Arhīvs
28. Marts, 2024. Gunta, Ginta, Gunda
Pāru kaujas
rezultâti

Reitingos sistēma nemainās

Ieilgušajam klusumam reitingu frontē izrādās ir vienkāršs izskaidrojums - šosezon punktu rangs tiks veidots pēc tādas pat sistēmas kā pērn. Ideālā variantā aprēķinu metodikā varētu ieviest zināmas izmaiņas, taču tas prasītu nopietnus finansiālus un tehnoloģiskus ieguldījumus, atzina reitingu sistēmas virsuzraugs Mareks Nemme.

Par vienīgo pašreizējās sistēmas nepilnību Nemme uzskata to, ka sezonas otrajā pusē reitings kļūst smagnējs un nav pietiekami dinamisks. Ideālā variantā arī LGF punktu reitingā punktiem vajadzētu pakāpeniski dilt līdzīgi kā PGA, kur gūtie punkti par nulli pārvēršas divu gadu laikā.

Nākotnē varētu radīt sistēmu, kas daļu rudenī gūto punktu saglabātu līdz pavasarim. Tad Latvijā tik īso sezonu golferiem nenāktos uzsākt ar nulli, jo spēlētāji rangā izvietotos proporcionāli iepriekš sasniegtajiem rezultātiem, klāstīja Nemme.

Taču tādas sistēmas ieviešana, kas ļautu pakāpeniski deldēt punktus, būtu tehniski sarežģīta. Vajadzētu attiecīgu programmatūru un tehniku, bet tas viss maksā naudu. Modernākā sistēmā kontrolēt reitinga izmaiņas bez atbilstošas programmatūras golferim būtu neiespējami, turpretim šobrīd izmantoto sistēmu ikviens var izprast arī bez tehnikas palīdzības, sacīja Nemme.

Kopš tiek uzturēts spēlētāju handikapa rangs, emociju par punktu reitingu ir kļuvis mazāk, taču Nemme neuzskata, ka viena no divām sistēmām būtu lieka. Aktīviem spēlētājiem HCP reitings tiešām rāda objektīvu bildi, atzina Nemme. Toties tiem, kuri laukumā ir redzami retāk, pietiek kādu mirkli uzspīdēt, lai sasniegtu HCP, kas pēc kāda laika vairs nav adekvāts laukumā rādītajai spēlei.

Reitinga uzskaite 2004. (2005.) gada sezonā

Kungi

Katras sacensības iegūst savu svaru, jeb koeficientu, atbilstoši dalībnieku sastāvam, un tas sastāv no trīs komponentiem – 50% nemainīgā pamatlikme, 35% - spēlētāju skaits no pirmā desmitnieka un 15% - spēlētāju skaits no otrā desmitnieka. Pēc šādas shēmas ikvienam ir pietiekami vienkārši arī pašam noteikt, kāds būs attiecīgā turnīra koeficients. Katra pirmā desmitnieka spēlētāja svars ir 0,05, savukārt otrā desmitnieka – 0,025.

Tādējādi, lai turnīra koeficients būtu 1, pietiek vismaz ar 7 pirmā desmitnieka un 6 otrā desmitnieka spēlētāju dalību tajā. Ja spēlētāju no 1. vai 2. desmitnieka ir vairāk, koeficients no tā nemainās. Gadu uzsākot, pirmajos mačos turnīra svars noteikts, pamatojoties uz iepriekšējā gada noslēguma reitingu. Punktus saņem katra turnīra 60 labākie, izņemot gadījumus, ja spēlētājs, ieņemot vietu šajā labāko sešdesmitniekā, attiecīgajā turnīrā vienlaicīgi atrodas kādā no pēdējām trim vietām (proti, kopējais dalībnieku skaits ir 60 vai mazāks). Šādā gadījumā punktus viņš nesaņem.

Spēlētāja reitinga ieskaitē iet ikviens reitinga turnīrā uzrādītais rezultāts (izcīnītā vieta). Katra spēlētāja individuālo reitingu veido viņa vidēji vienā sacīkstē gūto punktu skaits. Proti, kopā izcīnīto punktu skaits tiek izdalīts ar izspēlēto sacensību skaitu. Lai informācija būtu uzskatāmāka, publicējot reitingu, tiks parādīts arī kopā izcīnīto punktu un sacensību skaits, kurās attiecīgais spēlētājs piedalījies. Tiek noteikts, ka mēneša laikā katram reitinga dalībniekam jāizspēlē ne mazāk kā viena sacīkste. Pretējā gadījumā tiek uzskatīts, ka viņš izspēlējis par vienu maču vairāk, un tajā punktus nav saņēmis. Tiek pieņemts, ka sezona ilgst 5 mēnešus – no maija līdz septembrim. Aprīlī notikušās sacīkstes tiek rēķinātas maija ieskaitē, bet oktobrī notikušās – septembra ieskaitē. Tātad, ja spēlētājs aprīlī piedalījies kādā turnīrā, bet maijā ne, viņam maija ieskaitē tomēr tiek ieskaitītas šīs vienas izspēlētās sacīkstes.

Sacensības, kas ilgst vairāk nekā vienu dienu, tiek iekļautas tā mēneša ieskaitē, kurā izspēlēta to pēdējā diena. Tātad, ja turnīrs sākas, piemēram, maijā, bet noslēdzas jau jūnijā, tā rezultāti iet jūnija ieskaitē.

Šāda sistēma ļauj atrisināt vairākas līdz šim izskanējušās problēmas. Pirmkārt, spēlētāju iespējas ietekmēt attiecīgo maču koeficientu. Šajā gadījumā, lai turnīram atņemtu kaut 5% tā svara, jāvienojas 4 sportistiem, kas normālā golfa sabiedrībā praktiski nav iespējams. Otrkārt, netiek ierobežota spēlētāju līdzdalība mačos, jo katra sacīkste iet ieskaitē, vienīgi negarantē kāpumu reitingā. Tajā pat laikā spēlētājs tiek stimulēts maču pēc iespējas veiksmīgi spēlēt līdz galam, nevis nolaist rokas un kļūt par nastu pārējiem, jo vidējais spēlētāja punktu daudzums mačā veidojas, ņemot vērā pilnīgi visas sacīkstes, kurās viņš piedalījies. Pat, ja spēlētājs sacīkstes sācis un kaut kādu iemeslu dēļ tās nebeidz (izņemot, ja gūta trauma un nepieciešama medicīniska palīdzība), viņam šo sacensību rezultāts iet ieskaitē.

Punktu skaits, kas tiek izcīnīts katrās sacensībās un tiek kalkulēts, lietojot attiecīgā turnīra koeficientu, paliek nemainīgs. Par 1.vietu (ar koeficientu 1) - 555 punkti, par 2. – 345, 3 – 229, 4 – 168 u.t.t. (skat.tabulu sadaļā reitingi - LGF punkti). Divu dienu sacīkstēm, kā arī Latvijas Meistaram (matchplay sacīkstes) tiek noteikts koef.1,2, savukārt 3 dienu sacīkstēm 1,4.

Dāmas

Ņemot vērā, ka sieviešu skaits Latvijas golfā joprojām ir salīdzinoši neliels, koeficients visiem mačiem tiek noteikts konstants – 1 (pretējā gadījumā pastāv iespēja to manipulēt). Pārējā reitinga uzskaites sistēma ir tāda pati kā iepriekš aprakstītā vīriešiem.

Pēdējās izmaiņas , 21.04.2005.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē