Arhīvs
23. Aprîlis, 2024. Juris, Jurģis, Georgs
Pāru kaujas
rezultâti

Noteikumu līkločos

*Sitienu spēlē A spēlētāja bumbiņa ir uz grīna tādā pozīcijā, kas spēlētājam B palīdzētu orientēties ripinājumā. A paziņo par vēlmi pacelt savu bumbiņu. Taču B iebilst, ka tas nav nepieciešams, un izdara sitienu pirms A rodas iespēja bumbiņu pacelt. Vai B par šādu rīcību jāsoda?

Jā, B pienākas diskvalifikācija (noteikumu punkts 3-4).

*Spēlētājs ar vienā rokā turētu puteri no tuvas distances ieripina bumbiņu bedrītē, un ar otru roku bumbiņu noķer vēl pirms tā bedrītē apstājusies. Vai pienākas sods?

Sitienu spēlē par šādu pārkāpumu jāpieskaita divi soda sitieni (punkti) un ripinājums jāatkārto pareizi. Ja tas netiek izdarīts seko diskvalifikācija par līdz galam neizspēlētu bedrīti. Bumbiņa skaitās iesista bedrītē brīdī, kad tā apstājas miera stāvoklī.

*Spēlētāja ripināta bumbiņa trāpa pa kātu karodziņam, kas novietots guļus uz grīna aiz bedrītes. Vai pienākas sods?

Ja karodziņu uz grīna aiz bedrītes nolicis kāds no šī golfera spēles grupas, tad ripinātājam sitienu spēlē pienākas divi soda sitieni, bet macth-play – zaudēta bedrīte. Ja spēlētājs vēl tikai sit bumbiņu grīna virzienā, un tā trāpa pa kātu karodziņam, ko uz grīna novietojusi iepriekšējā spēlētāju grupa, sods nav jāpiemēro. Tāpat nesoda arī gadījumā, ja, uzsitot bumbiņu uz grīna, tā atsitas pret vēja nogāztu karodziņa kātu. Tādi paši nosacījumi kā pret karoga kātu attiecas arī uz tam piestiprināto karodziņu.

*Vai spēlētājs drīkst novietot savu somu tā, lai radītu aizvēju bumbiņai ripinājumā?

Nē, tas nav atļauts, jo pārkāpj noteikumu punktu (1-2), kas aizliedz ietekmēt bumbiņu.

*Bumbiņai apstājoties uz pašas bedrītes maliņas, spēlētājs pienāk tai klāt un nostājas tā, lai viņa ēna kristu uz bumbiņu, cerībā, ka tas ietekmēs zāli un bumbiņa iekritīs bedrītē. Vai pienākas sods?

Nē. Šāda pieeja netiek uzskatīta par mēģinājumu ietekmēt bumbiņu.

*Bumbiņai apstājoties uz pašas bedrītes maliņas, spēlētājs sāk lēkāt cerībā, ka zemes tricināšana ļaus bumbiņai iekrist bedrītē. Vai tas ir atļauts?

Nē, nav atļauts. Šāda rīcība ir uzskatāma par mēģinājumu ietekmēt bumbiņu. Ja pārkāpuma brīdī bumbiņa vēl kustējās, pārkāpums ir mēģinājums ietekmēt bumbiņas kustību, tādēļ match-play spēlē pienākas zaudējums bedrītes izspēlē, sitienu spēlē – divi soda sitieni. Ja bumbiņa jau bija apstājusies, pārkāpums uzskatāms par mēģinājumu izkustināt bumbiņu, un jāpieskaita viens soda sitiens gan match-play, gan sitienu spēlē. Šādā gadījumā nākamais sitiens jāizdara no bumbiņas apstāšanās vietas. Ja nav iespējams noteikt, vai bumbiņa pārkāpuma brīdī vēl kustējās, uzskatāms, ka tā bija kustībā.

*Bumbiņa laukumā ir atspiedusies pret sakni. Spēlētājs izdara sitienu un bumbiņa palecas gaisā. Dusmās spēlētājs novicina ar nūju, bet bumbiņai netrāpa. Vai tas uzskatāms par sitienu?

Nē. Šāds instinktīvs dusmās izdarīts vēziens nav uzskatāms par sitienu. Taču, ja bumbiņa šādā vēzienā tiek aizskarta, sitienu spēlē pienākas divi soda sitieni, bet match-play – zaudēta bedrīte.

*Pēc sitiena no bunkura bumbiņa atsitas pret bunkura malu un pēc tam noripo atpakaļ, apstājoties pret spēlētāja kāju. Paceļot kāju, bumbiņa izkustas un noripo tālāk. Kāds lēmums jāpieņem?

Match-play spēlē tas nozīmē zaudētu bedrīti. Sitienu spēlē – divus soda sitienus. Bumbiņa jānovieto atpakaļ vietā, kur tā apstājās pie kājas.

*Sitienu spēlē golferis pieļauj iespēju, ka pēc izsitiena viņa bumbiņa varētu būt autā. Atbilstoši noteikumiem viņš izspēlē provizorisko bumbiņu. Vēlāk viņš atrod pirmo bumbiņu, taču nespēj pats noteikt, vai tā ir autā. Spēlētājs vēlas provizorisko bumbiņu uzskatīt par otro bumbiņu un līdz lēmuma pieņemšanai pabeigt bedrītes izspēli ar abām bumbiņām. Vai tā drīkst darīt?

Jā. Šajā gadījumā spēlētājam pēc noteikumiem (punkts 3-3) provizoriskā bumbiņa jāuzskata par otro bumbiņu.

*Kad rezultātu var uzskatīt par laukuma rekordu?

Golfa noteikumos R&A nav iekļāvusi laukuma rekorda definīciju. Taču uzskata, ka labākais rezultāts par laukuma rekordu atzīstams tikai individuālā sitienu spēles turnīrā, bet ne stableford spēlē.

Pēdējās izmaiņas , 02.12.2004.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē