Arhīvs
20. Aprîlis, 2024. Mirta, Ziedīte, Amula
Pāru kaujas
rezultâti

Olimpiskais Hanse

Pēc 112 gadu pārtraukuma atgriežoties olimpiskajās spēlēs, golferi 2016.gadā Riodežaneiro spēlēs amerikāņa Gil Hanse projektētajā laukumā. Uzņēmumu "Hanse Golf Course Design" trešdien nosauca par uzvarētāju olimpiskā laukuma projektu konkursā, kurā piedalījās daudzi slaveni pretendenti.

Hanse ir zināms kā minimālisma piekritējs, kurš maksimāli paļaujas uz dabiskās vides pielāgošanu, nevis kapitālām ainavas izmaiņām golfa spēles vajadzībām. Iespējams, ka lēmums par labu Hanse bija arī tādēļ, ka viņš veido laukumus, kas būtu piemēroti gan profesionāļiem, gan ne tik augsta līmeņa amatieriem. Vietējie olimpisko spēļu rīkotāji rēķinās, ka laukumam jābūt atbilstošam, lai to aktīvi varētu izmantot arī pēc olimpiādes noslēguma.

Līdz šim Hanse plašu atzinību nopelnīja par "Castle Stuart" laukumu, kur notiek "Scottish Open". Viņš sacīja, ka uzskatījis par nepieciešamu ne tikai pievērsties laukuma specifikai, bet arī uzsvērt savas vērtības laukumu dizaina filozofijā.

Citu zināmāko Hanse realizēto projektu vidū ir "Boston Golf Club" un "Los Angeles Country Club" Ziemeļu laukuma renovēšana. Nesen viņu nolīga arī "Blue Monster" laukuma renovēšanai Maiami.

Atzinīgi par olimpisko spēļu organizatoru izvēli izteicās trīskārtējais "Masters" čempions Phil Mickelson. Viņš nosauca Hanse par vienu no vislabākajiem golfa arhitektiem, kurš māk izveidot  vidusmēra golferim spēlējamu laukumu, kas tajā pat laikā būtu izaicinošs augstas klases spēlētājam.

Mickelson uzteica olimpisko spēļu rīcības komiteju, ka tā atteicās no kārdinājuma vienkārši izvēlēties kādu slavenu arhitektu ar pasaulslavenu vārdu. Olimpiskā projekta astoņu finālistu vidū bija arī tādi labi zināmi no golferiem par laukumu arhitektiem kļuvuši veterāni kā Jack Nicklaus, Gary Player un Greg Norman.

Par uzvaru konkursā Hanse un viņa komanda saņems 300 000 dolāru, bet laukuma būvēšanas izmaksas segs vietējie rīkotāji.

Riodežaneiro olimpisko laukumu Barra da Tihuka apkaimē, kur būs lielākā daļa olimpisko objektu, sāks būvēt oktobrī, bet pirmajiem pārbaudes turnīriem tajā jānotiek 2015.gadā. Hanse saka, ka laukumā būs nojaušama zināma līdzība ar "Royal Melbourne" Austrālijā.

Olimpiskajās spēlēs golfs debitēja 1900. gadā Parīzē, un sacensības notika arī četrus gadus vēlāk Sentlūisā. Pašlaik vieta olimpiskajā programmā golfam ir garantēta arī 2020. gadā, bet tālākais būs atkarīgs no Starptautiskās olimpiskās komitejas ieskatiem. Lai nākamajā balsojumā 2017. gadā saglabātu drošas pozīcijas, sporta veidam sevi Rio būs jāparāda no labākās puses.

Pēdējās izmaiņas , 08.03.2012.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē