkulētu atteikšanos no spēlēšanas pazemināt turnīra koeficientu, un līdz ar to arī gremdēt sāncenšu iespējas uzlabot savu vietu reitingā.

Standarta turnīros 0,5 koeficienta punkti būs nemainīgā bāze, bet atlikušie 0,5 punkti mainīsies atkarībā no dalībnieku sastāva. Tas attiecas uz kungiem, bet dāmām pagaidām ievērojami mazākā spēlētāju skaita dēļ koeficients šādos mačos būs 1. Saprotams, tāpat kā iepriekšējā sezonā būs galvenie turnīri, piemēram Latvijas amatieru čempionāts, kur koeficients būs lielāks par 1.

Kā jau vēstīts iepriekš, reitinga punktus dalīs visās atklātās sacensībās, kur būs individuālais vērtējums, tajā skaitā stableford mačos. Lai nezaudētu izcīnītās pozīcijas reitingā, golferim būs jāspēlē, un tiks izslēgta tāda situācija, ka kāds spēcīgs augustā parādījies spēlētājs varētu paspēt uzkāpt līdz augstām vietām.

Ieviešamajai sistēmai jāmīkstina sekas no vienlaicīgas turnīru aizvadīšanas abos laukumos. Spēcīgākie varēs spriest, vai spēlēt turnīrā ar vājāku sastāvu un gandrīz droši dabūt punktus par uzvaru, vai arī cīnīties spēcīgākā konkurencē par vairāk punktiem, bet rēķināties ar iespēju ieņemt pieticīgāku vietu. Taču kā jau teikts, uzlabot vietu reitingā varēs tikai ar spēlēšanu.

Nemme piekrīt, ka nākotnē arī Latvijā līdzīgi kā PGA reitingā varētu uzskaitīt divās sezonās sasniegtos rezultātus.

Jauna sezona atkal nes jaunu reitinga sistēmu, taču tas ir loģiski Latvijai, kur golfam ir tik nesena vēsture, un vēl tiek meklēts labākais risinājums, atzina Nemme. Turklāt pašmāju aktivitātes reitingu veidošanā ir pamanītas arī Igaunijā, kur spēku samēra vērtēšanā paļaujas uz HCP, vai arī nostāstiem, ka Urmass tiešām spēlē labi. Igauņi vēlas pārņemt pie mums ieviesto pieredzi, lai radītu sezonai papildus intrigu arī savās mājās.

Citā reitinga tabulā varēs salīdzināt spēlētāju HCP, ko regulāri atjaunos un federācija arī publicēs internetā. HCP reitingā parādīsies ikviens spēlētājs, kurš būs izņēmis HCP karti. HCP pieejamība internetā varēs palīdzēt arī gadījumos, ja par kāda spēlētāja meistarības līmeni interesēsies citvalstu laukumos. Ja tikai kādam ļoti gribēsies, nākotnē nebūs problēmu arī ar HCP 36 vismaz uz brīdi kļūt par HCP reitinga līderi, ja vien HCP karte būs iegādāta jau 1.janvārī.

HCP reitinga uzturēšana disciplinēs spēlētājus, un liks arī laicīgi padomāt par HCP kartes iegādāšanos, neatliekot to uz laiku, kad zālīte jau sazaļojusi. Pēc katras ikdienišķas spēles nododot pilnībā aizpildītu rezultātu kartiņu recepcijā, arī tās rezultātus iekļaus aktuālā HCP uzturēšanai. Tiesa, tas arī paver iespēju atkarībā no rezultāta aizmirst atdot rezultātu kartiņu pēc spēlēšanas savējo lokā.

Spices līmeņa spēlētāju un viņu tuvāko konkurentu spēku samēra izvērtēšanai varēs izmantot arī "Ecco" tūres sacensībās veidoto rangu. Šo maču posmi gan vienmēr svētdienās notiks "Ozo Golf", un dalībnieku skaitā būs tie, kuri dienu iepriekš iekļūs 30 labāko skaitā kārtējā "Open" turnīrā.

Atkarībā no uzrādītajiem stroke rezultātiem katra "Ecco" posma dalībnieks nopelnīs 1-30 punktus, taču piecus papildus punktus plānots pieskaitīt par katru bērdiju. Pēc gūtajiem punktiem veidos tūres reitingu, un sezonas beigās labākie sadalīs galvenās balvas.

Nemme uzsvēra, ka reitingi būs veidoti for fun, jeb vienkārši spēlētāju interesei, nevis kā teorētisks pamatojums skrupulozai spēka un prestiža piramīdas veidošanā. Kopējos reitingus nav plānots nepastarpināti izmantot nacionālās komandas veidošanai, piemēram, mačam ar igauņiem. Komandas sastāva noteikšanā izšķiroši būs iepriekšējos dažos mačos sasniegtie rezultāti, un īpašs labvēlības statuss attieksies uz veiksmīgākajiem junioriem. Līdzīgi kā Raidera kausā, dažus spēlētājus varēs izvēlēties kapteinis.

Pēdējās izmaiņas , 02.03.2004.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē