Arhīvs
25. Aprîlis, 2024. Līksma, Bārbala, Marks, Markus
Pāru kaujas
rezultâti

Pirmoreiz pilna laukumu bilance

Pēc četru gadu darba šonedēļ nāca klajā R&A pasūtināts pētījums, kurā pirmoreiz saskaitīti visi pasaules golfa laukumi un citstarp analizēti arī citi statistikas dati. Tādējādi kļuva zināms, ka 2014.gada izskaņā pasaulē 206 valstīs bija 34 011 golfa laukumi, tostarp gandrīz puse no tiem ir izvietoti ASV. 

Pētījumu veica ASV reģistrētais Nacionālais Golfa fonds, atvēlot tam 25 000 cilvēkstundu. Pēc pētījuma datiem, gan precīzāk būtu teikt, ka pasaulē ir 34 011 vietas, kur spēlē golfu, jo tiklab vienuviet var būt gan vairāku golfa laukumu komplekss, gan dažas bedrītes.

Tādēļ pētījumā ir arī norādīts kopējais pasaulē uzskaitīto bedrīšu skaits - 576 534 bedrītes, jeb teorētiski 32 030 laukumi, pārrēķinot uz 18 bedrītēm. Lai gan daļa golfa klubu ir privāti, kopumā 71% pasaules laukumu ikvienam ir pieejami spēlei.

Tikai viens golfa laukums ir 50 valstīs, bet deviņās valstīs vai teritorijās to ir vairāk nekā 500. Golfa laukumu sadalījums pasaulē ne tuvu nav vienmērīgs. ASV ir koncentrēti 45% pasaules golfa vietu, bet Eiropā 22%. Lielajā valstu deviņniekā līdzās ASV ir arī Japāna, Kanāda, Anglija, Austrālija, Vācija, Francija, Skotija, Dienvidāfrika un Zviedrija.

Pašlaik pasaulē tapšanas stadijā ir 696 laukumi, tostarp 80% jauno projektu īsteno Āzijā, Eiropā un Ziemeļamerikā. Pēdējos pāris gados pirmie golfa laukumi ir atvērti arī Baltkrievijā, Gruzijā un Azerbaidžānā. Savukārt pirmais laukums tapšanas stadijā ir Maķedonijā.

Daļa golfa laukumu laika gaitā tiek arī slēgti, tomēr tikai Okeānijā un Ziemeļamerikā slēgto laukumu skaits pārsniedz no jauna tapušos laukumus.

Eiropā golfa laukumi ir 40 no 50 valstīm, taču, ja neskaita valstis, kur 18 bedrīšu laukums aizņemtu prāvu daļu visas teritorijas, pašlaik nevienas golfa vietas nav vienīgi Moldovā, Maķedonijā laukums ir tapšanas stadijā, bet Albānijā iztiek ar vienu trīs bedrīšu laukumu. R&A ārpus Eiropas klasificē gan Krieviju, gan Kaukāza valstis.

Eiropā kopumā ir 7403 golfa vietas, kuros izvietoti laukumi pēc bedrīšu skaita atbilst 7098 laukumiem, pārrēķinot 18 bedrīšu formātā. Latvijā pētījumā parādās ar astoņām golfa vietām, un katrs pats var pārliecināties, ka tas ir reāls skaitlis. 

Savukārt Eiropas līderu piecinieks pēc golfa laukumu skaita ir nedaudz neierasts, jo liels iespaids ir arī publicitātei medijos. Patiesībā līdere ir Anglija (2084), kam seko Vācija (747), Francija (648), Skotija (552) un Zviedrija (491).

Eiropa arī izceļas ar mazo golfa laukumu prāvāku īpatsvaru jaunajos projektos. Šādos kompaktos laukumos, kam vajag mazāku zemes platību un ir pieticīgāks ūdens patēriņš, izvieto sešas, deviņas vai 12 bedrītes.

Analoģisku pētījumu veiks ik pēc diviem gadiem, lai novērotu sporta veida attīstības iespējas, pastāstīja R&A vecākā izpildamatpersona Peter Dawson.

R&A pasūtinātais NGF PĒTĪJUMS

Pēdējās izmaiņas , 13.03.2015.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē