Arhīvs
25. Aprîlis, 2024. Līksma, Bārbala, Marks, Markus
Pāru kaujas
rezultâti

Ja jācīnās match-play II

Neļauj panākumiem sevi iemidzināt

Ir dabiski pēc iegūta šķietami stabila pārsvara nedaudz atslābināties. Taču dienu iepriekš minētais Watrous/Cruickshank mačs ir nepārprotams pierādījums tam, cik bīstami ir zaudēt uzmanību. Nekad pirms laika nepasludini pretinieku par beigtu.

Labāk censties alkatīgi uzvarēt vienu bedrīti pēc otras, un arī 5up gadījumā ripinājumu izpildīt tikpat rūpīgi kā tad, ja no tā būtu atkarīgs mača iznākums. Iepriekš minētais Horace Hutchinson rakstīja, ka īstais noskaņojums uzvaras gūšanai golfa mačā ir kluss ienaids. Lai gan tikai uz brīdi, bet tomēr.

Vēro laukumu

Tā kā pirmais pretinieks ir golfa laukums, jāizvērtē tā stāvoklis. Daži izmēģinājuma ripinājumi pirms spēles sākuma palīdzēs noteikt grīnu ātrumu. Virzoties laukumā uz priekšu, jāpievērš uzmanība karodziņa izvietojumam uz nākamo bedrīšu grīniem. Vissvarīgāk ir sekot tam, kā piezemējoties uzvedas tava un pretinieka bumbiņa. Tas ļaus izprast fairway un grīnu cietību, no kā savukārt ir atkarīga nūju izvēle uz tee un sitienos uz grīnu.

Jack Nicklauss ir pārliecināts, ka 1959.gadā ASV amatieru čempionātā viņš uzvarēja, jo pievērsa uzmanību laukuma stāvoklim. Līdz fināla 36.bedrītei laukums izkalta un kļuva ciets. Nicklaus pretinieks Charlie Coe uz pēdējo grīnu sita ar 8.dzelzi, bet bumbiņa pēc atsitiena apstājās krietni aiz grīna. Nicklaus izvēlējās 9.dzelzi un viņa sistā bumbiņa pieripoja divus metrus no karodziņa. Sekoja precīzs puts un uzvara ar 1up.

Vēro pretinieku

Būtu pats par sevi saprotams uzmanīgi sekot pretinieka rīcībai. Atkarībā no situācijas var pieņemt lēmumu agresīvi uzbrukt, vai sist piesardzīgi. Ja pretinieks PAR 3 bedrītē sit pirmais, var izvērtēt, cik piemērota sitienam būs paša izvēlētā nūja. Lai gan noteikumi neļauj jautāt pretiniekam, ar kādu nūju viņš sita, nav liegts ieskatīties viņa somā un izdarīt secinājumus. Šāda pieeja protams paredz, ka tu zini savu un pretinieka spēku samēru. Iespējams, viņa 5.dzelzis atbilst tava sitiena 4. vai 6.dzelzim. Pie grīna atmaksājas pievērst uzmanību bumbiņas ripojumam, lai izdarītu secinājumus par tā slīpumu, mitrumu un zāles virzienu.

Ja pretinieka stiprās un vājās puses nav zināmas, rūpīgi seko viņa darbībai mača sākumā, lai iegūtu informāciju, kas var noderēt vēlāk. Ja konkurents pēc nokļūšanas bunkuros pie grīniem neko pārliecinošu nerāda, vēlāk šādā pat situācijā var atļauties nospēlēt konservatīvāk un lieki neriskēt.

Rūpīga vērošana ļaus atklāt, kad pretinieks nervozē. Labākais veids, lai noteiktu, vai spēlētājs ir satraucies, ir sekot viņa tradicionālajai rīcībai pirms sitiena, uzskata Sam Snead, kurš daudzuprāt ir lielākais speciālists pretinieku atšifrēšanā. Ja ierasto divu izmēģinājumu svingu vietā pretinieks izdara trīs vēzienus, šaubās par nūjas izvēli, vai arī smēķē vairāk nekā parasti, ir laiks uzbrukt.

Turi bumbu spēlē

Labākais veids, kā neļaut pretiniekam justies komfortabli, ir nemitīgi uzturēt bumbu spēlē. Lielākā daļā cīņu precizitāte ir daudz svarīgāka par distanci. Pat ja pretinieks ir sitis tālāk no tee, tik un tā ir labas izredzes pirmajam būt uz grīna, atkal radot pretiniekā spriedzi.

Precizitātes labad ir vērts biežāk uz tee paņemt 3.vudu nevis draiveri, un sagaidīt pretinieka lielo kļūdu.

Nezaudē pacietību nepatikšanās

Ikvienam golferim ir jāprot apslāpēt vēlmi pēc neveiksmīga sitiena izcelties ar spožu nākamo sitienu, kā arī kāri pēc sliktas bedrītes efektīgi izspēlēt nākamo. Lielākajā daļā gadījumu gudrāk ir izvēlēties vienkāršu risinājumu, lai droši atgrieztos spēlē, un pēc tam uzbruktu.

Vissliktāk, ja neizdodas izdabūt no galvas domas par neveiksmīgo iepriekšējo bedrīti, un tās dēļ censties nākamajā parādīt ko īpašu, uzskata Hutchinson. Rezultāts neizbēgami būs bēdīgs.

Īpaši liela nozīme pacietībai ir uz tee, ja gadījies izsist autā. Šajā gadījumā lielākā daļa golferu drudžaini sit nākamo, lai gan pēc noteikumiem tiesības uz to būtu pretiniekam. Prātīgāk ir nedaudz izvēdināt galvu, un ļaut sist pretiniekam, kurš arī turklāt var nonākt nepatikšanās. Tikai pēc tam jāsit nākamo bumbiņu.

Lielākā daļa maču golfa laukumā netiek uzvarēti ar izcilu meistarību. Spēles tiek zaudētas pēc pieļautajām kļūdām. Esi pacietīgs, un pretinieks nodrošinās tev uzvaru.

Pēdējās izmaiņas , 03.03.2005.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē