Arhīvs
28. Marts, 2024. Gunta, Ginta, Gunda
Pāru kaujas
rezultâti

Uz HCP 0 ar saviem spēkiem

Ja ir pietiekami daudz iespēju treniņiem, un pieredze golfā gūta jau ilgāku laiku, spēlētājs ar analītiskām spējām līdz HCP 0 var aizkļūt paša spēkiem bez īpašu konsultantu pieaicināšanas, uzskata “Ozo Golf” pro Artūrs Krukovs. Ja šosezon Krukovam izdevās panākt iepriekš par neaizsniedzamu uzskatīto HCP 1, tad nākamais viņa paša izvirzītais uzdevums ir tikšana līdz nullei.

HCP 0 nav nekas ekstraordinārs, par ko liecina fakts, ka golfa lielvalstī Zviedrijā šādu scratch spēlētāju ir tūkstošiem, teica Krukovs.

Lai tiktu līdz HCP 0, ir nepieciešama pieredze un meistarība, turklāt ļoti liela nozīme ir arī psiholoģiskajai sagatavotībai. Ja golferim ir HCP 18, tas nozīmē, ka viņš praktiski jebkuru bedrīti var iziet ar PAR. Tātad paliek jautājums par stabilitāti, un, lai to panāktu, ir nepieciešama psiholoģiskās pacietības spēja, norādīja Krukovs.

Līdz pašreizējam handikapam Krukovs ir nonācis deviņos gados, taču Latvijas golfa sezonas īpatnības nozīmē to, ka praktiski tas ir panākts 4,5 gados, jo ziema, diemžēl, diktē savus noteikumus. Ja būtu iespēja trenēties un spēlēt visu gadu, tad HCP 0 reāli varētu sasniegt 3,5-4 gados, uzskata Krukovs.

HCP 1 sasniegšanā Krukovs ir izticis bez īpašas speciālistu palīdzības, taču pro atzīst, ka cenšas sekot jaunākajām atziņām golfā, lai tās pārbaudītu praksē, un ar noderīgākajām lietām censtos papildināt savu arsenālu.

Lai spēlētājs spētu konstatēt pats savas problēmas, ir jābūt pietiekami pieredzējušam, tādēļ junioriem trenera pārraudzība meistarības celšanā ir īpaši noderīga un nepieciešama, stāstīja Krukovs.

Arī PGA profesionāļi neiztiek bez konsultantiem. Praktiski viņi visi kādam atrādās un tiek pieskatīti, jo pieredzējuša speciālista padoms var būt neaizstājams. Lai gan profesionāļiem HCP oficiāli netiek uzskaitīts, viņu spēles handikaps ir aptuveni +5, savukārt šovasar “Ozo Golf” varēja redzēt “Hansabanka Baltic Open” dalībniekus, kam šis rādītājs bija ap +2 vai +3.

Par piemēru iespējai ar nopietnu attieksmi panākt būtisku progresu Krukovs nosauca Vili Krištopanu, kurš 50 gadu vecumā ir ceturtais vai piektais labākais spēlētājs Latvijā. Krištopanam gan palīdzot arī tas, ka viņš vairāk laika spēlēšanai un treniņiem var rast arī ziemā, tādējādi izvairoties no krasāka sezonāla formas krituma.

Par nozīmīgu faktoru HCP deldēšanā Krukovs nosauca laiku, ko amatieris var atvēlēt golfam. Ja ir gana laika trenēties, HCP 4-5 ir sasniedzams rādītājs, bet speciālista padoms varēs tikai palīdzēt. Arī pieredze ir gūstama spēlējot, un tas prasa laiku.

Katram spēlētājam ir brīži, kad šķiet, ka progress apstājies uz visiem laikiem, un meistarības attīstībā vairs nav nekādas virzības. Taču jāturpina mērķtiecīgi darboties, un tad arī kārtējā robeža tiks pārvarēta.

Arī Krukovs, neraugoties uz ziemas uzliktajiem ierobežojumiem, neplāno apstāties pie HCP 0. Jāmēģina, un tad varbūt izdosies tikt arī handikapa plusos, pēc cerīgi aizvadītās sezonas sprieda “Ozo Golf” pro.

Pēdējās izmaiņas , 29.11.2004.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē