Arhīvs
29. Marts, 2024. Aldonis, Agija, Ranta, Gudrūna
Pāru kaujas
rezultâti

No sarežģītā uz vienkāršo

Vai ir iespējams sarežģītos golfa noteikumus padarīt vienkāršākus, lai spēlē nebūtu vajadzīgas vairākas grāmatas, un varētu vienkāršāk atrast pareizu risinājumu? Apņēmīgi noskaņota ir ASV Golfa asociācijas (USGA) darba grupa, kas cer nākamgad iepazīstināt ar jaunu noteikumu variantu, kas kļūtu par diskusiju un komentāru objektu. 

USGA Noteikumu direktors Thomas Pagel nenoliedz, ka visi grib noteikumus pēc iespējas vienkāršākus, taču tajā pašā laikā spēlē jāsaglabā gan tradīciju gars, gan jārēķinās, ka viena izmaiņa ietekmē lietu kārtību uzreiz vairākos citos noteikumu punktos. 

"Mazā baltā bumbiņa laukumā var doties jebkur, un noteikumiem jāparedz iespēja risināt katru šādu situāciju," ziņu aģentūrai AP teica Pagel. "Taču jautājums ir, kā mēs varētu modernizēt noteikumus, lai tie būtu vieglāk saprotami un pielietojami, kā arī tajā pašā laikā golferi vismaz zinātu to pamatus."

Darba grupa gatavo vienkāršotu noteikumu pirmo projektu, kas plašai publiskai izvērtēšanai varētu tikt nodots nākamgad. Tiesa, oficiālas izmaiņas modernizētu noteikumu izskatā varētu tikt ieviestas pēc krietni ilgāka laikaposma.

Atsaucīgi noteikumu vienkāršošanas iespēju novērtēja tūres profesionāļi. Piemēram Jordan Spieth atzina, ka junioru vecumā ne reizi neatvēra noteikumu grāmatiņu, kam bija jāatrodas viņa golfa somā. Savukārt Dustin Johnson, kurš 2010.gadā cerības uz uzvaru PGA čempionātā zaudēja pēc pieskaršanās ar nūju smiltīm, kas izrādījās bunkurs, sprieda, ka USGA sūtītās noteikumu grāmatiņas diez vai kāds izņem no aploksnes, kas taisnā ceļā nonāk papīrgrozā.

"Ir tik daudz bezjēdzīgu noteikumu, viņi varētu izveidot daudz vienkāršākus un labākus," sprieda Johnson.

Savukāt Pagel atgādināja, cik piņķerīga padarīšana ir izmaiņas golfa noteikumos, turklāt jāņem vērā, ka pastāv arī noteikumus skaidrojošais izdevums "Decisons on the Rules of Golf", kas aptver 1200 situāciju. USGA darba grupa strādā jau piecus gadus un, pēc Pagel teiktā, neko vēl nav atrisinājusi. Viņš tomēr paļaujas, ka izdosies panākt noteikumos vienkāršāku valodu un pasniegšanas veidu, tajā pašā laikā saglabājot spēlē visus izaicinājumus.

Pirmie golfa noteikumi parādījās 1744.gadā, R&A pirmo izdevumu izveidoja 1899.gadā, bet pirmais kopīgais R&A un USGA noteikumu kopums nāca klajā 1952.gadā. Iespējams, ka vienkāršotie noteikumi stāsies spēkā kaut kad proporcionāli attālā laikaposmā.

Pēdējās izmaiņas , 31.08.2016.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē