Arhīvs
29. Marts, 2024. Aldonis, Agija, Ranta, Gudrūna
Pāru kaujas
rezultâti

Smilšu golfs nopietniem vīriem

Spriežot loģiski, ideja spēlēt golfu tikai smiltīs šķiet pilnīgi absurda. Kārtīgam vidusmēra amatierim smiltis atgādina nepatīkamus piedzīvojumus bunkuros, taču pavisam savādākas atsauksmes izteica tie PGA līmeņa spēlētāji, kuri martā Apvienotajos Arābu emirātos piedalījās pirmajā pasaules čempionātā smilšu golfā. 

Abudabi notikušajā turnīrā piedalījās 32 spēlētāji no Eiropas PGA tūres, un viņu teiktais sniedzās tālāk par parastām pieklājības frāzēm. Īrs Padraig Harrington atzina, ka izjutis smilšu golfa neatvairāmo pievilkšanas spēku, Nick Faldo stāstīja par gūtajām pozitīvajām emocijām, bet par čempionu kļuvušais brits Greg Owen smilšu grīnus nosauca par ideālu vietu puterēšanas treniņiem.

Vienā kārtā izspēlējot 18 bedrītes Abudabi "Al Ghazal" 6487 jardu tuksneša laukumā, Owen uzvarēja ar 64 sitieniem, sasniedzot PAR 72 laukuma rekordu. Uzvara 32 gadus vecajam britam nodrošināja kausu un zelta stieni 10 000 dolāru vērtībā. Par vienu sitienu atpalika otrās vietas ieguvējs norvēģis Henrik Bjornstad.

Arī smilšu laukumos spēle kopumā notiek pēc R&A noteikumiem, pieļaujot dažas atkāpes īpatnējā seguma dēļ. Fairway iezīmē ar mietiņiem, un trāpījums uz tā paver zināmas priekšrocības. Ja bumbiņa ir nonākusi uz spēlējamās bedrītes fairway, bumbiņu ir ļauts pacelt un pārlikt 15 centimetru (6 collu) attālumā, bet ne tuvāk bedrītei. Sitienos no fairway var izmantot īpašu paklājiņu, ko novieto aiz bumbiņas. Pirms sitiena ir atļauts bumbiņu novietot uz paklājiņa. Jebkurā citā gadījumā bumbiņa jāspēlē no tās atrašanās vietas.

Smilšu spēlē grīnus visai pamatoti dēvē par brauniem. Smiltis sajauc ar eļļu un veido ripināšanas laukumus, kuri tāpat kā grīni var būt ar manāmu reljefu. Pirms ripinājuma ir ļauts ar slotiņu pielīdzināt brauna virsmu.

"Al Ghazal" laukums var lepoties ar kluba māju, kurā šeihi mierīgu sirdi var uzņemt arī par profesionālā golfa zvaigznēm svarīgākas personas. Īpatnēji laukumā ir izveidota 17.bedrīte, kas atšķirībā no citām bedrītēm atrodas klajā tuksnesī, un spēlētāji tās izspēles laikā pārvietojās ar "Land Rover" mašīnām. Faldo spēles laikā esot tik ļoti aizrāvies, ka pārbraucis ar auto paša bumbiņai.

"Tā kā nodarbojos ar laukumu veidošanu, esmu spēlējis daudzos un dažādos laukumos visā pasaulē, taču līdz šim man nebija iespējas spēlēt smiltīs," teica trīskārtējais "British Open" uzvarētājs Faldo. "Pirmā reize Abudabi bija tiešām aizraujoša".

Owen slavēja braunus, sakot, ka tā ir ideāla virsma puterēšanas treniņiem, jo ļauj saskatīt bumbiņas ripošanas trajektoriju un veikt nepieciešamās korekcijas.

"Es simtprocentīgi saprotu, kādēļ cilvēki pie smilšu golfa pierod tāpat kā kā pie parastās spēles," sacīja Haringtons, kurš pasaules rangā ieņem 12.vietu. "Tas dod tādas pašas izjūtas un tikpat lielu gandarījumu. Lai gan nācās nedaudz pielāgoties, pēdējās deviņās bedrītēs man bija pieci bērdiji.

Pasaules čempionāts smilšu golfā: http://www.worldsandgolf.com/

Pēdējās izmaiņas , 16.03.2004.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē