Arhīvs
25. Aprîlis, 2024. Līksma, Bārbala, Marks, Markus
Pāru kaujas
rezultâti

RGS par Junioru čempionātu

Rīgas Golfa skolas vadītāja Santa Puče pauda savu viedokli par Latvijas Atklāto junioru čempionātu 2015, kurā sniedz atbildi jauno golferu vecākiem un LGF prezidentam Vilim Krištopanam. Tālāk citēts vēstules teksts:

Vispirms es vēlos pateikties tiem, kas pielika visas pūles, lai Latvijas Junioru čempionāts šogad būtu izdevies un tie būtu patiesi golfa svētki mūsu jaunajiem golferiem. Prieka, smieklu un saules bija daudz. Diemžēl, svētki nebija visiem spēlētājiem.

2015.gada 23.aprīlī es saņēmu Junioru čempionāta grupu sadalījumu projektu, kas redzams šeit

Atšķirībā no pēdējo gadu ierastās (un gadiem pārbaudītās!) prakses dalīt vecumus ik pa 2 gadiem, šī gada piedāvājumā tika ieteikts ieviest U15 un U18 vecuma grupas, pilnīgi atsakoties no U14 un U16 vecuma grupām. Tas nozīmēja 3 gadu diapazonu katrai vecuma grupai, kas protams bija liela kļūda, ņemot vērā pusaudžu attīstību un fiziskā un emocionālā brieduma atšķirības šiem vecumiem.

Savā atbildes e-pastā tajā pašā dienā, 23.aprīlī, es norādīju, ka nepiekrītu šim variantam un ir jāpieturas pie jau esošās sistēmas - dalījuma vecuma grupās ik pa 2 gadiem. Pie tam, nolikuma projektā U12 vecuma grupa spēlē no sarkanajām izsitiena vietām, kamēr nākamā -U15 vecuma grupa-jau no dzeltenajām un 3 dienas pa 18 bedrītēm. Norādīju, ka šajā gadījumā pietrūkst dabiska un pakāpeniska pāreja distances un bedrīšu skaita ziņā, un noteikti jābūt U14 grupai, kura spēlē no zilajām izsitiena vietām. 

Tādējādi, LGF prezidenta V.Krištopana publiskais apgalvojums paziņojumā www.golfs.lv, ka Rīgas golfa skolai par nolikumu šogad nebija iebildumu, ir meli.

Kad LGF sacensību un HCP komitejas (A.Nesaule, K.Eniņš, K.Lūsis) sagatavotais nolikums tika publiskots, tad tajā grupu sadalījums atšķirībā no iepriekšējiem gadiem bija mainīts, nosakot U10 (2005 un jaunāki), U12 (2003-2004), U15 (2000-2002), U18 (1997-1999) un vēl klāt pievienota U21 (1994-1996) vecuma grupa. Tā kā visvairāk šajā nolikumā atškirībā no iepriekšējiem gadiem tika ietekmētas U15 un U18 vecuma grupas, tad ieteicu jaunajiem golferiem, īpaši 12 gadus vecajiem golferiem, kas dzimuši 2002.gadā, un viņu vecākiem nopietni apsvērt iespēju vai šādu slodzi (3 dienas, 18 bedrītes katru dienu no dzeltenajām izsitiena vietām) viņi varēs izturēt un pieteikties sacensībām tikai rūpīgi izsverot savu varēšanu.

Interesantākās lietas tomēr sākās pašā junioru čempionāta priekšavakarā (1 nedēļu pirms sacensību sākuma), kad saņēmu satrauktu vecāku un bērnu zvanus. Izrādās pēc reģistrēšanās čempionātam, bija U10 vecuma grupai atbilstoši bērni (2005.dz.g.), kas tika iekļauti U12 vecuma grupā; U12 vecuma grupai atbilstoši bērni (2003.dz.g.), kas tika iekļauti U15 vecuma grupā, U15 vecuma grupai atbilstoši bērni (2000.dz.g.), kas iekļauti U18 vecuma grupā, un U18 vecumam atbilstoši bērni, kas dzimuši 1997.gadā, bet iekļauti U21 vecuma grupā. 

Izrādās, ka nolikumā ticis iekļauts vēl viens punkts, kas nekur iepriekš apspriestajos projektos neparādās - proti, spēlētāja vecums tiek ņemts vērā uz sacensību pirmo dienu - 13.jūliju! Ko tas nozīmē piemēram līdz 2003.gada 12.jūlijam dzimušam audzēknim? Spēlētājs, kuram sezonas iesākumā vēl 11 gadi un kuram būtu visa sezona jāspēlē no sarkanajām izsitiena vietām U12 vecuma grupā, pēkšņi tiek pievienots U15 vecuma grupai un viņam jāspēlē no dzeltenajām izsitiena vietām! Deviņgadīgam bērnam, kas sezonā spēlējis no pietuvinātajām izsitienu vietām, pēkšņi tiek teikts - tev jāspēlē no sarkanajām izsitienu vietām, jo ... tava dzimšanas diena ir līdz 13.jūlijam.

Varam jau teikt, ka apmierināto bija vairāk, nekā neapmierināto, un tā noteikti arī bija, bet uzmanīgam vērotājam sacensību dienās bija skaidrs, ka tieši 2002. un 2003.gada dzimušajiem jauniešiem un jaunietēm (dzimušajiem līdz 13.jūlijam, kuri piespiestā kārtā tika pievienoti U15 vecuma grupai) prieka acīs bija stipri maz. Fiziskā un emocionālā pārslodze bija stiprāka par viņu vēlmi startēt sezonas lielākajās sacensībās sekmīgi, vienam dalībniekam pat no pārslodzes noģībstot un neturpinot dalību sacensībās. Arī dažiem tuvākiem vai tālākiem ārzemju viesiem, pārsteigumu acīs par esošo situāciju nenolasīt nebija grūti.

Šī lēmuma rezultātā visās vecuma grupās tika ietekmēti 15-20 Rīgas golfa skolas audzēkņi un droši vien vēl vairāk skaitot jaunos golferus no visiem laukumiem. Teiksiet maz? Bet arī šiem jauniešiem ir sapņi startēt starp saviem vienaudžiem, cīnīties par uzvarām un, par visu vairāk, izbaudīt un gūt prieku no golfa spēles. 

Atvainojos visiem, kuriem šī gada čempionāts sagādāja ne tās patīkamākās emocijas. Acīmredzot federācija, tai skaitā arī es kā valdes locekle, neizdarījām tā, lai šis čempionāts būtu svētki visiem.

Īpaši atvainojos Latvijas U18 izlases dalībniekam Rūdolfam Ķellem un viņa ģimenei. Sacensībās visā pasaulē Rūdolfs šogad var piedalīties U18 vecuma grupā. Pēc uzrādītā rezultāta Latvijas junioru čempionātā, Rūdolfs būtu bijis U18 Latvijas junioru čempions, ar tiesībām pārstāvēt Latviju divos viņam nozīmīgos U18 turnīros Anglijā un ASV. 

“Diemžēl” ... Rūdolfa dzimšanas diena iekrīt jūnijā, tādēļ šogad U18 Latvijas izlases dalībniekam vicečempiona tituls U21 vecuma grupā.

Pēdējās izmaiņas , 20.07.2015.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē