Arhīvs
25. Aprîlis, 2024. Līksma, Bārbala, Marks, Markus
Pāru kaujas
rezultâti

Pēc sešiem gadiem ASV

ASV golferes svētdien Vācijā triumfēja Solheim kausa izcīņā, lai gan pirms individuālajām divcīņām mačā pret Eiropu gandrīz jau bija zaudējušas visas cerības. Turklāt dienas sākumā bija amerikānietēm nelabvēlīgs pavērsiens, kas teju aizēnoja visas pārējās turnīra norises, raisot diskusiju par golfa noteikumu burtu un būtību, kā arī par sacensību sportisko garu un ētiku.

Amerikānietes Solheim kausu izcīnīja ar minimālo pus punkta pārsvaru 14,5:13,5 un trofeju ieguva pirmoreiz kopš 2009.gada. "St Leon-Rot Golf Club" laukumā ASV komanda pirms individuālajām divcīņām bija zaudētājos ar 6:10, kas nozīmēja, ka Eiropa paturēs kausu, ja vien spēs izcīnīt vēl četrus no 12 atlikušajiem punktiem.

Taču notikumi izvērtās savādāk, un asus komentārus vēl pirms mača beigām izteica abu komandu kapteines. Nesaskaņu cēlonis bija svētdien no rīta pabeigtais fourball mačs, kurā Suzann Pettersen un Charley Hull ar 2up pieveica amerikānietes Brittany Lincicome un Alison Lee.

Uz 17.grīna Lee netrāpīja bērdija putu, pēc kura bumbiņa palika nepilnu pus metru aiz bedrītes. Eiropietes gar grīna malu devās prom, bet Lee pacēla bumbiņu, uzskatot, ka viņai tā vairs nav jāspēlē, jo pretinieces uzskata par pašsaprotamu, ka šo īso ripinājumu noteikti trāpīs.

Te nu izrādījās, ka Eiropas pāris nav atdevis pretiniecēm putu, un arī pieaicinātais tiesnesis atzina, ka viņam nav pamata uzskatīt sitienu par atdotu. Noteikumu skaidrojumos gan ir punkts, kas paredz iespēju bez soda nolikt bumbiņu atpakaļ un ripināt, ja pretinieka maldinoša vēstījuma dēļ spēlētājs kļūmīgi sapratis, ka sitiens tiek atdots. Taču tiesnesis sacīja, ka šāda vēstījuma nav bijis.

Raisījās arī diskusijas par to, kas ir vēstījums (statement). Vai tas noteikti ir jāizsaka vārdos, vai arī cita rīcība var tikt saprasta kā sitiena atdošana pretiniekam? Viedokļi bija atšķirīgi, taču Eiropas komandā uzsvēra, ka amerikānietēm neviens neteica par sitiena atdošanu. Savukārt bumbiņu pacēlusī Lee bija gatava zvērēt, ka dzidrējusi uz grīna atziņu, ka "viss ir kārtībā", tiesa, nevarēja apgalvot, ka to teica pretinieces.

Pēc tiesneša lēmuma, rezultāts bija nevis neizšķirts bedrītē, bet gan uzvara eiropietēm, kas viņām deva 1up mačā. Sekoja arī punkts nākamajā bedrītē un Pettersen/Hull savu maču bija vinnējušas.

Vārdu apmaiņā iesaistījās arī kapteines. Eiropas kapteine Carin Koch uzsvēra, ka putu neviens nebija atdevis, un pirms mača sanāksmē īpaši uzvērts, ka sitiena atdošana pretiniecēm jāpauž ļoti nepārprotami. Savukārt ASV komandas līdere Juli Inkster vainoja pretinieces nekoleģiālā attieksmē un sacīja, ka Eiropas komandā netika ievēroti noteikumi padomu došanā spēlētājām laukumā.

Taču visa lielā jezga nepatraucēja ASV komandai aizvadīt spožu mača turpinājumu, lai gan turnīra izskaņā iepriekšējie konflikti no svētku noskaņas kaut ko neatgriezeniski izdzēsa.

Solheim kausa REZULTĀTI

Pēdējās izmaiņas , 20.09.2015.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē