Arhīvs
25. Aprîlis, 2024. Līksma, Bārbala, Marks, Markus
Pāru kaujas
rezultâti

Savs golfa laukums (III)

Edwin Roald
http://www.edwinroald.com
design@edwinroald.com

Turpinot publicēt Islandes golfa arhitekta Edwin Roald apskatu par nozīmīgākajiem faktoriem veiksmīgai golfa laukuma būvei, šoreiz plašāk par laukuma plānojumu - bedrīšu, kluba mājas un citu objektu izvietošanu. Kvalificēta golfa arhitekta iesaistīšana ļaus šajā fāzē maksimāli izmantot teritorijas potenciālu un izvēlēties visveiksmīgākos risinājumus.

Sākotnējā plānojumā golfa laukuma arhitekts pirmkārt ņem vērā visus būtiskos faktorus. Izstrādājot laukuma plānu, arhitekts var piedāvāt vairākas vietas kluba mājas izvietošanai. Plānā secīgi iezīmē bedrītes, to tee un grīnus. Skaidri pārskatāms plāns dara to pievilcīgāku un vieglāk saprotamu kluba biedriem un investoriem.

Laukuma shēma ir daļa no biznesa plāna, un projekta īstenošanā tā var palīdzēt piesaistīt investorus un jaunus kluba biedrus.

Tālāk ir norādīti galvenie golfa laukuma plānojuma nosacījumi, ņemot vērā kluba mājas atrašanās vietu. Ne tikai īpašniekiem, bet arī spēlētājiem ir lietderīgi pārzināt golfa laukumu plānojuma pamatprincipus. Tas var palīdzēt rast racionālu atbildi, kādēļ vienos laukumos ir patīkamāk spēlēt nekā citos. Šādas zināšanas var uzskatīt par golfa kultūras daļu. Tāpat kā vīnu lietpratēji vienmēr grib uzzināt vairāk par garšas un aromāta baudām, arī daudzi golferi labprāt iedziļinās laukumu veidošanas niansēs.

Kluba māja

Lēmums par kluba mājas izvietojumu ir izšķirošs posms golfa laukuma plānošanā. Vēlams, lai ēka būtu reljefa paaugstinātā daļā, un no ēkas logiem būtu pārskatāma liela daļa laukuma. Kluba mājai ir jābūt ērtam piebraucamajam ceļam. 18 bedrīšu laukumā kluba māja ir jāizvieto tā, lai pie tās sāktos un beigtos divas bedrītes, un arī līdz treniņlaukumam nebūtu tālu.

Laukuma plānojuma efektivitāte

Tā kā zeme maksā dārgi, laukuma platību jāsadala lietderīgi. Lai pēc iespējas efektīvāk izmantotu visas iespējas, rūpīgi izpētiet ainavas īpatnības, un lieciet tās maksimāli pielāgot grīnu un fairway plānošanā. No tee jābūt labi pārskatāmam bumbiņas lidojuma virzienam.

Šāda pieeja ļaus ietaupīt spēkus un līdzekļus, ko nāktos tērēt ainavas pārveidošanai. Turklāt laukums tādējādi saglabās savdabību un dabisko pievilcību.

Deviņu bedrīšu laukumi

Būvējot 18 bedrīšu laukumu, ir absolūti nepieciešams paredzēt iespēju spēlēt divās deviņu bedrīšu daļās, kam jāsākas un jābeidzas pie kluba mājas. Šāda pieeja attaisnos ieguldītos līdzekļus, jo vēlāk palielināsies apgrozījums restorānā, kur spēles vidū golferi iegādāsies ko uzkožamu.

Turklāt pēdējos gados deviņu bedrīšu spēle kļūst arvien populārāka. Tā kā daudzi klienti pievakarē pēc darba vēlas spēlēt tikai deviņas bedrītes, jūsu laukums kļūs viņiem pievilcīgāks.

Tee netālu no grīniem

Attālumam no grīna līdz nākamajam tee ir jābūt minimālam. Tāls gājiens uz nākamo tee izjauc spēles izjūtas un emocionālo dinamiku.

Bedrīšu iziešanas secība

Izejot laukumu, sitienu virzienam ir jābūt pietiekami dažādam attiecībā pret vēja virzienu. Pirmajā bedrītē sitienu virzienam attiecībā pret kluba māju jābūt vērstam uz rietumiem, bet pēdējās bedrītes izspēlē golferiem kluba mājai jātuvojas no rietumu puses. Tas ļaus komfortabli spēlēt arī no rītiem un vakaros, lai bumbiņas lidojumam nebūtu jāseko, skatoties pret sauli.

Bedrīšu garums

Ieteicams ieplānot dažādu bedrīšu garumu - tas mudinās spēlētājus izmantot visu savu nūju arsenālu un dažādos spēli. Pēc sitienu skaita parasti izšķir trīs veidu bedrītes - PAR 3, PAR 4 un PAR 5. PAR kategoriju bedrītei piešķir atkarībā no distances starp tee un grīnu.

Uzskata, ka pieredzējušam spēlētājam uz grīna ir nepieciešami divi sitieni. Tātad PAR 3 bedrītēs bumbiņai uz grīna jānonāk pēc pirmā sitiena, bet uz PAR 4 un PAR 5 - attiecīgi ar diviem un trim sitieniem. Taču PAR 5 bedrītēs spēcīgi spēlētāji bieži vien spēj trāpīt uz grīna ar otro sitienu, radot iespēju nospēlēt zem PAR. Parasti bedrītes vidējais PAR ir 4, bet 18 bedrīšu laukuma PAR ir 70, 71 vai 72 sitieni.

Temps spēles sākumā

Pirmajām bedrītēm nav jābūt īpaši sarežģītām, lai ļautu spēlētājiem vieglāk iejusties spēlē, un viņi ātrāk pabeigtu bedrītes izspēli. Tas arī ļaus nākamajiem golferiem paredzētajā laikā sākt savu spēli. Ideālā gadījumā katrā no pirmajām trim bedrītēm PAR nevajadzētu pārsniegt 3. Tāds plānojums ļauj vienmērīgi sadalīt spēlētājus laukumā.

Treniņlaukums

Treniņlaukumam jābūt netālu no pirmās bedrītes tee. Sitienu virzienam treniņlaukumā pēc iespējas jābūt vērstam uz ziemeļiem - tādā gadījumā tas būs ērts jebkurā laikā, jo bumbiņas lidojumam nebūs jāseko, lūkojoties saulē. Treniņgrīnus ieteicams izvietot starp kluba māju un pirmo tee.

Drošība

Spēles virziens bedrītēs, kas ir izvietotas gar laukuma robežām, jāorganizē pulksteņa rādītāja kustības virzienā. Tātad laukuma robežai spēlētājam ir jābūt kreisajā pusē, jo pēc lielākās daļas golferu kļūmīgiem sitieniem bumbiņa novirzās pa labi. Ja gar bedrīti ir paredzēta taciņa vai celiņš kartiem, laukuma plānošanā jāpārliecinās, vai potenciāli bīstamās vietas ir abpusēji labi pārskatāmas.

Iepriekš minētie apsvērumi raksturo ideālu, kura piepildījumu jāmēģina rast. Bieži vien konkrētā vietā nav iespējams ievērot visus golfa laukuma būves principus. Labs golfa arhitekts izceļas ar to, ka viņš pārzin kā, un kādus noteikumus var pārkāpt, lai nemazinātu projekta vērtību.

Pēdējās izmaiņas , 25.01.2005.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē