Arhīvs
20. Aprîlis, 2024. Mirta, Ziedīte, Amula
Pāru kaujas
rezultâti

Golfa laukuma izmaksas

Edwin Roald

www.edwinroald.com

design@edwinroald.com

Jau iepriekš tika norādīts, cik būtiska nozīme ir golfa laukuma vietas izvēlei. Zemes gabala atrašanās vieta un topogrāfiskās īpatnības ir ļoti svarīgs faktors laukuma celtniecības izmaksu noteikšanai. Bez pilnīgas informācijas par izvēlēto teritoriju, tās ainavas īpatnībām, augsni un drenāžu ir grūti nosaukt pat aptuvenas izmaksas. Svarīgi ir zināt arī laukuma īpašnieka biznesa mērķus golfa laukuma izmantošanā.

Skaidrs, ka pasūtītājam ir ļoti būtiski zināt gaidāmo tēriņu diapazonu, lai pieņemtu lēmumu par projekta finansēšanu, un apsvērtu domu par laukuma arhitekta pieaicināšanu. Tālāk rakstā ir minēti skaitļi vidēja lieluma projektam.

Tipiska 18 bedrīšu laukuma izbūve izmaksās 2-3 miljoni eiro. Tik daudz izmaksā paša laukuma veidošana, taču jārēķinās, ka būs nepieciešama arī infrastuktūra - kluba māja, saimniecības ēkas, piebraucamie un vietējie ceļi, tiltiņi, u. tml. Prakse rāda, ka papildus izdevumi būs tikpat lieli kā par paša golfa laukuma būvēšanu.

Dažādu izdevumu pozīciju nozīmīgums atkarībā no situācijas atšķirīgos projektos var mainīties. Tomēr ir piecas vissvarīgākās jomas:

Zemes darbi un teritorijas planēšana

Lieko gruntsūdeņu novadīšana

Laistīšanas un ūdens padeves sistēma

Grants un smilts piegāde

Smilšu bunkuru un ūdens šķēršļu izveidošana

Zemes darbi

Zemes darbu apjomu galvenokārt nosaka divi faktori – teritorijas īpatnības, kā arī īpašnieka un arhitekta nodomi. Kā jau minēts, fundamentāla nozīme ir zemes gabala izvēlei. Zemes darbi ir viena no pirmajām pozīcijām laukuma veidošanas budžetā. Tēriņus var samazināt, ja izvēlas piemērotu zemes gabalu un seko ekonomiskai pieejai projektēšanā.

Lieko gruntsūdeņu novadīšana

Gandrīz vienmēr nepieciešamība novadīt liekos gruntsūdeņus ir atkarīga no teritorijas īpatnībām. Ja ir dabisks slīpums, un augsne labi vada ūdeni, izdevumi šajā pozīcijā būtiski samazināsies. Situāciju uzlabo arī tas, ja sarežģītākajām vietām blakus ir brīvas platības.

Laistīšanas un ūdens padeves sistēma

Nepieciešamība pēc labas laistīšanas un ūdens padeves sistēmas ir obligāta prasība laukuma būvē. Pēc iespējas agrāk jāapjauš problēmas, kas varētu būt saistītas ar ūdens padevi. Lēmumu par fairway apūdeņošanu jāpieņem, ņemot vērā klimata īpatnības un īpašnieka vēlmes. Tee un grīnu laistīšana būs obligāta jebkurā gadījumā. Bieži vien caurules, citi materiāli un apūdeņošanas sistēmas montēšana rada vislielākos tēriņus laukuma tapšanas budžetā.

Grants un smilts piegāde

Ja grants un smiltis tee un grīnu ierīkošanai tuvumā nav pieejamas, transports no attālām vietām var izmaksāt dārgi. Tad jārēķinās, ka katrs tee un grīnu kvadrātmetrs izmaksās jūtami vairāk.

Smilšu bunkuri un ūdens šķēršļi

Golfa laukumu arhitektiem ir vairākas iespējas ietekmēt laukuma kopējās izmaksas. Viena no tām ir bunkuru un ūdens šķēršļu skaita variēšana. Bieži vien daļu bunkuru un ūdens šķēršļu ierīko estētisku apsvērumu dēļ, it īpaši gadījumos, ja laukumam izvēlētā teritorija ir vizuāli garlaicīga.

Citi izdevumi laukuma uzturēšanai

Lai labā stāvoklī uzturētu 18 bedrīšu laukumu, būs vajadzīga tehnika, kas izmaksās ne mazāk par 400 000 eiro, ja to izdosies iegādāties lietotu. Jaunas lauksaimniecības mašīnas izmaksās par 100 000 eiro dārgāk. Lauksaimniecības tehniku jāsāk izmantot drīz pēc zāles iesēšanas. Zāliena seguma veidošanās laiks ir atkarīgs no vietējā klimata īpatnībām, un var svārstīties no dažām nedēļām līdz dažiem gadiem. Jārēķinās, ka zemēs ar aukstu klimatu var paiet visai ilgs laiks, līdz laukums būs derīgs spēlēšanai.

Zāles augšanas laikā izdevumi roku darbam nav lieli un tehnika netiek izmantota intesīvi. No finansētāju viedokļa ir svarīgāk, cik ilgs laiks paies, līdz ieguldītā nauda dos atdevi.

Ēkas un infrastruktūra

Atkarībā no pasūtītāja vēlmēm izdevumi par ēkām un infrastruktūras izbūvi var atšķirties vairākas reizes. Tomēr vēlams, lai šī summa nebūtu lielāka par to, kas tiek ieguldīta pašā laukumā. Ja lauku teritorijā jau ir kāda labā stāvoklī esoša vai rekonstruējama apbūve, to var lieliski pielāgot. Vietējais kolorīts padara golfa laukumu pievilcīgāku, un vēsturiskā piesaiste to tikai veicina. Ja starta kapitāls ir ierobežots, esošās infrastuktūras izmantošana ļaus ātrāk sākt golfa laukuma ekspluatāciju, bet uzlabojumus infrastruktūrā varēs veikt dažus gadus vēlāk.

Rakstā ir minēta optimāla izdevumu struktūra golfa laukuma būvei. Ir ļoti viegli jebkurā no iepriekš minētajiem punktiem izjaukt līdzsvaru, būtiski palielinot izmaksas. Ir svarīgi samazināt būvēšanas izmaksas, tajā pat laikā radot labu laukumu un nepazeminot darbu kvalitāti. Jāmēģina atrast zelta vidusceļu, lai golfa laukums saglabātu elitāra sacensību un izklaides objekta peļņu, tajā pat laikā masveidīgi piesaistot golfa spēles entuziastus.

Pēdējās izmaiņas , 04.03.2005.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē