Arhīvs
26. Aprîlis, 2024. Alīna, Sandris, Rūsiņš, Geraldine
Pāru kaujas
rezultâti

Gads ar olimpisku izaicinājumu

Pēc golfa sezonas noslēguma var nedaudz palūkoties atpakaļ un izvērtēt aizejošo gadu, kā arī mazliet piepacelt plīvuru nākamajiem plāniem, tādēļ golfs.lv aicināja savā skatījumā dalīties "Ozo Golf Club" direktoru Armandu Puči. Pašlaik Latvijā vēl vienīgā klasiskā 18 bedrīšu laukuma vadītājs aicina pienācīgi novērtēt Latvijas labāko spēlētāju pretendēšanu uz olimpisko startu Rio, kā arī ir pārliecināts par nepieciešamību akcentēt izglītības lomu jaunatnes sportā.

Lauras Jansones un Kristas Puisītes cīņa par augstākām pozīcijām pasaules profesionāļu rangā bija jūtams akcents Latvijas golfa sezonas gaistotnē, uzsvēra Puče. Jo būtiskāk tādēļ, ka ne jau naturalizētas citu valstu spēlētājas, bet gan pašu mājās par nopietna līmeņa golferēm kļuvušās sportistes, kam jau vēlāk karjerā palīdzēja aiz okeāna spertie nākamie soļi, saglabā cerības nākamvasar pārstāvēt Latviju golfam zīmīgajā olimpiskajā notikumā Brazīlijā.

Tādēļ jo svarīgāk ir apzināties, ka pašreizējā lietu kārtība nebūt nav pašsaprotama, un abu profesionāļu sasniegto līmeni ir pienācīgi jānovērtē kā augstu un Latvijas golfam ekstraordināru, atgādināja Puče. Lauras un Kristas panākumi ir arī atgādinājums par ģimeņu lielo ieguldījumu un, pirmkārt, ne jau sportisko sasniegumu, bet savu bērnu veiksmīgas nākotnes labad. Tāpēc īpašam uzsvaram Latvijas golfa attīstībā vajadzētu būt uz iespēju ar labiem panākumiem nodrošināt jaunatnei teicamas izglītības iespēju, bet panākumi augsta līmeņa sportā kļūtu par pievienoto vērtību, ja to izdotos sasniegt.

Ja dažkārt pat Lauras un Kristas sasniegtais līmenis vienam otram šķiet ikdienišķs, tad iekļūšanu ASV augstskolu komandās ar golfa stipendiju mēdz uzskatīt par vēl vienkāršāk paveicamu lietu. Taču nevajadzētu sevi maldināt - ko tādu iespējams paveikt ne tikai ar milzu darbu un vispusīgu atbalstu, bet arī ar talantu un nesavtīgu pašatdevi izvēlētajā sporta veidā. Un būs aplam maldīgi iedomāties, ka ik gadu kāds jaunais Latvijas talants tā vienkārši tiks mācīties ar stipendiju Amerikas augstskolā, sacīja Puče.

Latvijas golfa infrastruktūras attīstības kontekstā Puče cerīgi raugās uz nākamo gadu, taču paskaidroja, ka Latvijas situācija jūtami atšķiras no tuvākajiem kaimiņiem. Nesen atklāto jauno Pērnavas laukumu tā īpašnieks, veiksmīgs zviedru uzņēmējs, zināmā mērā Igaunijai uzdāvinājis, jo juties pateicību parādā par pretimnākšanu Latvijas kaimiņvalstī viņa sekmīgajai uzņēmējdarbībai pamatbiznesā. Latvijā ko tādu gaidīt nav pamata, gluži tāpat kā banku aktīvu iesaistīšanos pirms kāda laika golfa laukumu būves finansēšanā Lietuvā. Tagad baņķieri nedaudz uz dienvidiem var kost pirkstos par savu neapdomību, taču izstāties no spēles arī vairs nevar, lai neiedzīvotos katastrofiskā bilancē.

Par svarīgu nosacījumu golfa sabalansētai attīstībai Puče nosauca samērīgumu, un viens no tā izpausmes veidiem Latvijā ir aktīvie pļavu golfa laukumi, kas ap sevi pulcē un pamazām kuplina vietējās golfa kopienas. Ambīcijas ir svarīgas jebkurā attīstībā, tomēr to virzītājiem ir jāstāv ar kājām uz zemes, uzskata Puče. Viņš ir domājis par to, vai, piemēram, "Ozo" laukuma kluba mājai nevajadzētu būt vērienīgākai. Taču ienākumiem ir jāsedz izdevumus, tādēļ izmaiņas ir, bet pakāpeniskas, lai radikāli neizmainītu spēlētājiem izmaksas.

Sagaidāms, ka nākamajā sezonā pieaugs "Ozo" laukuma green fee - ne dramatiski, bet apmēram par padsmit procentiem, pastāstīja Puče. Toties golferu rīcībā jaunajā sezonā būs jauns sanitārais mezgls ar labierīcībām, tiesa, bez papildu dušas telpām. Ziemas darbos jau pārbūvēts arī 10. bedrītes tee, kas kļuvis vērienīgāks un nu jau līdzinās 1.bedrītes starta vietai. Veikti arī citi darbi, kas vitāli nepieciešami laukuma kvalitātes uzturēšanai, bet nav acīs krītoši.

Piemēram, kvalitatīvs žogs sargā golfa laukumu no jaunās paaudzes pilsētas zvēriem - mežacūkām, kuru viesošanās golfa laukumā varētu izraisīt katastrofālas un ilgi dziedējamas sekas. Arī ezera krasta līnija ir patīkama acs piesiešanai un nodrošina spēlē papildu adrenalīna porciju, bet tās nostiprināšana pret ūdens spēka ietekmi arī prasa nopietnu darbu.

Svarīga loma "Ozo" kluba nākotnē arī turpmāk būs sporta skolai, kam nav paredzēts kļūt par teju vai ģenētiskas sporta selekcijas laboratoriju. Galvenais skolas uzdevums būs veidot vispusīgas personības, lai nodrošinātu labas iespējas trenēties un attīstīt talantu ikvienam.

Tieši tādēļ Puče nav pārliecināts, ka Latvijā būtu nepieciešams strikti noteikt dažāda vecuma nacionālo izlašu robežas, jo spēlētāju nav tik daudz, lai kāds progresēt gribošs spēlētājs paliktu bez noderīgiem augsta līmeņa trenera padomiem. Arī Latvijas Golfa federācija (LGF) ir jumtorganizācija, bet pamata darbs notiek klubos un laukumos, kas ir izšķiroši golfa attīstībai, uzsvēra Puče. Savukārt klubiem un laukumiem ir iespēja sadarboties ar LGF, lai veiksmīgāk virzītu dažādus projektus, piemēram Latvijas Golfa dienu. Taču maldīgi būs gaidīt no LGF jau gatavu izšķirošu ieguldījumu, kas spētu radikāli mainīt situāciju.

Pēdējās izmaiņas , 15.12.2015.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē