Arhīvs
29. Marts, 2024. Aldonis, Agija, Ranta, Gudrūna
Pāru kaujas
rezultâti

Rio tests

Golfa senajā vēsturē olimpiskajām spēlēm līdz šim nav tikusi atvēlēta nozīmīga loma, tomēr dažādu organizāciju augstas amatpersonas olimpiskā statusa saglabāšanu spēlei uzskata par kritiski svarīgu, lai globālā mediju varenības laikmetā golfs nepaliktu ēnā. Interesantu tēmas izklāstu aizvadītajā nedēļā bija iespēja uzklausīt R&A "Working for Golf" seminārā.

Lai iepazīstinātu ar golfa un olimpisko spēļu pašreizējām attiecībām un nākotnes perspektīvām, Varšavā bija ieradies Starptautiskās Golfa federācijas (IGF) izpilddirektors austrālietis Anthony Scanlon. Pēc viņa teiktā, ir skaidrs, ka, golfa mērķis olimpiskajās spēlēs ir publicitāte, publicitāte un vēlreiz publicitāte konkurencē par vietu zem saules.

Golfam faktiski būs dota tikai viena iespēja noturēties olimpisko spēļu programmā, jo viss tiks izlemts jau pēc panākumiem vai to trūkuma 2016.gada Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs. Jau 2017.gadā Starptautiskā olimpiskā komiteja (SOK) lems par 2024. gada un turpmāko olimpisko spēļu programmu, tādēļ Rio skaitļi un atsauksmes izšķirs visu. Golfam gan ir garantēta vieta arī 2020.gada olimpiādē, taču tobrīd jau būs zināms, vai tas nav arī ilgam laikam pēdējais piegājiens.

Tādēļ golfam sava iespēja ir jāizmanto ierobežotā laikā, un, lai to paveiktu, IGF ir izvirzījusi četras prioritātes saistībā ar Rio olimpiskajām spēlēm - panākt visu labāko pasaules spēlētāju piedalīšanos; sakārtot tam atbilstošu gada sacensību kalendāru; veicināt spēlētāju pozitīvu attieksmi; censties nodrošināt golfam pienācīgu atspoguļojumu ikkatras valsts televīzijā olimpiskajās pārraidēs.

Tādējādi golfā pašlaik necilākām valstīm nevajadzētu lieki sacerēties, ka viņus kāds īpaši lūgs uz Rio un izritinās sarkano paklāju spēlētājiem, kuri profesionālajos pasaules rangos ir zemākajā polā, vai pat vispār ārpus reitingu sarakstiem. Pēc IGF aprēķiniem, Rio būs pārstāvētas valstis, kas pasaules profesionālajā dāmu rangā ir pārstāvētas TOP 300, bet kungiem - TOP 250.

Oficiāli Rio kvalifikācijas parametri vēl nav apstiprināti, taču pašlaik jau viss ir gandrīz skaidrs, un lielu izmaiņu vairs nebūs. Pa 60 spēlētājiem gan kungiem, gan dāmām bez kādiem īpašajiem ielūgumiem (wild card), tiesa, uz īpašu attieksmi var cerēt mājinieki brazīlieši. Startam kvalificējas ranga TOP 15, bet ne vairāk par četriem spēlētājiem no vienas valsts, plus tālākie pēc ranga, bet ne vairāk par diviem spēlētājiem no vienas valsts.

Austrumeiropas valstīs uz šādiem aprēķiniem reaģē visai atšķirīgi. Piemēram, bulgāri apātiski rezumē, ka valsts viņiem naudu nedod, viss ir slikti un olimpiskās spēles ir tīrā teorija, čehi nesatraucas un norāda, ka viņu spēlētāja Rio tātad būs, bet citi sprīžiem mēra attālumu līdz ranga virsotnei un apdomā, vai kas mainīsies pāris tuvākajos gados, ja pašlaik viņu valstis rangā vispār nav pārstāvētas.

Protams, ir arī praktiķi-optimizētāji, kam labāka iespēja šķiet izkārtot visu gatavu. Zināt tādu pasaulslavenu Ukrainas golferi Matveju Kučaru? Ukraiņi jau ir aizrakušies līdz pasaules match-play čempiona Matt Kuchar dzimtas saknēm un kalkulē, kā amerikāni pārliecināt Rio uzspēlēt zem zili dzeltenā karoga.

Olimpiskajā turnīrā būs 72 bedrīšu sitienu spēle bez kata, kas pat izciliem golferiem liks rēķināties ar iespēju palikt pēdējā vietā. Savukārt match-play ideja tika noraidīta, lai nedraudētu iespēja zaudēt turnīra zvaigznes un līdz ar to publicitāti. Ja pēc četriem raundiem turnīra galvgalī būs dalītas vietas, laureātus noteiks pēc pagaidām vēl nezināma nolikuma pārspēlē, nevis pēc ierakstiem rezultāta kartītē atsevišķos raundos.

IGF rēķinās ar pasaules labāko profesionāļu atsaucību un gatavību spēlēt bez samaksas, taču par būtisku uzskata arī nepieciešamību pēc kvalitatīva un skaitliski iespaidīga līdzjutēju skaita olimpiskā golfa laukumā. Brazīlijā golfs nav no populārākajiem sporta veidiem, tādēļ uz vietējiem cerību nav daudz. Riodežaneiro golfa laukumam plānots kļūt par paraugu daudzās jomās, jo tas tiek būvēts ekoloģiski draudzīgā veidā bez būtiskām ainavas izmaiņām. Pēc olimpiskajām spēlēm tas vienā no visdārgākajiem Rio apbūves rajoniem kļūs par valstī pirmo publisko laukumu.

Strauji attīstoties dažādām mediju platformām, IGF rēķinās, ka jau pavisam drīz būtiski mainīsies golfa atainojums televīzijā un pārraidēs internetā, lai katram skatītājam sniegtu iespēju spēles gaitā sekot saviem favorītiem. Savukārt olimpisko spēļu turnīrā, ļoti iespējams, flaitos kopā liks vairākus vienas valsts spēlētājus, lai skatītājam tie būtu acupriekšā un atvieglotu sekošanu viņu spēlei.

Publicitāte nav pašmērķis, bet gan līdzeklis sporta veida attīstībai, jo veicina gan potenciālo spēlētāju, gan atbalstītāju interesi. Olimpiskās spēles būs nozīmīgākā, taču ne vienīgā skatuve, kur golfam apliecināt universālas un globāli populāras spēles statusu. Golfam paredz vietu jaunatnes olimpiskajās spēlēs, kur gan sava teikšana par programmas saturu ir arī rīkotājpilsētai, gan paralimpiskajās un dažādās speciālās kompleksajās spēlēs.

Uz vietu paralimpiskajās spēlēs golfs noteikti pretendēs 2024.gadā, bet līdz tam laikam sporta veida vadošās organizācijas sakārtos visa veida sportistu ar invaliditāti klasifikāciju un noteikumu adaptācijas.

Seminārā, kur bija pārstāvēta arī Latvijas Golfa federācija, IGF izpilddirektors atgādināja, ka nacionālajām federācijām ir iespējas saņemt SOK olimpiskās solidaritātes finansējumu, turklāt ne tikai labāko sportistu sagatavošanai olimpiskajam startam, bet arī potenciālo olimpiešu un viņu prasmju apzināšanai.

Taču tas ir jautājums par Austrumeiropas valstu nacionālo federāciju kapacitāti, jo kādu algotu pilna laika darbinieku var atļauties tikai retais, bet dokumentācija olimpiskās solidaritātes finansējuma pieteikumam ir tik piņķerīga, ka Eiropas fondu naudu salīdzinājumā ar to var dabūt tikpat vienkārši kā lielveikalu reklāmas pastkastītē.

Pēdējās izmaiņas , 19.03.2013.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē