Arhīvs
20. Aprîlis, 2024. Mirta, Ziedīte, Amula
Pāru kaujas
rezultâti

Mīti par nūjām

Tāpat kā citās dzīves jomās arī golfā auglīgu augsni nereti rod mīti, par kuru rašanās apstākļiem vēlāk nevienam vairs nav skaidras nojausmas. Taču maldīgie pieņēmumi tādēļ nekļūst vājāki. Izvēloties iegādāties jaunas nūjas, ir būtiski atšķirt mītus no patiesības, lai inventāra maiņas dotu maksimālu labumu, uzskata kompānijas "Dynacraft Golf" pārstāvis Jeff Jackson.

Titāns dod lielāku distanci

Nu jau ir pagājis krietns laiks, kopš titāns kļuva par visu golferu sabiedroto. Ražotāji klāstīja, ka titāna izmantošana vudos nodrošina lielāku sitiena distanci jebkuram spēlētājam, lai viņš būtu atpūtnieks vai PGA profesionālis. Titāns ir par 40 procentiem vieglāks un izturīgāks nekā tērauds, un tas ļāva izgatavot lielākas nūju galvas, kas lielākoties ir mazāk jūtīgas pret sīkām neprecizitātēm sitienā. Turklāt nūjas, kuru ražošanā izmantots titāns, parasti ir garākas. Tas savukārt nodrošina lielāku vēziena loku un lielāku nūjas galvas ātrumu. Ne tik prasīgas galvas un garākie kāti tad arī nodrošina lielāku distanci, nevis pats titāns. Sasniedzot noteiktu cietības pakāpi, nav būtiski, no kāda materiāla ir izgatavota nūjas galvas seja. Ir noteiktas nerūsējošā tērauda markas, kas ir cietākas par titānu.

Garākiem spēlētājiem vajag garākas nūjas, īsākiem - īsākas

Nekas nav tālāk no patiesības par šo apgalvojumu. Optimālo nūjas garumu būtu jānosaka ar testa nūjām, kam pie sejas piestiprina uzlīmes bumbiņas kontakta vietu fiksēšanai. Pareiza garuma nūjai kontakta zona būs maksimāli tuvu nūjas centram. Bieži vien īsāks spēlētājs būs ieguvējs no garāku nūju lietošanas, jo tās viņam ļaus palielināt vēziena loku, un līdz ar to arī sitiena distanci.

5.dzelzis vienmēr ir 5.dzelzis

Vai aizstājot, piemēram, savu piekto 5.dzelzi ar tāda paša numura nūju no cita komplekta sitiena distance būs tāda pati? Lai gan tas šķistu loģiski, viss ir savādāk. Pēdējos 20 gados ražotāji dzelžu galvas slīpumu arvien samazina. Ja pirms 15 gadiem piektajam dzelzim galvas slīpums bija 32 grādi, tad tagad tas visbiežāk ir 28, vai pat 26 grādi. Ja ņem vērā, ka katrs grāds nodrošina 2-3 jardu distanci, tāds pat svings radīs sitienā 15-18 jardu atšķirību.

Spēlētāji mūsdienās prasa arvien lielāku distanci. Ražotāji izstrādā nūju galvas pēc tāda dizaina, kas nav tik jūtīgs pret neprecīziem trāpījumiem. Līdz ar to nūju galvu slīpuma leņķi kļūst arvien agresīvāki, un mūsdienās ražoti dzelži ļauj sist tālāk nekā ar senākos laikos tapušām nūjām. Jāatceras, ka komplektā ir tādas nūjas kā 9.dzelzis un vedžs, ko lielākā daļa ražotāju arī padara pievilcīgākus tālākiem sitieniem. Turpretim smilšu vedža galvas leņķis laika gaitā parasti ir palicis nemainīgs, tādēļ jārēķinās ar būtisku distances robu starp vedžu un smilšu vedžu. Iespējams, būs vajadzīgs trešais vedžs, kas būs vidējais starp abiem iepriekš minētajiem. Šādus vedžus parasti apzīmē ar AW vai GW.

Nūju kātiem ir vienots elastīguma standarts

Katrā uzņēmumā ir savs aprīkojums nūju kāta stingrības mērīšanai. Kas vienam aparātam šķiet stingrs, tas citam būs standarta (regular), vai pat "L". Kamēr visi ražotāji nebūs vienojušies par vienotu kātu stingrības mērīšanas metodiku, tikmēr labāk nevadīties no tā, kas rakstīts uz etiķetes. Šajā gadījumā vairāk nekā jebkad ir svarīgi pirms pirkšanas veikt izmēģinājumu treniņlaukumā.

Pareizi piemeklētas nūjas būtiski uzlabo rezultātu, jo nodrošina stabilāku svingu, ko vienkāršāk atkārtot. Kopā ar treniņnodarbībām tas būs īstais ceļš uz handikapa samazināšanu.

Pēdējās izmaiņas , 23.02.2005.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē