Arhīvs
16. Aprîlis, 2024. Mintauts, Alfs, Mindaugs, Bernadeta
Pāru kaujas
rezultâti

Savs golfa laukums (I)

Edwin Roald
http://www.edwinroald.com
design@edwinroald.com

Līdztekus finansējuma nodrošināšanai zemes īpašuma izvēle ir viens no vissvarīgākajiem jautājumiem golfa laukuma izveidošanai, paturot prātā, ka ir nepieciešami kvalificēta arhitekta pakalpojumi. Zeme ir audekls, ko arhitektam ir iespēja apgleznot. Taču atšķirībā no gleznotāja golfa laukuma arhitektam audekls nekad nav neskarts. Tas vēlreiz apliecina pievilcīgas ainavas nozīmīgumu. Taču skaistums nav absolūta mēraukla. Meklējot laukumam piemērotu zemi, ir jāņem vērā šādi aspekti:

Ūdens - dzīvības avots

Ja esat pārliecināts, ka jūsu izvēlētā zeme varētu būt itin piemērota golfa laukumam, vispirms jāpārliecinās, vai ir iespējams nodrošināt apūdeņošanai nepieciešamo ūdens daudzumu. Vidusmēra 18 bedrīšu laukumā rūpīgi pļautu zālienu apūdeņošanai parasti ir nepieciešams 500-1000 litru ūdens uz hektāru. Tā kā aptuveni 30 hektāru šādu platību laukumā nav nekas neparasts, jārēķinās, ka ūdens patēriņš var būt 15-30 tūkstoši litru dienā.

Ir arī radikāli atšķirīgi piemēri, gan par labu vēl lielākam ūdens patēriņam, gan ekonomijai, taču katrā laukumā būs nepieciešams apūdeņot vismaz tee un grīnus, kas aizņem aptuveni 10 % no iepriekš minētās platības. Tādēļ veģetācijas periodā golfa laukuma uzturēšanai jebkurā gadījumā būs nepieciešami vismaz 1500-3000 litru ūdens dienā. Jāņem gan vērā, ka šie ir tikai aptuveni skaitļi par piemēru ņemtā nosacītā laukumā. Dažādos laukumos skaitļi var mainīties, jo ūdens patēriņš ir atkarīgs no zāles šķirnes un vietējām klimata īpatnībām.

Vide

Stingri vērtējot, vides faktori aptver ne tikai dabas apstākļus, bet arī sociālus un ekonomiskus nosacījumus. Sabiedriskais viedoklis ir viens no sociālajiem faktoriem, kas var ietekmēt projekta virzību. Vietējās sabiedrības protesti var radīt nopietnas grūtības. Lielākā daļa protestētāju savu rīcību pirmkārt motivē ar rūpēm par vides aizsardzību.

Golfa laukumos notiekošie procesi un to ietekme uz vidi ir atsevišķas zinātnes nozares objekts, kas pēdējos gados ir aktīvi pētīts jautājums, un par gūtajām atziņām kas vairāk būs teikts citā rakstā.

Relatīvi nozīmīgs faktors ir golfa laukuma atrašanās vieta, taču šī aspekta nozīmīgums var mainīties. Sabiedrībai pieejamam golfa laukumam vislabāk ir atrasties tuvu pilsētvides teritorijām. Taču ir zināms, ka izcili golfa laukumi spēj pievilināt arī ļoti tālus viesus. Turpretim, ja ir paredzēts privāts laukums, kas būs pieejams ierobežotam spēlētāju skaitam, vēlams to veidot attālākās vietās, taču tas nav obligāts nosacījums.

Likumdošana

Pēdējos gados daudzi golfa laukumu projekti ir iestrēguši vides un likumdošanas problēmu dēļ. Ir svarīgi, lai īpašnieki vēl pirms darbu uzsākšanas noskaidrotu šos jautājumus. Kad būs sākusies laukuma veidošana, kavēšanās izmaksās ļoti dārgi.

Daudzās valstīs likumi īpaši aizsargā mitraines un palieņu terases, ko visbiežāk prasa atstāt neskartas. Nākamajiem laukuma īpašniekiem patiesībā ir īpaši jāizvērtē visus ar ūdens vidi saistītos jautājumus, jo, iespējams, ekoloģisku apsvērumu dēļ ir spēkā arī citi ierobežojumi, kas attiecīgajā teritorijā aizsargā retus augus vai dzīvniekus.

Paplašinot Islandē Kjoluras golfa laukumu no 9 līdz 18 bedrītēm, no Roald prasīja izveidot deviņas jaunas bedrītes un treniņlaukumu uz sabiedriskas zemes, kur vairāk nekā 10 vietās bija atrodamas arheoloģiski nozīmīgas drupas. Vietējā pašvaldība pieprasīja sabiedrībai pieejamus pastaigu celiņus, kā arī izveidot ceļus ap golfa laukumu un tā teritorijā.

No citiem faktoriem jāņem vērā, ka var nākties slēgt dažādas vienošanās ar valsts un pašvaldību struktūrām, kā arī pakalpojumu dienestiem, par piekļuvi laukuma teritorijā.

Iepriekš izskatītie jautājumi ir tādi, kas jārisina pašā sākumā, lai noteiktu, vai golfa laukuma ierīkošana ir tehniski iespējama. Nākamajā daļā būs aprakstītas vēlamās iezīmes golfa laukumam paredzētai teritorijai, kā arī norādīts uz obligāti ievērojamiem nosacījumiem, lai projekta īstenošana būtu veiksmīga.

Pēdējās izmaiņas , 05.01.2005.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē