Arhīvs
28. Marts, 2024. Gunta, Ginta, Gunda
Pāru kaujas
rezultâti

Ja jācīnās match-play

Oficiālos turnīros match-play formātā jācīnās retāk, taču tas jo īpaši ir īpaši iecienīts vietēja rakstura cīņās, kad uzvarētājs jānosaka spēlējot paziņu lokā. Match-play stratēģija ir vēl sarežģītāka nekā sitienu spēlē. Ne uz brīdi nedrīkst zaudēt kontroli pār pretinieka darbību, un arī paša spēlē ik brīdi jāmeklē konkrētai situācijai piemērotākais risinājums. "Golf Magazine" izdevēji dod 10 padomus, kas ļaus gūt labākus panākumus principiālajās cīņās.

Katras bedrītes izspēlē pretinieka situācija un viņa gaidāmā rīcība jāizprot ne sliktāk par savējo, un jārīkojas tai atbilstoši. Ikviens pretinieks ir atšķirīgs, un arī katra bedrīte rada jaunu situāciju, tādēļ arvien jārod jauni un oriģināli risinājumi. Līdz ar to universāli padomi ir slidena padarīšana, tomēr gadsimtu gaitā noteikta match-play taktika ir guvusi vispārēju atzinību.

*Spēlē pret laukumu, nevis pretinieku

Pacietība un dzelzs nervi, spēlējot pret PAR, dod augļus, liecina match-play vēsture. Protams, tāpat kā visiem citiem match-play padomiem var būt izņēmumi. Ja vienu bedrīti pirms finiša ir neizšķirts, un pretinieks ar otro sitienu noliek bumbiņu pāris metrus no karodziņa, nekas cits neatliks kā censties arī pašam tikt pie bērdija. Turpretim, ja sāncenša sistā bumbiņa nonāk pie grīna dīķī, prātīgāk būs nospēlēt droši.

*Zini savas iespējas un spēlē savu spēli

Ja vien handikaps nav zemāks par 5, ieteikums spēlēt pret PAR nav jāuztver burtiski. Jāspēlē pret personisko PAR - rezultātu, ko ir vērā ņemamas iespējas uzlabot.

Daudzi spēlētāji mēģina par visām varītēm likt laukumam justies kā zaudētājam. HCP 18 golferis domā, ka var nospēlēt kā Tiger Woods. Skarbā patiesība ir tāda, ka lielākajā daļā spēļu pat HCP 18 neizdosies sasniegt. Ir jāprot iegrožot urdošo vēlmi nodemonstrēt izcilu sitienu.

Izstrādājot plānu cīņai pret laukumu, jāņem vērā savas stiprās un vājās puses. Ja garā PAR 3 bedrītē ir plānots sist ar 4.vudu, nevajag ķerties pie 3.dzelža, ja pretinieks pārsteidz ar nūjas izvēli.

Būtisks moments ir spēja uzturēt savu spēles ritmu. Nevajag ļaut pārāk lēnam vai ātram sāncensim izsist sevi no ritma. Tas nav viegli ievērojams padoms ātram spēlētājam, ja pretinieks bremzē. Taču jācenšas sevi nodarbināt, un papildus laiku izmantot spēles plānošanai.

*Saglabā vēsu paskatu

Spēlē būs gan veiksmīgas, gan neveiksmīgas bedrītes. Arī pretiniekam. Tā ir match-play būtība, tādēļ vissvarīgākais ir nezaudēt nosvērtību - nekļūt bezrūpīgam, ja veicas labi, un neveiksmju gadījumā pārāk nesaspringt.

Visnosvērtāk spēlē absolūtie idioti - problēmas viņus nenomāc, bet panākumi neaizrauj, pirms vairāk nekā 100 gadiem grāmatā "The Art of Golf" (Golfa māksla) rakstīja W.G. Simpson.

Bez pārliecības par sevi golferis ir lemts neveiksmei. Tajā pat laikā jāatceras, ka bezrūpība un pašpārliecinātība ir viena koka divi gali. Pārliecību par sevi pauž arī sejas izteiksme. Nekad nevajag ļaut pretiniekam nojaust, kādas emocijas patiesībā tevī valda.

Viens no pirmajiem Britu amatieru čempioniem Horace Hutchinson rakstīja, ka vislabākos panākumus sacensībās gūst skeptiķi. Tie ir pesimisti, kuri allaž sagaida kaut ko nelāgu, un, tuvojoties grīnam, par savu vienmēr uzskata no karodziņa vistālāk esošo bumbiņu. Šie golferi negaida Fortūnas dāvanas, un viņu modrību neiemidzina pāris bedrītes ilgusi veiksmīga spēle.

*Cīnies no pirmās bedrītes

Pāris pirmajās bedrītēs spēlētājs parasti ir gatavs dot sev atlaides, jo "viss vēl ir priekšā". Daļa golferu pat pieņem tik nevēlamu ticējumu, ka uzvara pirmajā bedrītē ir slikta zīme.

Patiesībā pirmā bedrīte ir tikpat nozīmīga kā pēdējā. Veiksmīgs sākums rada konkurentam spriedzi. Prātīgi spēlētāji uzreiz ķeras pie lietas, tādēļ sarunas ar pretinieku pirmajās bedrītēs tiek samazinātas līdz minimumam. Kā teica Hutchinson, strādājot ar pilnu atdevi nav laika runāt par laiku un politiku.

*Nepadodies, ja neveicas

Daudzas lappuses golfa vēsturē vēsta, kā it kā droši zaudētas spēles ir izdevies pārvērst uzvarās. Pirmo min Al Watrous un Bobby Cruickshank cīņu PGA čempionātā 1932.gadā. 12 bedrītes pirms finiša Cruickshank bija zaudētājos ar -9, taču spēja panākt izlīdzinājumu, un pārspēlē uzvarēja.

Neatsakies no cīņas ne mačā kopumā, ne kādas atsevišķas bedrītes izspēles laikā. Ja spēlētājs A ar otro sitienu noliek bumbiņu uz grīna malas, bet B iesit dīķī, vēl nekas B nav zaudēts, ja vien domās jau netiek paceltas rokas. B ir iespēja pēc bumbiņas nomešanas un piča tuvu bedrītei pabeigt izspēli ar pieciem sitieniem. A uzvarai nevarēs atļauties vairāk par diviem putiem, bet match-play vienspēlēs nereti uzvarai pietiek ar bugiju.

Turklāt pretinieku iedvesmos tas, ja parādīsiet, ka varat viegli padoties. Ja neatteiksieties no cīņas, tas pretinieku drīzāk var sanervozēt.

Vēl pieci ieteikumi sekos nākamo reizi.

Pēdējās izmaiņas , 02.03.2005.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē