Arhīvs
19. Aprîlis, 2024. Vēsma, Fanija
Pāru kaujas
rezultâti

Akceptē krasas izmaiņas Noteikumos

R&A un USGA šonedēļ kopīgi informēja par izmaiņām Noteikumos, kas stāsies spēkā 2019.gada 1.janvārī. Jau iepriekš tika solītas krasas izmaiņas, kas lielākoties arī īstenotas, tomēr dažos punktos netiks ieviestas. Būtiski atcerēties, ka tie nebūs Noteikumi šai sezonai, un stāsies spēkā tikai nākamgad.

Noteikumu skaits samazināts no 34 uz 24 un tie rakstīti vienkāršākā valodā. Turklāt Noteikumi būs trijos atšķirīgos izdevumos - saīsinātā versijā Spēlētāja rokasgrāmatā, kas lielākoties arī tiks izmantota ikdienas jautājumu risināšanai. Golfa Noteikumi būs pilns izdevums, bet Oficiālais ceļvedis Golfa noteikumos aizstās pašreizējo Nolēmumu grāmatu un būs apmēram tikai trešdaļas sava priekšteča biezumā. 

Jau iepriekš tika vēstīts, ka bumbiņas meklēšanai atvēlētais laiks saruks līdz trim minūtēm, tiks likvidēts sods par nejaušu bumbiņas izkustināšanu uz grīna vai meklēšanā, kā arī stāsies spēkā vairāki atvieglojumi šķēršļos, tostarp atļaujot aizvākt brīvos kavēkļus un pieskarties zemei. Gan uz grīniem, gan bunkuros drīkstēs labot kurpju dzelkšņu atstātās pēdas.

Būtisks jauninājums ir iespēja ieviest vietējo noteikumu, kas ļaus spēli turpināt arī pēc bumbiņas pazaudēšanas vai izsišanas autā, nezaudējot distanci. Ar divu sitienu sodu bumbiņu drīkstēs nomest pazušanas vietas vai auta tuvumā. Tiesa, šis vietējais noteikums nav paredzēts augstākā līmeņa sacensībām.

Par dubultsitienu, kad nūja vēzienā pa bumbiņu trāpa divas reizes, rezultātā būs jāskaita viens, nevis divi sitieni. 

No iepriekš plānotajām izmaiņām nav ieviestas sekojošas - bumbiņu nedrīkstēs nomest no spēlētāja brīvi izvēlēta augstuma, bet gan tā būs jānomet no ceļgala augstuma, lai saglabātu zināmu bumbiņas apstāšanās vietas nejaušības momentu. Tāpat atmesta doma atvieglinājuma mērījumos izmantot noteiktu 20 collu vai 80 collu attālumu, saglabājot līdzšinējo kārtību, ka mērījumos izmanto vienu vai divus nūjas garumus. Tiesa, puteri šim nolūkam izmantot nebūs ļauts.

Taču vienā būtiskā nosacījumā Noteikumu rakstītāji nepiekāpās. Daudzi golferi piedāvāja ieviest atvieglinājumu, ja bumbiņa uz fērveja nonāk izsistas velēnas vietā. Taču Noteikumu izmaiņu autori uzsver, ka tā būtu principiāla atkāpe no golfa pamatiem, kas paredz spēlēt laukumā, kāds tas ir, un spēlēt bumbiņu tās atrašanās vietā. 

Visa gada laikā R&A un USGA gatavos materiālus jauno Noteikumu skaidrošanai. Daļa jaunievedumu jau ir skaidroti ŠEIT.

Plašāku ieskatu gaidāmajās Noteikumu izmaiņās golfs.lv publicēja jau IEPRIEKŠ.

Pēdējās izmaiņas , 14.03.2018.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē