Arhīvs
29. Marts, 2024. Aldonis, Agija, Ranta, Gudrūna
Pāru kaujas
rezultâti

Eiropā arvien pieticīgāk

Kopš 2010.gada golferu skaits Eiropā arvien dilst, un nule kā publicētajā KPMG pētījumā par 2014.gadu kā pozitīva izcelta tendence, ka sarukuma temps ir mazinājies. Statistikas apskatā iekļauta arī Latvija, taču tāpat kā vairākas citas golfa jaunattīstības valstis varam tikt pamanīti tikai ar procentu rādītājiem, nevis absolūtiem skaitļiem.

Pērngad Eiropa zaudēja 77 000 golferu jeb 1,8% kopskaita, tostarp ar mīnusa zīmi ir teju visi lielākie golfa tirgi, arī Anglija, Francija, Skotija, Nīderlande un Somija. Ar nelielu plusa zīmi izcēlās tikai Beļģija un Šveice.

Procentos ar spožiem rādītājiem izceļas tādas golfa jaunās valstis kā Grieķija un Polija, taču attiecīgi 17,5% un 8,2% pieaugums absolūtos skaitļos nozīmē dažus simtus golferu. Apskatā kā nostabilizējusies Austrumeiropas golfa līdere izcelta Čehija, kur spēlētāju skaits kopš 2007.gada ir dubultojies un pārsniedzis 50 000 golferu.

Savukārt junioru skaits Eiropas golfā pērn saruka gandrīz par desmito daļu jeb vairāk nekā 25 000 jauno spēlētāju. Nepiepildījās cerības arī par sieviešu īpatsvara kāpumu. Vīriešu īpatsvars golfā pakāpās līdz divām trešdaļām kopskaita, dāmas veido spēlētāju ceturto daļu, bet juniori - gandrīz desmito daļu. Apskatā ir iekļauti nacionālo federāciju un golfa industrijas avotu dati par reģistrēto spēlētāju skaitu.

Kopumā Centrālās un Austrumeiropas valstīs golferu skaits turpina pieaugt, taču kāpuma tempi ir kritušies. Baltijas valstīs lomu sadalījums nav mainījies - Latvija un Lietuva arvien pieskaitīta jaundzimušo golfa valstu kategorijai gan pēc golfa pieprasījuma, gan piedāvājuma, bet Igaunija abos rādītājos ir izaugsmes valstu grupā kopā ar lielāko daļu kontinentālās Eiropas.

Robežšķirtne starp autiņos esošām un izaugsmes valstīm ir viens golfa laukums uz 300 000 iedzīvotājiem golfa piedāvājumā un 0,2% valsts iedzīvotāju dalība spēles pieprasījuma sadaļā. Tātad Latvijai līdz nākamajam līmenim golfa pieprasījumā pašreizējais reģistrēto spēlētāju skaits ir jāčetrkāršo.

Toties Latvija pēc vidējā golferu skaita uz vienu laukumu ir priekšā gan Igaunijai, gan Lietuvai. Te gan jāņem vērā, ka KPMG aprēķinos Latvijai pērn tika uzskaitīti tikai divi laukumi.

Arvien tuvu līderiem Latvija ir pēc junioru īpatsvara golfā, sasniedzot 23% rādītāju. Tiesa, arī šajā rādītājā līderes ir valstis, kur spēlētāju kopskaits būtisku pienesumu Eiropas skaitļiem nenodrošina, bet lielvalstīm labākie rādītāji ir mazos procentu padsmitos.

Kā cerīgs apskatā nosaukts fakts, ka laukumu skaits pērn vairs nav sarucis. Vēl viena pozitīva tendence ir izspēlēto raundu skaita pieaugums, un pētījuma autori uzskata, ka tas varētu būt saistīts ar nereģistrēto golferu aktivitātes kāpumu Lielbritānijā un Īrijā.

Sarakstā, kur iekļautas Eiropā golfā atpazīstamas valstis, Latvija ar tūkstoti spēlētāju ir tuvu pašām tabulas beigām, apsteidzot tikai Bulgāriju, Serbiju un Lietuvu. KPMG nesteidz golfam Eiropā prognozēt spožu izaugsmi, ņemot vērā spēlei nepieciešamo laiku un konkurējošas brīvā laika pavadīšanas iespējas. Lai gan dažādas organizācijas ir centušās popularizēt golfu, šīs rīcības efekts statistikā neatspoguļojas. KPMG iesaka vairāk izmantot gan sociālos medijus un moderno tehnoloģiju iespējas spēles statistikas operatīvai atainošanai, gan atgādināt par golfu kā brīvdabas nodarbi ar lieliskām iespējām iemantot jaunus draugus.

KPMG GOLFA APSKATS

Pēdējās izmaiņas , 21.05.2015.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē