Arhīvs
19. Aprîlis, 2024. Vēsma, Fanija
Pāru kaujas
rezultâti

Rio gatavi olimpiskajam golfam

Riodežaneiro olimpisko spēļu rīkotāji svētdien svinīgā pasākumā saņēma savā rīcībā golfa laukumu, kur senajā sporta veidā nākamvasar pēc 112 gadu pauzes pirmoreiz dalīs olimpiskās medaļas. Laukuma tapšanu iepriekš pavadīja dažādi strīdi, apliecinot, ka projektā ir ne tikai sportiskas intereses.

Rio mērs Eduardo Paes uzrunā vairākiem simtiem atklāšanas pasākuma dalībnieku aizstāvēja golfa laukuma nepieciešamību reprezentablajā Barra di Tijuca rajonā, kur būs lielākā daļa olimpisko objektu. Laukumu Paes nosauca par lielisku, taču vēlāk atzina, ka diez vai golfu Brazīlijā gaida spoža nākotne. Brazīlijas medijos jauna golfa laukuma būvēšanu iepriekš salīdzināja ar nepieciešamību pēc vēršu koridas arēnas Somijā.

Brazīlijā golfs nav populārs, taču olimpisko spēļu uzņemšanai noteiktas lietas ir jāizdara, atzina Paes. Par laukuma tapšanu Paes pateicās nekustamo īpašumu magnātam Pasquale Mauro, kurš olimpiskajam objektam iztērēja apmēram 15 miljonus eiro privātas naudas, taču ne gluži filantropisku ideju vadīts.

Ap trīs gadus būvēto laukumu top luksusa apartamenti, kas Mauro kā attīstītājam ļaus nepalikt zaudētājos. Pēc līdzīgas shēmas top arī olimpiskais ciemats ar 3600 augstas klases apartamentiem, kas pēc spēlēm tiks pārdoti. Savukārt golfa laukumam pēc vienošanās vismaz 20 gadu būs publisks statuss.

Amerikāņa Gil Hanse projektēto olimpisko laukumu sāka būvēt ar pus gada kavēšanos, un sākumā arhitekts sūdzējās, ka nesaņem atlīdzību un solīja no projekta izstāties, bet tā vis nenotika. Bija arī tiesāšanās ar vides aktīvistiem un strīdi par zemes piederību, kas vēl jo vairāk ir saprotams, uzzinot, ka laukums uzbūvēts vienā no visdārgākajiem Rio rietumu apgabaliem.

Rio apkārtnē ir divi privāti golfa laukumi, un bijušais Brazīlijas olimpiskās komitejas loceklis Alberto Murray Neto uzskata, ka pilsēta mierīgi varēja iztikt bez vēl viena laukuma, kura būvi pavadīja daudz strīdu. Par daudz mazāku summu olimpiskajam turnīram varēja pielāgot "Itanhanga Golf Club", taču noteicošas izrādījās nekustamo īpašumu tirgotāju intereses, piebilda Neto.

Paes atzina, ka laukuma būvei buldozeri pastrādāja arī dabas liegumā, taču mērs uzsvēra, ka lielākā daļa zemes iepriekš bija pamesti smilšu karjeri. Brazīlijā Rio spēļu rīkošanai paredzēts iztērēt apmēram 10 miljardus dolāru, taču smaga ekonomikas recesija organizatoriem liek savikt jostas.

Optimistiskāk noskaņots ir Rio spēļu rīcības komitejas vadītājs Carlos Nuzman, kurš jauna golfa laukuma tapšanā saskata iespēju golfam iegūt popularitāti sporta veidam jaunā reģionā.

Pēdējās izmaiņas , 23.11.2015.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē