Arhīvs
19. Aprîlis, 2024. Vēsma, Fanija
Pāru kaujas
rezultâti

Īpašais kreiļu turnīrs

Pirms sezonas pirmā "Major" turnīra netrūkst dažādu statistikas apskatu, un vienā no tiem apkopotie dati raisījuši dzīvu diskusiju, vai slavenais "Augusta National" laukums ir kreiļiem piemērotāks nekā labročiem. Pieci no pēdējiem 10 "Masters" čempioniem ir kreiļi, tostarp arī pērn uzvarējušais Bubba Watson.

Nevienā citā "Major" turnīrā uzvarētājiem nav tik liels kreiļu īpatsvars. "British Open" vēsturē kopš 1860.gada ir tikai viens uzvarētājs kreilis - jaunzēlandietis Bob Charles 1963.gadā. Arī PGA čempionāta uzvarētāju listē ir viens vienīgs kreilis - Phil Mickelson 2005.gadā. Savukārt "US Open", kas notiek kopš 1895.gada, vēl ne reizi nav uzvarējis kreilis.

Tikmēr "Masters" turnīrā pēdējos 10 gados ir uzvarējuši trīs dažādi kreiļi. Mike Weir palika nepārspēts 2003.gadā, Mickelson triumfēja 2004. 2006. un 2010.gadā, bet pērn viņiem pievienojās Watson.

Mickelson pirmais apgalvojums, ka kreiļi ir krutāki pēc definīcijas, neapmierināja žurnālistu apetīti. Pēc ilgākas tirdīšanas Mickelson norādīja uz kādu "Augusta National" specifiku - laukumā ir netipiski daudz uz kreiso pusi izliektu bedrīšu. Ja paļaujas uz teoriju, ka uzsist slaisu ir dabiskāk nekā huku, kreiļiem sitienos no tee parādās dabiskas priekšrocības. Tam piekrīt arī Mickelson, turklāt viņš uzskata, ka uz superātrajiem grīniem daļa karoga pozīciju ir kreiļiem parocīgākas.

Pērn Watson parādīja fantastisku sitienu, kad pārspēlē pret Louis Oosthuizen otrajā bedrītē no kokiem ar vedžu izsita starp kokiem panču, un bumbiņa 162 jardu distancē vēlāk izgriezās pa fantastisku trajektoriju, līdz apstājās grīna vidū. Pēc uzvaras preses konferencē Watson teica, ka kreiļiem šādā situācijā bija labākā iespēja.

Ne visi slavenie golfa kreiļi allaž dod priekšroku darbībai ar kreiso roku. Mickelson ir tikai golfa kreilis, bet citās dzīves situācijās darbojas kā labrocis. Arī Weir raksta ar labo roku, un savulaik apsvēra iespēju arī golfu spēlēt kā labrocim, jo uzskatīja, ka tas viņam varētu palīdzēt kļūt par profesionāli. Weir pat rakstīja vēstuli Jack Nicklaus, kurā lūdza padomu, un saņēma atbildi ar ieteikumu ļauties dabiskajām sajūtām. Savukārt četros "Masters" uzvarējušais Arnold Palmer ir dzimis kreilis, kas iemācījās spēlēt golfu kā labrocis.

Nicklaus 50.gadskārtā kopš 1963.gadā izcīnītās pirmās "Masters" uzvaras teica, ka jau iepriekš apzinājās nepieciešamību dažus sitienus "Augusta" laukumā izspēlēt kā kreilim, taču viņam tam trūcis pārliecības par savu spēli.

Golfā čempionu kreiļu proporcionāli ir nesalīdzināmi mazāk nekā citos bumbiņu sporta veidos, kuros primāras ir koordinācijas spējas. Tenisā uzvarējušo kreiļu saraksts ir ļoti garš, ietverot Rafael Nadal, Martina Navratilova, Jimmy Connors un John McEnroe. Arī beisbolā un kriketā netrūkst izcilu kreiļu, taču speciālisti uzskata, ka lielā atšķirība no golfa skaidrojama ar inventāru. Tenisā, beisbolā un kriketā visi izmanto vienu un to pašu inventāru, bet golfā kreiļiem labroču nūjas neder. Daudzi golferi senākos laikos sāka spēlēt kā labroči, jo cita inventāra nebija pa rokai.

Šogad "Masters" 93 dalībnieku sarakstā ir tikai četri kreiļi, un turnīra līdzšinējā vēsture mudina uzskatīt, ka viņu izredzes tikt pie Zaļās žaketes ir lielākas nekā vidēji pienāktos pēc statistikas.

Pēdējās izmaiņas , 11.04.2013.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē