Arhīvs
28. Marts, 2024. Gunta, Ginta, Gunda
Pāru kaujas
rezultâti

"Ozo" saglabā statusu

Ministru kabinets otrdien piešķīra nacionālās sporta bāzes statusu 29 iestādēm, kuru vidū ir arī "Ozo Golf Club", taču ministriju savstarpējas stīvēšanās dēļ vēl nav zināms, vai līdzšinējā kārtība saglabāta uz neilgu laiku, vai beztermiņā.

Izglītības ministrijā (IZM) paskaidroja, ka pagaidām nav noteikts, kam pienāksies beztermiņa nacionālās sporta bāzes statuss, bet kam - uz laiku. To IZM plāno paziņot 30.decembrī pēc diskusijām ar Tieslietu ministriju (TM).

Tā kā nacionālās sporta bāzes statuss atbrīvo attiecīgā īpašuma apsaimniekotāju no nekustamā īpašuma nodokļa, TM nevēlas to attiecināt uz iestādēm, kas nav tieši saistītas ar sporta pasākumu rīkošanu. Savukārt IZM Sporta departamenta pārstāvji uzsver, ka nav iespējams, piemēram, nodalīt iestāžu rīcībā esošu ēdinātavu kā atsevišķu nekustamo īpašumu.

Divu dienu laikā IZM sarunās ar TM apspriedīs katru atsevišķu gadījumu un tikai pēc tam paziņos, kam piešķirts beztermiņa nacionālās sporta bāzes statuss. Tomēr arī tām bāzēm, par kuru ietvaros esošo īpašumu atbilstību sporta iestādes profilam ir šaubas, piešķirts nacionālās sporta bāzes statuss uz laiku un līdz ar to nodokļa atlaide.

Abām ministrijām līdz nākamā gada augustam būs sīkāk jāizvērtē katrs strīdīgais gadījums un jāvienojas, vai attiecīgā iestāde saglabās nacionālās sporta bāzes statusu arī pēc pagaidu termiņa beigām. Cerams, ka valstsvīriem tomēr neies secen apskaidrība, cik nejēdzīgi būtu prasīt nekustamā īpašuma nodokli no visiem pieejamas sporta vietas un tajā pat laikā sludināt veselīga dzīvesveida nozīmību.

Lai sporta iestāde atbilstu nacionālās sporta bāzes statusam, tai jābūt reģistrētai Nacionālo sporta bāzu reģistrā, tās darbībai un tehniskajam stāvoklim jāatbilst normatīvo aktu prasībām; priekšroka jādod pasākumiem, kurus rīko sporta federācijas vai profesionālās ievirzes sporta izglītības iestādes, tai jāspēj nodrošināt regulāru valsts nacionālo izlašu dalībnieku treniņprocesu, kā arī bērnu, jauniešu un invalīdu sporta pasākumus.

Izstrādātās prasības paredz, ka šādai iestādei jābūt piemērotai arī pasaules un Eiropas čempionātu, to posmu, kausu izcīņas un kvalifikācijas sacensību rīkošanai, par ko saņemti arī attiecīgo starptautisko sporta federāciju apliecinājumi, kā arī šādā iestādē rīkotie ar sportu saistītie pasākumi veido vismaz 50% no faktiskā sporta bāzes noslogojuma, un tās sastāvā esošie objekti netiek izmantoti mērķiem, kas nav savienojami ar sporta un veselīga dzīvesveida popularizēšanu.

TM uzskata, ka dažādas sporta iestādes, piemēram, vairākas reģionos esošās ledus halles, neatbilst prasībai sarīkot un nodrošināt Eiropas un pasaules čempionāta posmu un to kvalifikācijas pasākumus. TM vēlas, lai būtu precīzi norādīts, uz kuriem sporta iestāžu nekustamajiem īpašumiem attiecināt nacionālās sporta bāzes statusu, jo dažu iestāžu adresēs atrodoties arī veikali, viesnīcas un citas sporta bāzes statusam neatbilstošas iestādes.

Pēdējās izmaiņas , 28.12.2010.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē