Arhīvs
20. Aprîlis, 2024. Mirta, Ziedīte, Amula
Pāru kaujas
rezultâti

Gulbe par ātrāku spēli

Ilgāku laiku nekas nav ticis vēstīts par Natālijas Gulbes gaitām LPGA, kur viņa nule kā lielāku vērību iemantojusi ar komentāru par lēnas spēles izskaušanu. Lai gan viņas skatījums vairāk vērsts uz profesionāļu vidi, noderīgas atziņas var gūt arī amatieri.

Lēnu spēli Gulbe uzskata par epidēmiju, kas izplatījusies tūrē, kļūstot par viņai visnetīkamāko lietu. Gulbe LPGA ir jau 16. sezonu un sevi uzskata par ātri spēlējošu golferi. Pērn pēc kata pārvarēšanas turnīrā Bahamu salās Gulbe flaitā spēlējusi viena pati, un 14. bedrīti sasniegusi divās stundās, tādēļ bijusi spiesta gaidīt, kamēr darbu pabeigs pļāvēji.

Gulbe uzskaita vairākus faktorus, kas nepatīkami ietekmējuši profesionāļu spēles tempu. Pirmkārt, laukumi ir kļuvuši garāki un sarežģītāki, kā arī daudzos kūrortu laukumos ir garš ceļš no grīna uz nākamo tee.

Taču lielākās problēmas Gulbe saskata pašos spēlētājos. Daudziem profesionāļiem mūsdienās savus padomus sniedz svinga treneris, fiziskās sagatavotības treneris un psihologs, turklāt spēlētājiem māca pirmssitiena rutīnā ieviest lēnus un meditatīvus elementus. Tas palīdz padarīt visus sitienus vienādākus neatkarīgi no psiholoģiskā spiediena, taču daudziem pirmssitiena rutīna kļūst pārāk gara, un gadījumā, ja kaut kas nojūk, un to sāk no jauna, situācija kļūst citiem apgrūtinoša.

Gulbe rosina lēniem golferiem pārskatīt savu pirmssitiena rutīnu un atgādina, ka tas var arī palīdzēt uzlabot spēli, kā to spējis Sergio Garcia. Savukārt Pro-Am turnīru dalībniekiem Gulbe atgādina, ka viņu neuztrauc spēles partneru slikti sitieni, bet gan nesamērīgi ilga gatavošanās tiem, jo lēna spēles gaita ikvienam var izbojāt dienu.

Vēl viens būtisks faktors ir kediju arvien intensīvāka komunikācija ar spēlētājiem. Kedijs nereti koriģē spēlētāja nostāšanās pozīciju, un Gulbe atzīst, ka šajā elementā arī pati nav bez grēka, lai gan paspēj iekļauties laika limitā. Viņai nebūtu iebildumu, ja tūrē kedijiem aizliegtu koriģēt spēlētāja pozīciju.

Pērnajā sezonā LPGA kopumā četras reizes piesprieda divu sitienu sodu par lēnu spēli, bet ASV PGA tūrē šādu gadījumu vispār nebija. Gulbe aicina tūrē biežāk piespriest soda sitienus un kā piemēru nosauc gadījumu ar Jordan Spieth, kuru Eiropas tūres posmā par 40 sekunžu gatavošanos ripinājumam "uzlika uz pulksteņa", un nākamais sods viņam būtu 2800 dolāru apmērā.

Taču Gulbe nešaubās, ka divi soda sitieni šādā līmenī būtu nesalīdzināmi efektīvāka sankcija nekā trīs tūkstošu dolāru maksāšana. Vēl viens efektīvs sods, pēc viņas domām, būtu par lēnu spēli sodīto spēlētāju saraksta izvietošana uz paziņojumu dēļa sacensību laukumu ģērbtuvēs, jo šādā listē diez vai kāds gribētu nonākt.

Iespējams, asāku vēršanos pret lēnajiem divplākšņiem veicinās arī televīziju interese stingrāk ievērot plānoto laika grafiku.

Pēdējās izmaiņas , 10.02.2016.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē