Arhīvs
24. Aprîlis, 2024. Visvaldis, Visvaris, Ritvaldis, Nameda
Pāru kaujas
rezultâti

PGA Latvijā pagaidām nozīmēs pļavas

Pļavu golfa piekritējiem saīsinājuma PGA nozīme ir pilnīgi skaidra - pļavu golfa asociācija. Tikai attālā un pagaidām neprognozējamā nākotnē PGA arī Latvijā varētu saistīties ar Golfa profesionāļu asociāciju, taču nedaudzie pašmāju pro nedomā sērot par pieņemto lēmumu liegt viņiem spēlēt LGF rīkotajos turnīros. Laiks rādīs, cik daudz no šī lēmuma būs ieguvēju un zaudētāju, uzskata "Ozo Golf" pro Artūrs Krukovs.

Profesionāļiem dibināt Latvijas PGA vēl ir daudz par agru, jo vairāk par trijiem vīriem tā nekādi nevarētu apvienot. Jāņem arī vērā, ka līdzdalība pasaules PGA prasa finansu ieguldījumus, kas Latvijas gadījumā būtu bezjēdzīgi tērēta nauda. Taču nākotnē situācija varētu mainīties, un, iespējams, pat relatīvi ātri, atzina Krukovs, aicinot atcerēties, cik strauji golfs Latvijā ir progresējis nepilnu 10 gadu laikā.

Sava PGA nav arī igauņiem, kam viens golferis ir reģistrēts pie Somijas profesionāļiem.

Šosezon pro vārdu nebūs LGF reitinga tabulā, taču tas neliegs viņiem startēt sponsoru un laukumu rīkotajos turnīros, ja vien reglamentā nebūs īpaši uzsvērts sacensību amatieru statuss. Krukovs atzīst, ka sportiskās konkurences ziņā varētu rasties pamatots jautājums, vai ir taisnīgi kopējā ieskaitē vērtēt tos, kam golfs ir darbs, un spēlētājus, kuri treniņlaukumā var ierasties pāris dienas nedēļā no darba brīvajā laikā.

Taču diez vai kāds noliegs, ka spēle laukumā ar zemāka handikapa pretinieku ir lieliska iespēja meistarības uzlabošanai. Nepiedaloties pro, turnīru sportiskais līmenis kritīsies, un viduvēja HCP spēlētājiem būs mazāk iespēju progresēt, uzskata Krukovs. Viņaprāt, dalījums starp pro līdzdalības noliedzējiem un atbalstītājiem ir itin skaidrs - spēcīgākā konkurencē labprātāk spēlētu tie, kuri golfā vairāk saskata sportu un sāncensību, bet iebildumi vairāk izskan no golferiem, kuri vēlas laukumā labi un omulīgi pavadīt laiku.

Arī pro, lai nezaudētu iegūto līmeni un turpinātu progresēt, ir nepieciešami mači. Krukovs pieļauj iespēju, ka kopā ar Olu Engbergu un Valdi Liepiņu varētu dažkārt doties laukumā agri no rīta pirms oficiālo turnīru sākuma. Tie, kam interesētu pro rezultāti, tos arī uzzinātu, bet pārējos neviens nespiestu izdarīt salīdzinājumus.

Laukumu pro būtiskas ir ne tikai spējas sasniegt pienācīgu spēles līmeni, bet arī prasme veiksmīgi iemācīt ko derīgu citam. Citviet pasaulē laukumu galveno pro amatā dažkārt nonāk PGA tūrēs caurkritušie spēlētāji, kuri paši ar savu vietu dzīvē vairs nav apmierināti, un līdz ar to nereti norobežojas ar augstprātības sienu, kas Latvijas pro laimīgā kārtā ir gājis secen. Kļūt par PGA sertificētu skolotāju ir arī finansiāli dārgs process, un kvalificēta privātskolotāja padomi nevar izmaksāt lēti.

Lai tiktu uz PGA kursiem, golfera HCP nedrīkst pārsniegt 4,2, un tam ir nepieciešama spēļu prakse. Krukovs par svarīgiem uzskata šovasar "Ozo Golf" paredzētos pirmos profesionāļu mačus, un plāno startēt arī vairākos turnīros ārzemēs, piemēram, senākajā Igaunijas turnīrā Nītvaljas kausā un Šcecinas "Open" Polijā. Latvijas komandai nozīmīga būs arī tradicionālā mačsacīkste ar igauņiem.

Pēdējās izmaiņas , 09.03.2004.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē