Arhīvs
29. Marts, 2024. Aldonis, Agija, Ranta, Gudrūna
Pāru kaujas
rezultâti

R&A par spēles tempu

Golfa jumtorganizācija R&A laidusi klajā vadlīnijas spēles tempa jautājumā, kas ir aktuāls praktiski visur, kur tiek spēlēts golfs. R&A publikācijā nav vienas absolūtās patiesības un stingru instrukciju, taču uzskaitīti dažādi aspekti, kas var palīdzēt raitākai spēles gaitai un līdz ar to arī veicināt spēlētāju gandarījumu par lieki nešķiestu laiku.

Pārskats izveidots gana plašs, tādēļ detalizēti to var izpētīt R&A mājaslapā. Kā dažādi cēloņi lēnai spēlei ir uzskaitīta gan laukumu pārpildīšana, gan spēles paradumi un pārsteidzīga spēles formāta izvēle.

Vietējās sacensībās ieteikts biežāk izmantot formātus, kas neprasa golferim līdz galam izspēlēt visas bedrītes. Tātad biežāk spēlēt stableford un match-play formātā. Sava loma ir arī spēlētāju skaitam flaitā, un pie iespējas to var samazināt, ja iespējams izvairīties no četru golferu iekļaušanas. Savukārt shotgun formāts, sākot spēli vienlaicīgi no visām bedrītēm, varētu optimālāk noslogot laukumu. 

R&A arī iedrošina izmantot sistēmu "Esi gatavs - spēlē", nevis vienmēr skrupulozi spēlēt bumbiņu, kas ir vistālāk no bedrītes. Tas gan neattiecas uz match-play šajā formāta spēles taktikas īpatnību dēļ, taču formātos, kuru pamatā ir sitienu spēles principi, noteikumi aizliedz spēlēšanu ārpus kārtas tikai gadījumā, ja tas kādam nodrošina priekšrocību. 

Lai veicinātu ātrāku spēli, R&A mudina neatstāt spēlēšanu pašplūsmā, bet laukumos nodrošināt draudzīgu pārraudzību, kas atgādinātu spēles paātrināšanas iespējas. Vienlaicīgi arī juniori jau laicīgi būtu izglītojami par liekas kavēšanās nepieļaušanu. R&A atgādina, ka, spēlējot flaitā četratā, pietiek katram spēlētājam uz sitienu ietaupīt piecas sekundes, lai raunda izspēlei nepieciešamais laiks saruktu gandrīz par pusstundu.

Kā vēl vienu iespēju R&A iesaka deviņu bedrīšu turnīrus pilnvērtīgu sacensību statusā gan handikapa uzturēšanai, gan priekam no spēles. Savukārt laukumu pārvaldītājiem rosina atcerēties, ka statistiski vidējais golferis labākajā gadījumā spēlē bugiju golfu, un attiecīgi būtu pielāgojami arī laukuma izaicinājumi. 

Savukārt katram spēlētājam R&A iesaka labi zināmas lietas, kas laukumā spēles karstumā nereti aizmirstas. Tātad, golfa ratiņus novietot pozīcijā, lai pēc sitiena raiti virzītos tālāk, neaizpildīt rezultātu kartītes uz/pie grīna, bažās par pazaudētu bumbiņu vienmēr spēlēt provizorisko bumbiņu, visiem flaitā spēlējošajiem golferiem rūpīgi vērot ikvienu bumbiņu pēc katra sitiena, kā arī izvleēties piemērotāku formātu neformālām spēlēm.

Pirms spēles tempa vadlīniju izstrādāšanas, R&A veica plašu aptauju, no 2014. līdz 2015.gadam aptaujājot golferus 122 valstīs un iegūstot vairāk nekā 56 000 viedokļu. Vairāk nekā puse aptaujāto atzina, ka gūtu lielāku baudījumu no golfa, ja spēle prasītu mazāk laika. 

Pēdējās izmaiņas , 18.05.2016.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē