Arhīvs
17. Aprîlis, 2024. Rūdolfs, Rūdis, Viviāna
Pāru kaujas
rezultâti

Vētrainie čempioni

Vējš "Ozo Golf Club" laukumā nav reta parādība, tomēr nedēļas nogalē aizvadītais Latvijas amatieru čempionāts, šķiet, kļuva par pirmajām tik nozīmīga mēroga sacensībām, kas visu trīs dienu garumā pārbaudīja golferu prasmes un izturību ar nepārtrauktu un varenu pūtienu. Kristapam Krištopanam un Annai Diānai Švankai tas netraucēja izcīnīt valsts čempionu kausus. 

Kristaps Krištopans sasniedza pēdējā dienā labāko rezultātu (77), kas palīdzēja apsteigt konkurentus un iegūt čempionu laurus ar trīs dienu summā veiktiem 239 sitieniem jeb +23 virs PAR. Nikolajs Keņins ar 241 sitienu ieguva otro vietu un labāka pēdējā raunda dēļ apsteidza pirmo divu dienu līderi Kārli Broderu, kurš šoreiz finišēja trešais. 

Pēc panākuma uzvarētājs bija ļoti gandarīts, jo uzvara Latvijas amatieru čempionātā ir īpašs notikums, kas paliek atmiņā uz visiem laikiem. Kristaps Krištopans "Ozo" laukumu ir ļoti labi iepazinis un iespēlējis, kas palīdzēja arī visai ekstremālajos laikapstākļos. Čempions atzina, ka ikdienišķu apstākļu spēlē viņa izredzes noturēties pret galvenajiem favorītiem būtu niecīgas, bet brangais vējš, kas kūla Ķīšezera ūdeņus un mulsināja spēlētājus nūju izvēlē, izredzes līdzsvaroja.

Čempionātu Kristaps Krištopans sāka ar 45 sitieniem pirmajās deviņās bedrītēs, bet tas nebūt nenozīmēja izstāšanos no cīņas par uzvaru. Turnīrā pēdējās piecas bedrītes uzvarētājs izspēlēja ar -2 un apsteidza Keņinu, kam iekrājās bugiji pēdējās četrās bedrītēs. Savukārt Broders pēdējā raunda pirmajās septiņās bedrītēs iespēlēja +9 un, lai arī vēlāk spēli izdevās uzlabot un tikt arī pie diviem bērdijiem, noķert Krištopanu vairs nebija iespējams. 

Dāmu konkurencē ceturto gadu pēc kārtas uzvarējusī Švanka solīdu pārsvaru iekrāja pirmajās divās dienās un droši noturējās vadībā arī noslēguma raundā, kurā ar savu sniegumu čempione gan nebija apmierināta. Uzvarētājas uzrunā Švanka atzina, ka pretvējā bija jāņem par trim numuriem lielāka nūja nekā ierasts, kā arī nespēja atcerēties, kad 6.bedrītē ar 5.dzelzi nebūtu spējusi aizsit bumbiņu 100 metru tālu. 

Švanka uzvarēja ar 230 sitieniem (76-75-79) jeb +14 un astoņu sitienu pārsvaru pār otrās vietas ieguvēju Mariju Luīzi Jučmani, kura sīvā konkurencē apsteidza trešās vietas ieguvēju Lailu Forstmani (+26). 

Golferi atzinīgi novērtēja jaunievedumu, pēdējā dienā HCP neto formātā noteikt Vanaga kausa ieguvējus kungu un dāmu konkurencē. Kungiem uzvarējušais Edmunds Jansons atzina, ka tas atgrieza intrigu spēlē tiem, kuri pēc pirmajām divām dienām neiekļuva TOP 30, lai turpinātu cīņu Latvijas čempionāta ieskaitē. Dāmām Vanaga kausa izcīņā uzvarēja Anna Marksa. 

Īpašu atzinību izpelnījās Katrīna Bulkovska - 10 gadu vecā golfere kļuva par jaunāko Latvijas čempionātu dalībnieci, kura ne tikai godam nospēlēja visas trīs dienas līdzvērtīgi cīnoties ar daudz pieredzējušākām golferēm, bet pēdējā dienā nospēlēja atbilstoši savam handikapam un tikai lielāka HCP dēļ Vanaga kausa izcīņā ieguva otro vietu ar tādu pašu neto rezultātu kā Marksa. 

Pēc rezultātiem Latvijas čempionātā noteiks arī izlases sastāvu dalībai pasaules amatieru čempionātā un Eiropas čempionāta sākuma līmeņa jeb "Team Shield" turnīrā. 

Pasaules čempionātā teorētiski būtu jāspēlē Švankai, Jučmanei un Forstmanei, diemžēl, sagaidāms, ka dzīves realitāte ieviesīs savas korekcijas. Praktiski nav cerību sagaidīt, ka augusta beigās Latvijas izlases sastāvā Īrijā varētu iekļauties abas ASV universitāšu studentes Švanka un Forstmane, kam jārēķinās ar augstskolu komandu interesēm. Tādējādi visticamāk, ka komandā kopā ar Jučmani būs Anna Marksa un Katrīna Gustafssone, kuras svētdien finišēja 4. un 5.vietā.

Kungiem cerību uz spēlēšanu pasaules čempionātā īsti nav tādēļ, ka Latvija arvien ir gaidīšanas listē bez īpašām izredzēm tikt dalībnieku vidū. Savukārt "Team Shield" turnīrā nolikums paredz sastāvā iekļaut divus pieaugušos un divus junioru vecuma golferus. Krištopans un Keņins vēl ir pārdomās, vai piedāvājumu pieņemt, jo konkurēt ar gados krietni jaunākiem pretiniekiem nav vienkāršs uzdevums. Iespējams, pozitīvu lēmumu varētu veicināt "Team Shield" nolikums, kas turnīra lielāko daļu paredz aizvadīt match-play formātā. 

Pēdējās izmaiņas , 01.07.2018.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē