Arhīvs
25. Aprîlis, 2024. Līksma, Bārbala, Marks, Markus
Pāru kaujas
rezultâti

Atklātā vēstule

Aizvadītais Latvijas junioru čempionāts raisījis jautājumus vairāku bērnu vecākiem, kuri savas pārdomas pauž atklātā vēstulē Latvijas golfa sabiedrībai ar mērķi veicināt domu apmaiņu, kas savukārt palīdzētu bērnu un jauniešu golfa attīstībā. Tālāk citēts vēstules teksts:

Bērni  bez golfa izaugs, bet vai golfam būs izaugsme bez bērniem?

Tikko noslēdzies Latvijas  junioru golfa čempionāts, kuru boikotēja divi bērni - ar vecāku ziņu un atbalstu.

Sagatavošanās process čempionātam un pārsteigums

Kad dažas dienas pirms čempionāta atkārtoti  iepazināmies ar sacensību  nolikumu, konstatējām, ka tajā notikušas būtiskas izmaiņas - vecuma grupas sacensībās vairs nebija sadalītas, kā katru gadu, ņemot vērā bērna vecumu uz tekošā gada 1. janvāri, bet gan bērna vecumu sacensību dienā.

Mūsu bērniem tas nozīmēja PAVISAM CITU sacensību formātu. Nevis spēlēt kopā ar vienaudžiem piektklasniekiem, bet gan sacensties ar tiem, kuriem ir jau piecpadsmit, nevis spēlēt no sarkanajām, bet no pieaugušo vīriešu izsitienu vietām. Nevis deviņas bedrītes, bet trīs dienas pa astoņpadsmit.

Situāciju devāmies skaidrot uz LGF, kur jutāmies kā ar aukstu ūdeni aplieti un saņēmām piedāvājumu mūsu bērniem spēlēt ar viņu vecumu grupu - tikai bez balvām un iekļūšanas sacensību reitingā. Tā sakot - reveranss vecākiem. Taču tas nebija mūsu gājiena mērķis, vēlējāmies saprast pamatojumu šim jaunajam dalījumam. Saprotamu, loģisku izskaidrojumu nesaņēmām. Mūsu redzējums atšķīrās no federācijas.

Bērnu fizioloģiskie procesi , slodzes un piesaiste golfam 

Viens no kritiskākajiem, ar fizioloģiskajiem un psiholoģiski pretrunīgajiem, emocionāli nestabilajiem  procesiem bērnu dzīvē ir pubertāte. Vecums, kura laikā bērni lēnām top par pieaugušajiem.

Tādēļ tieši vecuma posmā no 11- 15 gadiem bērnu fiziskās spējas var būt gandrīz nesamērojamas. (10 un 11 gadus uzskata par pirmspubertātes vecumu, 12- 15 gadus - par pubertāti.) Tā 12 gadīgs zēns/ meitene vēl var būt ļoti bērnišķīgs un 15 gadīgs var būt jau pilnībā nobriedis pusaudzis ar attīstītu muskulatūru un  visām sekundārajām dzimumpazīmēm.

Visticamāk, tieši tāpēc  gan Eiropas, gan ASV golfa profesionāļi ir noteikuši šādu bērnu  sadalījumu vecuma grupās:

*9 - 10 g.

*11 - 12 g.

*13 - 14 g.

*15 - 16 g.

*17 - 18 g.

Tas ir darīts ar nolūku, lai: 

- veicinātu samērojamu sacensības garu (ar samērojamību šeit domājam tieši fiziskās un psihoemocionālās brieduma spējas)

- veicinātu jauniešos sportisko azartu (kurš, mūsuprāt,  iespējams, tikai tad, ja ikviens dalībnieks saredz iespējas godīgā konkurencē cīnīties, nevis jau iepriekš saprot nolemtību, jo uzvarēt nav iespējams)

Latvijas Golfa Federācijas Prezidenta teiktais par pasaules klases sportistiem, kā Woods, McIlroy , kuri piedalījušies sacensībās ar vecākiem golferiem, iespējams, nav īsti attiecināms uz Latvijas situāciju.

Mūsuprāt, Latvijas golfam ir VAJADZĪGI jaunie sportisti, kuri ne tikai iemīļos šo sporta veidu, bet arī  nākotnē piepulcēsies golfa elitei un godam pārstāvēs Latviju golfa pasaulē.

Aicinājums vecākiem

Mēs vēlamies lai mūsu bērni spēlē golfu, mēs vēlamies lai golfs būtu ne tikai godīga spēle, bet sporta veids, kurā valda arī augsti ētiskie standarti.

Ikvienam sportistam, bet jo īpaši bērnam un jaunietim ir svarīgas pozitīvas emocijas , kas ceļ sportisko garu un vairo pašapziņu.

Mūsuprāt, notikušais haoss ar vecumu grupu maiņu mulsināja ne tikai vecākus, bet arī bērnus un jauniešus.

Tikai veidojot nopietnu attieksmi ne tikai pret jaunajiem sportistiem , bet ari pašiem pret sevi, mēs varam panākt bērnu un jauniešu noturīgu un pieaugošu interesi par golfu.

Var jau būt, ka šīs ir tikai 5 bērnu vecāku pārdomas.  Taču, ja arī Jūs, kā jaunā sportista vecāks, esat aizdomājies par šiem jautājumiem vai Jums ir idejas, kā palīdzēt mūsu bērnu/ jauniešu golfa attīstībā, aicinām izteikt savu viedokli elektroniski uz e-pastu:  linlinriga@gmail.com

Iveta un Uldis Ķelle, Linda un Andris Asars-Asarovskis

Informācija par bērnu FIZIOLOĢIJU

Pēdējās izmaiņas , 17.07.2015.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē