Arhīvs
29. Marts, 2024. Aldonis, Agija, Ranta, Gudrūna
Pāru kaujas
rezultâti

Gada laukums - Jaunzēlandē

Nez vai Alfrēds Hičkoks savulaik pabija Hawk Bay Jaunzēlandes ziemeļu salas piekrastē, taču par aizvadītā gada izcilāko jauno golfa laukumu nosauktais "Cape Kidnappers" ne vienam vien spēlētājam var izraisīt tādas pat sajūtas kā izcilā režisora filmas. Dziļu dabas grumbu izrobotajā reljefā daļa bedrīšu robežojas ar stāvām klintīm, un nereti tikai bunkuri paglābj bumbiņas no iekrišanas jūrā.

Laukuma amerikāņu arhitekts Tom Doak spēlēšanu "Cape Kidnappers" salīdzina ar lidošanu uz burvju paklāja vairāk nekā simt metru augstumā virs jūras. Dziļas ielejas laukumu sadala vairākās grēdās, un lielākā drošībā nekā golferi noteikti jūtas neskaitāmo jūras putnu kolonijas.

"Cape Kidnappers" par labāko 2004.gada jauno laukumu atzina gan "Golf Digest", gan "Travel & Leisure Golf", uzsverot, ka tas ir pelnījis astotā pasaules brīnuma titulu. Tas cildināts vēl daudzos citos golfa un ceļojumu žurnālos. Tādēļ arī green fee par spēli 6400 metru garajā PAR 71 laukumā ir 275 Jaunzēlandes dolāru (103 lati).

Kā jau piejūras laukumā, spēlētājiem jārēķinās ar vēju, kas brīžiem var parādīt savu neprognozējamo raksturu. Tādēļ spējai kontrolēt bumbiņas lidojuma trajektoriju ir izšķiroša nozīme. No tālākajām izsitienu vietām iesaka spēlēt vienīgi single HCP īpašniekiem, un arī tikai gadījumā, ja viņi ir pārliecināti par savu spēju sist no tee ne vien tālu, bet arī taisni.

Dažbrīd fairway ved gar stāvām kraujām, bet tuvāk grīnam kļūmīgi sista bumbiņa var nonākt tik dziļā bunkurā, kādu reti kurš ir redzējis. Divās bedrītēs jāspēlē līdz galējam sauszemes punktam. Ja nepaveicas, un bumbiņa tomēr krīt okeānā, bēdīgo plunkšķi spēlētājs sadzird tikai pēc aptuveni 10 sekundēm.

"Cape Kidnappers" spēlētājus vilina ne tikai ar dabas dotajām iespējām - zāliens ir stingrs un ātrs. Laukums ir veidots minimālisma tradīcijās, pēc iespējas saglabājot dabisko ainavu, un tikai neatliekamos gadījumos veicot zemes darbus. "Cape Kidnappers" īpašnieka un finanšu magnāta Julian Robertson uzdevums arhitektam bija nepārprotams - radīt tādas bedrītes, kādu nav nekur citur pasaulē. Pēc aculiecinieku teiktā, Doak to ir paveicis par visiem 100 procentiem.

Pagaidām "Cape Kidnappers" vilina tos, kam golfs ir svarīgāks par nevainojamu komfortu. Taču tuvākajos gados situācija mainīsies, jo tuvējā apkārtnē ir plānots uzcelt augstākā līmeņa atpūtas mītnes.

Pēdējās izmaiņas , 18.02.2005.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē