Arhīvs
20. Aprîlis, 2024. Mirta, Ziedīte, Amula
Pāru kaujas
rezultâti

Jāradinās spēlēt ātrāk

Pagaidām Latvijā var atļauties greznību spēlēt mierīgā nodabā, īpaši nesatraucoties par to, ko rāda pulkstenis. Taču nonākot spēlētāju maksimāli piepildītajos laukumos ārzemēs, pašmāju ieradumi veicina stresu, jo latviešiem nav viegli iekļauties kopējā tempā, pēc viesošanās Portugālē atzīst "Ozo Golf Club" pro Artūrs Krukovs, mudinot golferus vasarā pievērst lielāku vērību arī pašu spēles ilgumam.

Krukovs Portugāles laukumus izmēģināja kopā ar "Ozo Golf Club" biedru grupu, kura vēl pirms pašu mājās pienākušā īstā golfa pavasara izmantoja iespēju uzturēt formu Eiropas dienvidos.

Pašlaik Latvijā ir populārs uzskats, ka, spēlējot divatā, normāls rādītājs ir iziet laukumu četrās ar pus stundās, taču tas ir maldīgs pieņēmums, norādīja Krukovs. Normāli būtu divatā 18 bedrītes izspēlēt nepilnās četrās stundās. To, ka tas nav nekas neiespējams arī golfa jaunattīstības valstij, liecina igauņu piemērs, jo ziemeļu kaimiņiem spēlētāji turnīros laukumu iziet mazāk nekā četrās stundās.

Ja vēl pašu mājās lēnīgums uz kopējā fona nav manāms, tad ārzemju laukumos, kur nav brīvu tee-time, Latvijas golferi mēdz paši sev radīt diskomfortu. Uzreiz iejusties ātrākā tempā nav viegli, un, parādoties nervozitātei, tiek zaudēts savs spēles ritms. Arī Portugālē latviešiem nācās dažkārt uzklausīt laukuma māršala skubinājumus lieki nekavēties.

Ja ir vēlēšanās ārzemēs justies komfortabli, jāspēj 18 bedrītes izspēlēt četrās stundās, atzina Krukovs. It īpaši tas attiecas uz spēlēšanu ziemas sezonā Spānijā un Portugālē, kur laukumi ir maksimāli noslogoti.

Laiks grupai pazūd brīdī no spēlētāja pieiešanas bumbiņai līdz sitiena izdarīšanai. Kā atzīst Krukovs, tad veidojas situācija, kurā "trīs skatās kā ceturtais domā". Pieejot bumbiņai ir jau jābūt praktiski skaidram, kas jādara, un pēc īsas gatavošanās jāveic sitiens. Ja process ieilgst, iekavēto nākas atgūt, atlikušajā laikā starp sitieniem pārvietojoties pusskriešus.

Parastā spēlē, kas nav saistīta ar līdzdalību turnīrā, ārzemnieki parasti izmanto atvieglotu noteikumu versiju, stāstīja Krukovs. Neviens piecas minūtes nemeklē mežā pazudušu bumbiņu, bet nākamo sitienu izdara no bumbiņas pazušanas vietas, pieskaitot vienu soda punktu. Vēl viena iespēja ir daudz biežāk izmantot iespēju sist provizoriskās bumbiņas.

Turpretim Latvijā ir izplatīta prakse vispirms piecas minūtes meklēt vienam spēlētājam mežā pazudušo bumbiņu, un vēlāk tikpat ilgi - arī nākamajam. Izsitoties no ritma, spēle vairāk sāk līdzināties mocībām, jo uz apziņu spiež arī doma par rezultātu. Tā vietā, lai ilgi spriestu un minstinātos, ir jāņem nūja un jāsit. Tad arī spēle ieies ritmā, pauda Krukovs.

Portugāles tūrē piedalījās nepilns desmits golferu, astoņās dienās Eštorilas apkaimē izspēlējot septiņas reizes piecos laukumos. Visi bija ainaviski spilgti laukumi, tajā skaitā arī "Quinta da Marinha", kas izvietota rezervāta teritorijā, un "Penha Longa", ko pie senas pils izveidoja slavenais laukumu dizainers Robert Trent juniors.

Krukovs iesaka, spēlējot ārzemēs, neradīt sev lieku spriedzi un necensties pirmo reizi laukumu iziet ar maksimāli labāko stroke rezultātu. Uz kopēju sitienu skaitu var tēmēt jau nākamajā laukuma veikšanas reizē. Ja laukumā paredzēts spēlēt tikai vienreiz, tad labāk savstarpējos rēķinus kārtot stableford formātā.

Portugālē domā ne tikai par futbolu, un tā ir golfa ceļotājam piemērota zeme ar labu servisa līmeni un kvalitatīviem laukumiem, sprieda Krukovs. Izdevumu līmenis lielā mērā ir atkarīgs no katra paša uzņēmības maršruta sastādīšanā. Dažādi ir arī green-fee, piemēram, "Quinta da Marinha" ar "Ozo Golf" green-fee pietiktu tikai sešām bedrītēm.

Pēdējās izmaiņas , 21.04.2004.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē