Arhīvs
24. Aprîlis, 2024. Visvaldis, Visvaris, Ritvaldis, Nameda
Pāru kaujas
rezultâti

Starp pirmajiem Austrumeiropā

Pavēršot skatus uz rītu pusi, R&A pirmo reizi Austrumeiropā rīkoja golfa noteikumu apmācības skolu, kur 11 valstu vidū bija pārstāvēta arī Latvija. Tiesa, tikai ar vienu dalībnieku Kārli Eniņu, kurš gūto skolu uzskata par neatsverami vērtīgu, tajā pat laikā Prāgā nonākot pie atziņas, ka noteikumu pārzināšanā un pielietošanā esam pagalam tālu no vēlamā.

Pašlaik Latvijā nav neviena pietiekami kvalificēta noteikumu pārzinātāja, kas adekvātā līmenī varētu tiesāt tāda līmeņa sacensības kā "Latvian Open" vai Latvijas amatieru čempionātu, pēc atgriešanās no trīs dienas ilgušajām mācībām saka Eniņš.

Izglītošanās Čehijā bija ļoti labi noorganizēta ar tādiem pasniedzējiem, kas prata visu izskaidrot un atbildēt uz jebkuru jautājumu. Taču redzētais daudzu dalībnieku līmenis bija apstiprinājums faktam, ka īsts tiesnesis ir pavisam kas cits, nekā mūspusē bijis pierasts uzskatīt.

Latvijā golfs faktiski pastāv tikai nedaudz ilgāk par 10 gadiem, un nav jau brīnums, ka vēl nav neviena īsti kvalicēta tiesneša. Pat pirmais oficiālais noteikumu tulkojums tikai nupat ieraudzīs dienasgaismu. Lai vismaz pamata līmenī varētu tiesāt sacensības, nopietni jāmācās viens līdz divi gadi, nešaubās Eniņš. Vēl ilgāks laiks nepieciešams, lai dziļāk izprastu dažādas iespējamās nianses, un ne velti testu kārtošanā Prāgā vislabāk veicies vīriem pusmūžā.

Īsts tiesnesis, ieraudzījis kādu situāciju laukumā, vai nu uzreiz pateiks pareizo risinājumu, vai vismaz skaidri zinās, kur noteikumos to meklēt. Nevis sāks šķirstīt noteikumu grāmatu cerībā atrast ko pēc iespējas piemērotāku. Eniņš kopā ar "Viesturu" pro Uļjanu Rotmistrovu, kura Čehijā pārstāvēja Krievijas golfu, abi konstatējuši, ka vēl pamatīgi jāmācās, lai sasniegtu vajadzīgo pamata zināšanu līmeni.

Piemēram, vienā no kārtojamā testa daļām, aprakstītās situācijas bija jāklasificē vienkārši ar cipariem pēc konkrēta noteikumu punkta, kur lūkojams skaidrojums. Bez noteikumu grāmatas palīdzības. Savukārt praktiskā daļā jāiziet sešas bedrītes ar pavadoņiem, kuri rūpējās par to, lai netrūktu skaidrojamo epizožu. Eniņš un Rotmistrova kopīgiem spēkiem atvēlētajā laikā tika galā ar divām bedrītēm.

Apmācībā lielākais uzsvars bija uz noteikumu punktiem, kas attiecas uz spēles gaitu (Noteikumi 12-28), to definīcijām un praktisko pielietojumu. Tostarp analizējot televīzijas sižetus un piedaloties lomu spēlēs.

Uz Prāgu Eniņš devās pēc paša inciatīvas ar Latvijas Golfa federācijas un "Viesturu" atbalstu. Vēl labāk būtu veicies, ja līdz braukšanai uz Čehiju viņš būtu ticis pie rīkotāju sūtītās Noteikumu Lēmumu grāmatas, taču tā ceļā kur noklīdusi, tādēļ vajadzīgā literatūra saņemta tikai uz vietas.

Mācības Prāgā stiprinājušas Eniņa apņēmību nepamest noteikumu zinības novārtā, taču daudz kas būs atkarīgs no tā, kā dzīve iegrozīsies nākamgad pēc studiju beigšanas universitātē. Golfa tiesnesis kā pamatnodarbošanās vēl ne vienu vien gadu nebūs profesija, ar ko Latvijā nodrošināt iztiku.

R&A nākamo apmācības skolu austrumeiropiešiem varētu rīkot Krievijā, bet pagaidām tā devusies uz Ķīnu, kur zināšanas nākamajiem tiesnešiem dalīs novembra vidū.

Pēdējās izmaiņas , 30.09.2009.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē